„Hívójel (film)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
41. sor: 41. sor:


==Cselekmény==
==Cselekmény==
Szániel Sándor 54 éves forgalmi szolgálattevő [[Karácsony]] előestéjén rossz gombokat nyom meg az állomás új biztosítóberendezésén, és emiatt iszonyú nagy baleset következik be. Dr. Pálos István ügyész próbálja kideríteni, hogy vajon tényleg egyedül Szániel Sándor e a felelős a vasúti katasztrófáért.
Szániel Sándor 54 éves forgalmi szolgálattevő [[Karácsony]] előestéjén rossz gombokat nyom meg az állomás új biztosítóberendezésén, és emiatt iszonyú nagy baleset következik be. Dr. Pálos István ügyész próbálja kideríteni, hogy vajon tényleg egyedül Szániel Sándor a felelős a vasúti katasztrófáért.


==Szereplők==
==Szereplők==

A lap 2021. február 10., 11:11-kori változata

Hívójel
1980-as magyar film
RendezőNemere László
AlapműKereszty András irodalmi riportja
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróSzántó Erika
DramaturgSchulze Éva
FőszerepbenBencze Ferenc
Juhász Jácint
OperatőrHalász Mihály
VágóHertzka Vera
HangmérnökHegedűs László
JelmeztervezőWitz Éva
DíszlettervezőNagy Vilmos
GyártásvezetőSzenteczky András
Gyártás
GyártóMagyar Televízió
Mafilm
Országmagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő63 perc
Forgalmazás
BemutatóMagyarország 1980. szeptember 26.[1]
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hívójel 1979-ben készült, 1980-ban bemutatott színes, magyar filmdráma, amit Nemere László rendezett, Kereszty András irodalmi riportja alapján. Főszereplő: Bencze Ferenc és Juhász Jácint. A filmet az 1968. december 22-i Mendei vasúti baleset ihlette, és bár a filmben a baleset dátuma is december 22., és a helyszín is a Budapest–Békéscsaba-vasútvonal, a cselekményt viszont áthelyezték 1977-be (bár az évszám nem hangzik el a filmben, de említik, hogy az 1923-as születésű Szániel Sándor 54 éves), és a helyszíneknél is fiktív neveket használnak, így lett Sülysápból "Bajsa", Pusztaszentistvánból "Párd", Mendéből "Veregy". A filmben 52 áldozatot említenek, a valóságban azonban csak 43 ember hunyt el a balesetben. A film egyik jelenetében a balesetről készült helyszíni fénykép-felvételeket is mutatják.

Cselekmény

Szániel Sándor 54 éves forgalmi szolgálattevő Karácsony előestéjén rossz gombokat nyom meg az állomás új biztosítóberendezésén, és emiatt iszonyú nagy baleset következik be. Dr. Pálos István ügyész próbálja kideríteni, hogy vajon tényleg egyedül Szániel Sándor a felelős a vasúti katasztrófáért.

Szereplők

Kapcsolódó szócikkek

Jegyzetek

  1. Egyes korabali újságokban tévesen 1980. július 18. szerepel.

Források