„Jamaica fogadó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Szereplők: pontosit
a korr, pontosit
28. sor: 28. sor:
}}
}}


A '''''Jamaica fogadó''''' ''(Jamaica Inn)'' [[1939 a filmművészetben|1939]]-ben bemutatott fekete–fehér angol bűnügyi film [[Alfred Hitchcock]] rendezésében. [[Maureen O'Hara]] első főbb szerepe. A negatív főszereplő [[Charles Laughton]]. Ez a film volt utolsó olyan filmje, amit az [[Egyesült Királyság]]ban készített, mielőtt az [[Egyesült Államok]]ban folytatta volna filmes pályafutását.
A '''''Jamaica fogadó''''' ''(Jamaica Inn)'' [[1939 a filmművészetben|1939]]-ben bemutatott fekete–fehér angol bűnügyi film [[Alfred Hitchcock]] rendezésében. Ez [[Maureen O'Hara]] első főbb szerepe. A negatív főszereplő [[Charles Laughton]]. Ez a film volt Hitchcock utolsó olyan filmje, amit az [[Egyesült Királyság]]ban készített, mielőtt az [[Egyesült Államok]]ban folytatta volna filmes pályafutását.


Magyarországon 1940. április 26-án mutatták be ''Fekete éjszakák'' címen.
Magyarországon 1940. április 26-án mutatták be ''Fekete éjszakák'' címen.

A lap 2021. január 22., 22:30-kori változata

Jamaica fogadó
(Jamaica Inn)
1939-es brit film
RendezőAlfred Hitchcock
ProducerErich Pommer
Charles Laughton
AlapműDaphne du Maurier Jamaica Inn c. műve
Műfaj
ForgatókönyvíróDaphne du Maurier
Sidney Gilliat
Joan Harrison
Alma Reville
J. B. Priestley
FőszerepbenCharles Laughton
Maureen O'Hara
Emlyn Williams
ZeneEric Fenby
OperatőrBernard Knowles
Harry Stradling
VágóRobert Hamer
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő98 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóNagy-Britannia 1939. május 15.
Magyarország 1940. április 26.
Korhatár12 II. kategória (F/3433/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jamaica fogadó (Jamaica Inn) 1939-ben bemutatott fekete–fehér angol bűnügyi film Alfred Hitchcock rendezésében. Ez Maureen O'Hara első főbb szerepe. A negatív főszereplő Charles Laughton. Ez a film volt Hitchcock utolsó olyan filmje, amit az Egyesült Királyságban készített, mielőtt az Egyesült Államokban folytatta volna filmes pályafutását.

Magyarországon 1940. április 26-án mutatták be Fekete éjszakák címen.

A történet Cornwall partjain játszódik, ahol 1819-ben valóban létezett egy Jamaica Inn nevű fogadó, ami azoknak a rablóknak és gyilkosoknak a tanyája volt, akik szándékosan kioltották a parton lévő jelzőtüzet, hogy a hajók zátonyra fussanak. Utána a legénységet legyilkolták és elrabolták a rakományt.

Cselekmény

A 1819-ben az angliai Cornwall grófság partjainál veszélyes banda garázdálkodik. Tanyájuk a Jamaica fogadó, vezetőjük Joss, a fogadós. Módszerük, hogy hamis fényjelzésekkel a hajókat zátonyra futtatják és kifosztják, a túlélőket megölik. Ide igyekszik az árvaságra jutott fiatal Mary, Joss feleségének unokahúga, hogy rokonainál a fogadóban éljen. Útközben megismerkedik a helyi főúrral, Sir Humphrey Pengallan békebíróval, aki lovat bocsát rendelkezésére. Amikor Mary megérkezik, a banda tagjai a zsákmányból rájuk eső rész miatt méltatlankodnak, fő hangadójuk Jem, aki nemrég csatlakozott hozzájuk. Mary rájön, hogy nagybátyja fogadója egy hajófosztogató banda tanyája. Joss parancsára a lázító Jem-et lefogják és felakasztják, Mary azonban az utolsó pillanatban levágja őt a kötélről, és együtt elmenekülnek. A tengeren úszva jutnak el Sir Humphrey kastélyába, ahol Jem felfedi kilétét: ő valójában James Trehearne rendőrnyomozó, akit a hadügyminisztérium küldött a banda leleplezésére. Ő azonban még jobban szeretné a Joss mögött álló igazi vezető személyét kideríteni, aki a bandának előre pontosan megmondja, hogy mikor fog a part mellett elhaladni olyan hajó, amit érdemes kirabolni. Ez nem lehet Joss, mert ő nem rendelkezik ezzel az információval.

Sir Humphrey kettős életet él. Segítségért küld egy levelet az egyik emberével a szomszédos helyőrségre, ő maga James-szel fegyveresen a Jamaica fogadóhoz megy, ahol azonban a banda tagjai rajtuk ütnek, és megkötözik őket. Mary is beoson a fogadóba, hogy a nagynénjét figyelmeztesse, meneküljön, amíg lehet, ő azonban nem akarja a férjét elhagyni. Amikor a banda elmegy az aznap esedékes hajót kirabolni, Mary-t is magukkal hurcolják, a foglyokat pedig hátrahagyják Joss feleségére, aki pisztollyal őrzi őket.

Sir Humphrey nem sokkal később ledobja magáról a hevenyészve és csak látszólag megkötött kötelet (amivel Joss kötözte meg), így Trehearne számára kiderül, hogy valójában ő a banda titokzatos vezére.

A parton Mary-nek sikerül fellopóznia a jelzőfényhez, amivel jelt ad a hajónak, így az elkerüli a sziklákat és nem süllyed el. A rablók igen dühösek Joss-ra az elmaradt zsákmány miatt, ami arany lett volna. Joss menekülőre fogja és Mary-t is magával viszi egy kocsin, azonban az egyik társa rálő és eltalálja. Visszaérnek a fogadóba, de Joss annyira rossz bőrben van, hogy nemsokára meghal. Patience néni el akarja mondani Mary-nek, hogy ki a banda igazi feje, ekkor azonban lövés éri és ő is meghal. Az ajtóban Sir Humphrey áll. Megkötözi Mary-t és magával hurcolja.

Sir Humphrey terve az, hogy Franciaországba szökik, ahova Mary-t is magával akarja vinni. James rendőrnyomozó eezt megelőzően kiszabadult, mert Patience kioldozta a köteleit, így katonákkal üldözőbe veszi Sir Humphrey kocsiját. Sir Humphrey a lánnyal egy hajóra menekül; amikor látja, hogy James oda is követte, és nincs több esélye, felmászik a legmagasabb árbócra és a fedélzetre veti magát.

Szereplők

  • Charles Laughton – Sir Humphrey Pengallan gróf, békebíró
  • Leslie Banks – Joss Merlyn bandavezér
  • Marie Ney – Patience, Merlyn felesége
  • Maureen O'Hara – Mary Yellen, Patience unokahúga
  • Emlyn Williams – Harry, árus, koldus
  • Robert Newton – James 'Jem' Trahearne, a bandába beépült rendőrnyomozó
  • Horace Hodges – Chadwick, inas, komornyik
  • Hay Petrie – lovász, istállófiú
  • Frederick Piper – ügynök
  • Herbert Lomas – bérlő
  • Clare Greet – bérlő
  • William Devlin – bérlő
  • Jeanne De Casalis – Sir Humphrey barátja
  • Mabel Terry-Lewis – Lady Beston
  • A. Bromley Davenport – Ringwood
  • George Curzon – Murray kapitány
  • Basil Radford – Lord George

Források