„Hermod” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta14)
aNincs szerkesztési összefoglaló
 
1. sor: 1. sor:
{{Istenség infobox
{{Istenség infobox
| kép = Hermod before Hela.jpg
| kép = Hermod before Hela.jpg
| képméret =
| képaláírás = Hermod kéri Helt, adja ki [[Baldr]]t
| képaláírás = Hermod kéri Helt, adja ki [[Baldr]]t
}}
}}

A lap jelenlegi, 2021. január 25., 07:57-kori változata

Hermod
Hermod kéri Helt, adja ki Baldrt
Hermod kéri Helt, adja ki Baldrt
Nemférfi
SzüleiOdin
Testvér
A Wikimédia Commons tartalmaz Hermod témájú médiaállományokat.

Hermod (ó-északi nyelven Hermóðr, jelentése: harci szellem) bátor harcos a skandináv mitológiában, Odin és Frigg legkisebb fia.

Hermod az, aki fogadja a legkiválóbb elesett harcosokat, akik ülőhelyet kapnak a Valhallában. Szintén ő lovagol le Szleipniren az alvilágba, hogy onnan visszahozza Baldrt. Találkozik Baldrral, aki megtisztelő helyet kapott Hel palotájában. A feltétel, amit Hel szabott Baldr elengedésére, hogy minden élőlény megsiratja, nem teljesedik, s így Baldr ott kell maradjon az alvilágban. Baldr ekkor adja oda a Draupnirt (az arany karpántot) Hermodnak, hogy vigye vissza Odinnak, aki azt az ő halotti máglyájára helyezte. Azt tartották, hogy Hermodot kell megidézni, ha azt akarod, hogy az üzeneted célhoz érjen (mondanivalódat megértsék).

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hermod című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hermóðr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.