„Magyarországi mozdonyok és motorkocsik beceneveinek listája” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
203. sor: 203. sor:
| [[BVhmot]] || „Kis Samu” || Az elnevezés az egész motorvonatra értendő, melynek összeállítása 68-05 BVhmot (200-201) + 21-05 Bmx + 21-05 Bmx + 80-05 Bmxtz (200-201)||[[Fájl:MAV BVhmot-201 02.jpg|100px]]
| [[BVhmot]] || „Kis Samu” || Az elnevezés az egész motorvonatra értendő, melynek összeállítása 68-05 BVhmot (200-201) + 21-05 Bmx + 21-05 Bmx + 80-05 Bmxtz (200-201)||[[Fájl:MAV BVhmot-201 02.jpg|100px]]
|-
|-
| [[MÁV 406 sorozat]] || „Vasvilla” || Az elnevezés a [[vasút-villamos]] (Tram-Train) rövidítése||
| [[MÁV 406 sorozat|MÁV 406 (Stadler CityLink)]] || „Vasvilla” || Az elnevezés a [[vasút-villamos]] (Tram-Train) rövidítése||[[Fájl:MÁV-Start 406 001 Stadler CityLink.jpg|100px]]
|}
|}



A lap 2021. január 9., 20:02-kori változata

Becenevek már régi idők óta léteznek a vasúton is. Sok mozdonyvezető szeretetből adott a neki kiosztott gépnek becenevet miközben tisztogatta, javítgatta, „dédelgette” azt. A vasutasok között viszont kialakult némelyik mozdonysorozatnál egy-két becenév, amik – mondhatjuk, hogy az egész országban – ismertté váltak. Becenevek az idő során, legtöbbször nagy szériában gyártott gépeknél alakultak ki. Később persze voltak akik kitaláltak új becenevet egy mozdonynak (például V44) és ezek ma is ismertek. Ez a cikk minden mozdony-, motorkocsi- és motorvonatsorozat ma leginkább ismert becenevét hivatott felsorolni és a becenevek eredetét – amennyiben az ismert és van rá magyarázat – röviden elmagyarázni.

Gőzmozdonyok

MÁV Sorozat Ismert becenevek Megjegyzés Kép
Cockeril mozdonyok „Krokodil" Ők voltak az első gőzösök pl.: Heves, Pest, Buda stb. MKpV Heves
201.701 „Aranka" A párizsi kiállításon szerzett aranyéremre utal. Il 701
203 „Góliát"
220 „Kávédaráló" MAV 220
222 „Tandem" A két hajtott kerékpár a név eredete. MÁV Ie 734
236 , 332 „Pápaszem” A mozdony sátron lévő ablakok miatt a név. MÁV 236 MAV IIa 1106
242 „Koporsó”, „Búvár" A mozdony áramvonalas burkolatának formájára utal.
275 „Nyalóka”
301 „Pacifik”, „Paci”, „Király” A mozdony tengelyelrendezésének (2'C1') amerikai neve: „Pacific”
302 „2 aranykoronás” A 2 csillogó réz gőzdóm miatt nevezte el egy kis gyerek SB 109-13 Suedbahn 012 cut
325 „Kappan” A jellegzetes hangja miatt az elnevezés.
326 „Kacsa” A 326.2525 Egyedi neve is született ő a :Lukács Béla MÁV 326 a Füsti vasúttörténeti parkban
327 „Királykisasszony” A mozdony sok nyűgje miatt kapta ezt a nevet MÁV 327 sorozatú gyorsvonati mozdonya
328 „Gólya”
335 „Szemüveg” A mozdony sátron lévő ablakok miatt a név. MÁV III. osztályú, később 335 sorozatú tehervonati mozdonya
342 „Pulyka”
370 „Gábor” A MÁV 370-es sorozatú gőzmozdonya a Vasúttörténeti parkban
375 „Kati” MÁV 375,1029-es pályaszámú ikertúlhevítős változatú gőzmozdonya Vác vasútállomáson
376 „Hektor” MÁV 376
377 „Kacsa”
411 „Truman” A második világháború után Harry S. Truman amerikai elnök elnöksége idején hozzánk került amerikai gyártmányú mozdonyok.
422 „Jónás”
424 „Bivaly”, „Nurmi” A mozdony a „Bivaly” nevet ereje miatt, míg a „Nurmi” nevet Paavo Nurmi finn futóról és olimpikonról kapta, akit repülő finnként is emlegetnek.[1]
442 „Kanpulyka”, „Nagypulyka" A 342 sorozatnál egy hajtott kerékpárnyival "nagyobb" mozdony.
520 „Hruscsov Diesel”, „Bumbardó” Német hadimozdonyok, melyek szovjet hadizsákmánnyá lettek, majd Hruscsov elnöksége idején onnan kerültek hozzánk - rossz nyelvek szerint alkalmas dízelmozdonyok helyett.
601 „Gigant”, Európa egykor legnagyobb, legerősebb mozdonya volt a maga korában.

Dízelmozdonyok és motorkocsik

MÁV Sorozat Ismert becenevek Megjegyzés Kép
M28 „Mazsola”, „Muki”, „Prüntyőke”, „Babetta” Területileg eltérő beceneveit apró mérete miatt kapta.
M31 „Zetor” Nevét az azonos nevű csehszlovák traktorról kapta.
M32 „Gokart” Gokartos hangzása miatt kaphatta.
M38 „Vakond” Mert metróépítésben is használják.
M40 „Púpos” A mozdony becenevét a kiálló vezetőállásáról kapta, amely szinte púpként áll a mozdony két orr-része között.
M41 „Csörgő”, „Csöri”, „Hörgő”, „Pilsztik”, A leggyakrabban használt „Csörgő” (becézve: „Csöri”) nevet a mozdony motorjának csörgő hangja után kapták (M41 2100-as sorozat). A motorcserén átesett (avagy remotorizált, gyakori rövidítéssel: „remot”) mozdonyok hangja csendesebb és jellegtelenebb, így ezeket gyakran „Hörgő” névvel illetik (M 41 2300-as sorozat). Az M41 2001–2002 kísérleti-prototípus mozdonyok a „Belfegor” nevet kapták az akkor bemutatott Belfegor a pokolból című film[2] után. A Pilsztik név licencelő a francia gyár neve után lett a ragadványneve Debrecenben és környékén.
M42 „Szörnyella” Prototípus. A „Szörnyella” nevet a GYSEV-nél kapta, mivel eleinte nagyon sok volt a gépnek a gyerekbetegsége, ezért szinte mindig szolgálatképtelen volt.
M43 „Dácsia”, „Kisdácsia”, „Dacia” Nevét román származása miatt, valamint a hasonló nevű („Dacia”) személygépkocsik legendásan csapnivaló összeszerelési minőségére is utalva kapta. „Kisdácsia” nevét azért kapta, mert az M43 és az M47 közül ebben van a kisebb motor.
M44 „Bobó”, "Bogrács" Nevét Bo'Bo' tengelyelrendezése miatt kapta.
M46 „Kispúpos” Az M40-es rövidebb változata.
M47 „Nagydácsia”, „Dacia” lásd: M43
M61 „Nohab”, "Turcsiorrú" A népszerű mozdony neve a gyártó (Nydqist och Holm Aktiebolag = NoHAB) rövidítésével megegyezik.
M62 „Szergej” Orosz (szovjet) származása miatt ezt az orosz férfi keresztnevet kapta.
M63 „Gyík”, „Buldog”, „Dízel Gigant” „Dízel Gigant” nevét pedig a nagy teljesítménye miatt kapta (Magyarország legerősebb dízelmozdonya).
648[3] „Ludmilla” Orosz (szovjet) származása miatt ezt az orosz női keresztnevet kapta.
BCmot „Frigyláda” A tetőn elhelyezett hűtőkről kapta a becenevét.
ABbmot, Bbmot „Böbe” A sorozatjelzés („Bb”) kiejtve, becézve.
Aamot „Árpád” A legendás motorkocsi Árpád vezér nevét viseli.
Cbmot „Hargita” A motorvonat forgalomba állításakor a híres Hargita hegyei felé közlekedett.
Bamot „Rába-Balaton”, „Balcsi-Mot”
MDmot „Piroska”, „MD” A Piroska nevet piros festéséről kapta.
Bzmot „Bézé”, „Bizmot” „Buzenyka”, „Studenka”

„Bűzmot”, „Piroska”, „Almásláda”

A Studenka nevet a cseh gyártó Vagónka Studénka neve alapján kapta. A "Tégla" főleg a Balaton északi partján elterjedt név, vélhetően színére és formájára utal. A becenevek nem túl gyakoriak, sokszor csak „Bézé”-ként hivatkoznak rájuk. A motorkocsi rácsos poggyászszállító BDzx mellékkocsijainak beceneve a „börtönbézé”.
MÁV 6312 „Beziro", "Iker-Bz", 2005-ben a MÁV Szombathelyen felújíttatott és kétrészes motorkocsivá egyesített egy Bzmot motorkocsit és egy BDzx mellékkocsit (Bzmot 211+83-28 097-7). A Beziró nevet a Siemens Desiro motorvonatokéval megegyező típusú üléseiről kapta.
6341 (Bpmot) „Uzsgyi”, „Pusztametró”

„Tégla"

A „Pusztametró” és nevet a gyártó Metrovagonmas cég miatt kapta, aminek a fő tevékenysége metrókocsik gyártása (lásd a budapesti metró kocsijait), továbbá a kocsiszekrények és forgóvázak szerkezete egy metrókocsiból lett átvéve, valamint ezek a motorkocsik főleg alföldi vonalakon közlekednek. Ritkább elnevezései még: „Putyin (bosszúja)”, „Tégla”
6342 „Desiro” (ejtsd:dezíró), „Dezső”, „Dezirosz” A „Desiro” fantázianevet a Siemens adta a csuklós motorkocsi-sorozatnak. Ebből alakult ki a magyarosított „Dezső” név. A „Dezirosz” a Görögországból érkezett járművek beceneve. Ritkább „Tampon” név kúpos és hosszúkás forma miatt ragadt a gépekre. A „Katica” becenév a festés színeire utal, valamint ilyen fantázianévvel közlekedtet a MÁV-Start Desiro vonatokat a Balaton északi partján..
GYSEV 5047 "Berényi" Nevét a GYSEV volt vezérigazgatójáról, Berényi Jánosról kapta.

Villanymozdonyok és motorkocsik

MÁV Sorozat Ismert becenevek Megjegyzés Kép
V40 „Kandó” A mozdonyokat Kandó Kálmán tervezte.
V41 és V42 „Leó” A mozdonyok Ward Leonard-rendszerűek.
V43 „Szili”, „Papagáj”, „Patkány”, „Cirmos”, „Zebra”, „Fecske” A mozdonyba a tervezésekor új megoldásként szilícium egyenirányítót szereltek, innen kapta nevét. A felújított V43 2000-es sorozat mozdonyait tarkább festésük miatt „Papagáj"-nak, vagy „Papagájszili”-nek hívják. A szürke színűre átfestett V43 1299-et „Patkány”-nak becézték. Később ezt a mozdonyt is V43 2000-essé alakították. A V43 3000-es sorozat a típus festése (a sárga felület oldalra futó része szaggatottá válik) alapján „Cirmos” vagy „Zebra”.
V44 („Ratkó”), „Radony” Kísérleti mozdony. A mozdonynak később a „Ganz-Ratkovszky-rendszerű” hajtása miatt a „Ratkó” nevet adták. A „Radony” név a „Ratkovszky-mozdony” név „rövidülése”
V46 „Szöcske”, „Csöpi”, „Hi-Fi torony” A „Hi-Fi torony” becenevet a középen található vezetőfülke, valamint az attól mindkét irányba nagyjából hasonló hosszúsággal elhelyezkedő géptér hangfalszerű elhelyezkedése miatt kapta.A „Szöcske” nevet pedig fürge tolatási mozgásai, valamint kiálló alkatrészei miatt kapta.
V55 „Bocó” A mozdony tengelyelrendezése Bo'Co'.
V60 „Malaclábú” A sok kis átmérőjű hajtott kerék miatt, utalva a malac rövid lábaira
V63 „Gigant” "Gigi" Magyarországon 1972-től a Taurus-ok érkezéséig a legerősebb mozdony volt.
1047 „Taurus”, „Tau”, „Bika”, „Teknő”, „Milkabika”, „Repcebika”, „matricás Tau” / „matricás Taurus”, „dórémi” A „Taurus” nevet a mozdony megrendelője – az ÖBB – adta a mozdonynak. A Bika név a mozdony erejére utal. A GYSEV zöld-sárga gépeire a „Repcebika” név is ráragadt annak színe miatt. A GYSEV bérelt mozdonyai pedig a „matricás Tau” / „matricás Taurus” neveket is megkapták, mivel a mozdonyon csak matricát cseréltek (az eredeti ÖBB-matricát levették, helyébe GYSEV-matrica került), színe viszont megmaradt „ÖBB Verkehrsrot”-nak („közlekedési vörösnek”). A dórémi nevet induláskor kiadott hangja után kapta.
480 "TRAXX" A "TRAXX" a Bombardier által a típus neveként kitalált mozaikszó: Transnational Railway Applications with eXtreme fleXibility
5341 „FLIRT”, „Stadi” „Flört”, „Delfin” A motorvonatnak a gyártó által adott „FLIRT” fantázianév egy rövidítés: Flinker leichter innovativer regional Triebzug (magyarul: Fürge, könnyű, innovatív, regionális motorvonat). A „Flört” név a gyári „Flirt” névnek a „flört” (németül, angolul: „Flirt”) szóval történt asszociációjából származik. A „Delfin” becenevet pedig az orr-rész delfinszerű ábrázatáról kapta. A Stadi név a gyártó (Stadler Rail) ered. A GySEV zöld-sárga festésű motorvonatait "Sportszelet"-nek is szokták becézni.
5342 „Talent”, „Okoska”, „Angolna” A motorvonat „Talent” beceneve egy mozaikszó, melyet eredeti fejlesztője, a Talbot cég adott. Később a gyár a Bombardier-ba olvadt. A Bombardier viszont meghagyta a motorvonatnak a Talbot Leichter Nahverkehrstriebwagen (magyarul: Talbot könnyű elővárosi motorvonat) nevet. A „Talent” magyarul „tehetség”-et is jelent, ebből alakult ki a „magyarosított” „Okoska” becenév (a Hupikék törpikék című rajzfilm-sorozat egyik szereplője után is). Az „Angolna” becenevet pedig hosszúkás formája miatt kapta.
BDVmot „Hernyó”, „Selyemhernyó” A „Hernyó” két Bmx típusú betétkocsiból, egy vezérlőkocsiból és egy BDVmot motorkocsiból álló motorvonat neve. A „Selyemhernyó” elnevezés a motorvonat-sorozat utolsó négy tagjára vonatkozik, ahol az egyik Bmx betétkocsi helyett első osztályú Amx kocsi van besorozva.[4]
BVmot „Samu” A BVmot 001 pályaszámú járművet Varga Lászlóról, a MÁV egykori, a Rákosi-korszakban mártírhalált halt vezérigazgatójáról nevezték el. Ugyanakkor az egyik mozdonyvezetőnek szintén Varga László a neve - az ő becenevéről (Samu) kapta a típus a becenevét. Az elnevezés az egész motorvonatra értendő, melynek összeállítása 90-76 BVmot (001-003) + 10-76 Amxz + 21-76 Bmxz + 80-76 Bmxtz (001-003)
BVhmot „Kis Samu” Az elnevezés az egész motorvonatra értendő, melynek összeállítása 68-05 BVhmot (200-201) + 21-05 Bmx + 21-05 Bmx + 80-05 Bmxtz (200-201)
MÁV 406 (Stadler CityLink) „Vasvilla” Az elnevezés a vasút-villamos (Tram-Train) rövidítése

Jegyzetek

  1. lásd: Biography: Paavo Nurmi, the flying Finn[halott link]
  2. Lásd: Belfegor a pokolból
  3. GYSEV CARGO Zrt. (magyar nyelven). www.gysevcargo.hu. (Hozzáférés: 2020. augusztus 3.)
  4. fehernegyzet.fw.hu - Vasútmániás FAQ

[1]

  1. Magyarország Mozdonyai