„Himácsal Prades” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Főbb városok: magyar átírás
a kékítés
Címke: Visszaállítva
45. sor: 45. sor:


==Közlekedés==
==Közlekedés==
[[Simla]], [[Dharamszala]] és a Kullu völgyben lévő városok összeköttetésben állnak [[Delhi]]vel közvetlen buszjáratokkal, illetve légi úton. Ladakhban egy hosszú és rázós út van Manali és Leh között.
[[Simlá]], [[Dharmasála]] és a Kullu völgyben lévő városok összeköttetésben állnak [[Delhi]]vel közvetlen buszjáratokkal, illetve légi úton. Ladakhban egy hosszú és rázós út van Manali és Leh között.


== Demográfia ==
== Demográfia ==

A lap 2020. december 31., 11:44-kori változata

Himácsal Prades
Közigazgatás
Ország India
FővárosSimla
Legnagyobb városSimla
RövidítésIN-HP
Hivatalos nyelvhindi, pahari, pandzsábi
Alapítás1971. január 25.
Kerületek12
Terület55 673 km²,
17. a listán
IdőzónaUTC+05:30
Törvényhozás
TípusaEgykamarás parlament
törvényhozás létszáma68
KormányzóVishnu Sadashiv Kokje
FőminiszterVirbharda Singh
Népesség
Teljes népesség6 864 602 fő (2011)[1]
Rangsorban20.
Népsűrűség123,9 fő/km²
Himácsal Prades weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Himácsal Prades témájú médiaállományokat.

Himácsal Prades (dévanágari: हिमाचल प्रदेश), egy főleg hegyekből álló állam India északnyugati részén.

Földrajz

Himácsal Prades az Elő-Himalájában fekszik, a területének 67,7%-a erdő.

Természetvédelem

Nagy himalájai nemzeti park (Great Himalayan National Park)

1984-ben létesült. Területe 750 km². Az erdőkben 180 védett madárfaj él, és olyan ritka állatok, mint a fekete medve, hópárduc, pézsmaszarvas.

Pin völgyi nemzeti park (Pin Valley National Park)

Területe 1875 km². A Szpiti völgytől délre található. Ismert az itt látható hóleopárd és kőszáli kecske fajokról, bár mindkettő ritkán látható. A park júliustól októberig az 5319 m magas Pin-Parvati hágón közelíthető meg.

Története

Ókori kereskedelmi útvonalak mentén fejlődött ki Himácsal Prades állam. Északi részét Tibet meghódította a 10. században. Jobban megközelíthető déli területeit rádzsák, ránák és takurok (=nemesek) osztották fel egymás között, ezzel sok kis apró „állam” jött létre, amik élén Kangra, Kullu és Csamba álltak. Szikh rádzsák uralták a területet a 19. század elején, akik szövetséget kötöttek a britekkel, hogy konszolidálják a hatalmukat. A 19. század során a britek számára Simla vált a nyári fővárossá. Innen indultak ki a keskeny nyomtávú vasúti vonalak. A britek lassan növelni tudták befolyásukat, aminek végén Simla vált az uralkodó központtá.

Himácsal Prades állam az 1948-as Függetlenség után alakult meg, aminek során sok falut felszabadítottak a feudális rendszer alól. 1966-ban az addig Pandzsábból irányított kerületeket (Kangra, Kullu, Lahaul és Szpiti) csatoltak hozzá. Maga az állam 1971-ben jött létre. A központi kormányzat eleinte elhanyagolta az államot, az azonban időközben India „energiaközpontjává” vált hatalmas vízierőművei révén, ahonnan az ország energiaszükségletének felét biztosították.

Időjárása

Himácsal időjárása nagy területi különbségeket mutat. Található itt olyan rész, ami Indiai legesősebb területének számít (a McLeod Gandzs környéke), és itt van az egyik legszárazabb is (a Szpiti völgy). Amikor a monszun megérkezik, július közepétől szeptember közepéig az utak a fölcsuszamlások miatt sok helyen napokig járhatatlanok. Novembertől áprilisig sok hegyi területet elzár a hó. Időjárás szempontjából a legkedvezőbb időszak májustól július közepéig tart, illetve szeptember közepétől novemberig.

Közlekedés

Simlá, Dharmasála és a Kullu völgyben lévő városok összeköttetésben állnak Delhivel közvetlen buszjáratokkal, illetve légi úton. Ladakhban egy hosszú és rázós út van Manali és Leh között.

Demográfia

Nyelvek






Himácsal Prades beszélt nyelvei (2001)[2][3]

  hindi (89,01%)
  pandzsábi (5,99%)
  nepáli (1,16%)
  kinnaur (1,06%)
  más (2,79%)

Vallás





Himácsal Prades vallási megoszlása (2011)[4]

  Hinduizmus (95,17%)
  Iszlám (2,18%)
  Szikhizmus (1,16%)
  Buddhizmus (1,14%)
  Kereszténység (0,18%)
  Dzsainizmus (0,02%)
  Más (0,2%)

Főbb városok

Város Népesség
Simlá 169.578
Solan 39.256
Nahan 28.899

Jegyzetek

  1. 2011 census of India
  2. Distribution of the 22 Scheduled Languages. Census of India. Registrar General & Census Commissioner, India, 2001. (Hozzáférés: 2014. január 4.)
  3. Census Reference Tables, A-Series – Total Population. Census of India. Registrar General & Census Commissioner, India, 2001. (Hozzáférés: 2014. január 4.)
  4. Population by religion community - 2011. Census of India, 2011 . The Registrar General & Census Commissioner, India. [2015. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Himachal Pradesh című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  • Lonely Planet: India (2010)

További információk

Commons:Category:Himachal Pradesh
A Wikimédia Commons tartalmaz Himácsal Prades témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek