„6714-es mellékút (Magyarország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Solymári átnevezte a(z) 6714-es közút lapot a következő névre: 6714-es mellékút (Magyarország): korábbi megállapodás értelmében ez a kívánatos névalak
Kék link csinálása
Címkék: Visszaállítva Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
21. sor: 21. sor:
| weboldal =
| weboldal =
}}
}}
A '''6714-es számú mellékút''' egy négy számjegyű országos közút [[Somogy megye|Somogy megyében]]. Azok az útszakaszok számozódnak ezzel az útszámmal, amelyek az [[R67-es gyorsút (Magyarország)|R67-es gyorsút]] átadása előtt a [[67-es főút (Magyarország)|67-es főutat]] alkották, Mernyeszentmiklós központja és [[Somogytúr]] déli széle között. Jelenlegi állapotában többé-kevésbé fiktív útnak minősül, mivel a nyomvonalát nem lehet egyben bejárni: az néhol – jellemzően a lakott területeken kívül – egybeesik a gyorsút nyomvonalával, részben települések belső útjaként húzódik, egyes részei pedig korábbi funkciójukat elvesztett útcsonkok.
A '''6714-es számú mellékút''' egy négy számjegyű országos [[közút]] [[Somogy megye|Somogy megyében]]. Azok az útszakaszok számozódnak ezzel az útszámmal, amelyek az [[R67-es gyorsút (Magyarország)|R67-es gyorsút]] átadása előtt a [[67-es főút (Magyarország)|67-es főutat]] alkották, Mernyeszentmiklós központja és [[Somogytúr]] déli széle között. Jelenlegi állapotában többé-kevésbé fiktív útnak minősül, mivel a nyomvonalát nem lehet egyben bejárni: az néhol – jellemzően a lakott területeken kívül – egybeesik a gyorsút nyomvonalával, részben települések belső útjaként húzódik, egyes részei pedig korábbi funkciójukat elvesztett [[Útcsonk|útcsonkok]].


==Nyomvonala==
==Nyomvonala==

A lap 2021. január 22., 13:40-kori változata

6714-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza16,9 km
Ország Magyarország
TartományokSomogy megye
Az út elejeMernye-Mernyeszentmiklós 65 109/67 106
Az út végeSomogytúr 6713

A 6714-es számú mellékút egy négy számjegyű országos közút Somogy megyében. Azok az útszakaszok számozódnak ezzel az útszámmal, amelyek az R67-es gyorsút átadása előtt a 67-es főutat alkották, Mernyeszentmiklós központja és Somogytúr déli széle között. Jelenlegi állapotában többé-kevésbé fiktív útnak minősül, mivel a nyomvonalát nem lehet egyben bejárni: az néhol – jellemzően a lakott területeken kívül – egybeesik a gyorsút nyomvonalával, részben települések belső útjaként húzódik, egyes részei pedig korábbi funkciójukat elvesztett útcsonkok.

Nyomvonala

Kilométer-számozása az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisából nem állapítható meg egyértelműen, de déli végpontját az oldal térképe – 2019 novemberi állapot szerint – a 67-es főút korábbi 61,200-as kilométerszelvényénél tünteti fel, a Mernye községhez tartozó Mernyeszentmiklós központjában (a térkép az ettől délre eső szakaszt, a gyorsút mernyeszentmiklósi elkerülőjének déli végpontjáig önkormányzati útként jelöli). Ugyanonnan ágazik ki keletnek a 4 kilométer hosszú 65 109-es számú mellékút Felsőmocsoládra és nyugatnak a 3,4 kilométer hosszú 67 106-os számú mellékút Polányba.

Észak felé indul, a 61,700-as kilométerszelvény táján kilép a településről és nagyjából a 62. kilométer után kelet felől visszatér hozzá a gyorsút nyomvonala. A 63,500-as kilométerszelvénynél Felsőmocsolád külterületére érkezik, a 64,800-as kilométerszelvénytől pedig Gamás területén húzódik. A 66. kilométer után a két nyomvonal újra elválik, az új nyomvonal itt is kelet felé kerüli el Gamás Vadépuszta nevű településrészét, a régi pedig egyenesen haladva átszeli azt. A 66,500-as kilométerszelvénynél éri el a településrész lakott területét, bő fél kilométeren át húzódik a házai között, majd a 67,300-as kilométerszelvény után az eltérő nyomvonalak újra egyesülnek.

A 69,250-es kilométerszelvénynél kiágazik belőle nyugat felé a 67 107-es út Gamás központja irányába. A 71,500-as kilométerszelvénynél éri el a nyomvonal Somogybabod határát, egy darabig még a határvonalat követi és a 72,200-as kilométerszelvénynél lép teljesen somogybabodi területre. Ott ismét elválik a régi és az elkerülő nyomvonal, előbbi a 72,500-as kilométerszelvény táján ér a település házai közé, ott a Kossuth Lajos utca nevet veszi fel. A 74,200-as kilométerszelvénynél kiágazik kelet felé 67 406-os út, ez köti össze az elkerülő út somogybabodi lehajtó csomópontjával. A település északi részében az Ady Endre utca nevet viseli, a 76,100-as kilométerszelvénynél pedig elhagyja a község házait és egyből át is lép Somogytúr területére. Ott még mintegy két kilométeren keresztül együtt halad a két nyomvonal, majd véglegesen szétválnak: a gyorsút Balatonszemes felé veszi az irányt, míg a régi nyomvonal Balatonlelle irányába halad tovább. A szétválásnál kiágazó 6713-as útba beletorkollva ér véget, innentől észak felé ez utóbbi útszámot viseli a 67-es főút régi nyomvonala.

Teljes hossza a nyomvonal töredezettsége miatt nem értelmezhető, de déli és északi térképi végpontjai között szerint mintegy 16,9 kilométer a távolság.

Története

Források

Jegyzetek