„Vita:Kamala Harris” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 3 évvel ezelőtt a(z) Fordítás témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
17. sor: 17. sor:


{{ping|Misibacsi}} Afroamerikai nem a származási ország miatt lesz valaki, hanem a [[negrid]] [[nagyrassz]]hoz való tartozása miatt. – [[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#008000" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#8B4513" >''Súgd ide!''</font>]]</sup> 2021. január 22., 17:00 (CET)
{{ping|Misibacsi}} Afroamerikai nem a származási ország miatt lesz valaki, hanem a [[negrid]] [[nagyrassz]]hoz való tartozása miatt. – [[Szerkesztő:Burumbátor|<font color="#008000" >'''Burumbátor'''</font>]] <sup>[[Szerkesztővita:Burumbátor|<font color="#8B4513" >''Súgd ide!''</font>]]</sup> 2021. január 22., 17:00 (CET)

:OK, kösz, de ezt hogyan állapítják meg egzaktul, gondolom csak DNS-vizsgálattal. Tudom, hogy kicsit provokatív kérdés volt, de az amerikaiak szeretnek mindent túlzásba vinni, és ez is ilyen. Szerintem az ő esetében a besorolásba belejátszottak (saját) politikai motívumok, hiszen így rá lehet mondani, hogy ''"hitelesen képviseli a feketéket, hiszen ő is afroamerikai"''. Ránézésre az ő esetében én ezt nem mondanám. Például ott van [[Condoleezza Rice]], ő egyértelműen afroamerikai.
:Érdekes lenne megtudni, hogy az amerikaiak ezt hogyan állapítják meg - gondolom ők is ránézésre - mivel vannak fokozatok, bőrárnyalatok (családon belül is nagy eltérések szoktak lenni), és nem biztos, hogy mindenki ismeri az ősei történetét mondjuk 5 generációig vissza. Vagy ha azt mondja, hogy "nem volt negrid ősöm", azt bemondásra elhiszi valaki az USA-ban?
:Most megnéztem, hogy
:''Jamaica lakossága meglehetősen kevert, azonban túlnyomó többsége az Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottja.'' Tehát az afrikai származás innen levezethető, kérdés, hogy hány generációig érvényes ez a bélyeg? Egyébként nem rasszista az ilyen besorolás? [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2021. január 23., 08:15 (CET)

A lap 2021. január 23., 09:15-kori változata

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Angol nyelvű szövegek a lábjegyzetben

A WD-ból angol nyelvű szövegek olvashatók a lábjegyzetekben. @Malatinszky, lehet ezzel kezdeni valami, lefordítani vagy elrejteni? – Regasterios vita 2020. november 8., 19:08 (CET)Válasz

Szerintem lehet. Nem nevezted meg, hogy konkrétan melyik lábjegyzetekre gondolsz, de felteszem, az infobox egyes paramétereiből eredő lábjegyzetekről van szó. A legegyszerűbb lenne ezeket felülírni. --Malatinszky vita 2020. november 9., 04:21 (CET)Válasz
Igen, arra gondoltam. Felülírtam őket, emellett a Wikidatában is rendeztem a forrásokat, hogy ne pucér linkek jelenjenek meg nálunk. – Regasterios vita 2020. november 9., 09:24 (CET)Válasz

Fordítás

A fordítás sok helyen darabos, néhol teljesen értelmetlen vagy befejezetlen mondatokkal, fura fordítási megoldásokkal, magyartalan megfogalmazásokkal. – Xia Üzenő 2021. január 22., 11:02 (CET)Válasz

Átolvastam a cikket, sok helyen javítottam is, ezért levettem a "lektor" sablont. Lehet, hogy pár kisebb döccenő még maradt benne.
Azt nem értem, mitől lett "afroamerikai", amikor tudtommal Jamaica nem Afrikában van?
"Jamaica a Karib-tengerben fekszik, a közép-amerikai szárazföldtől 680 kilométerre keletre, Kubától 150 kilométerre délre."
Ha tegyük fel, valaki Kubából származik, akkor ő is "afroamerikai"-nak számít az USA-ban? misibacsi*üzenet 2021. január 22., 16:54 (CET)Válasz

@Misibacsi: Afroamerikai nem a származási ország miatt lesz valaki, hanem a negrid nagyrasszhoz való tartozása miatt. – Burumbátor Súgd ide! 2021. január 22., 17:00 (CET)Válasz

OK, kösz, de ezt hogyan állapítják meg egzaktul, gondolom csak DNS-vizsgálattal. Tudom, hogy kicsit provokatív kérdés volt, de az amerikaiak szeretnek mindent túlzásba vinni, és ez is ilyen. Szerintem az ő esetében a besorolásba belejátszottak (saját) politikai motívumok, hiszen így rá lehet mondani, hogy "hitelesen képviseli a feketéket, hiszen ő is afroamerikai". Ránézésre az ő esetében én ezt nem mondanám. Például ott van Condoleezza Rice, ő egyértelműen afroamerikai.
Érdekes lenne megtudni, hogy az amerikaiak ezt hogyan állapítják meg - gondolom ők is ránézésre - mivel vannak fokozatok, bőrárnyalatok (családon belül is nagy eltérések szoktak lenni), és nem biztos, hogy mindenki ismeri az ősei történetét mondjuk 5 generációig vissza. Vagy ha azt mondja, hogy "nem volt negrid ősöm", azt bemondásra elhiszi valaki az USA-ban?
Most megnéztem, hogy
Jamaica lakossága meglehetősen kevert, azonban túlnyomó többsége az Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottja. Tehát az afrikai származás innen levezethető, kérdés, hogy hány generációig érvényes ez a bélyeg? Egyébként nem rasszista az ilyen besorolás? misibacsi*üzenet 2021. január 23., 08:15 (CET)Válasz