„A komédia királya” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{film infobox}}
{{film infobox}}
'''A komédia királya''' (eredeti cím: ''The King of Comedy'') [[1982 a filmművészetben|1982]]-ben bemutatott amerikai dráma, vígjáték, amelyet [[Martin Scorsese]] rendezett. A főszerepben [[Robert De Niro]], [[Jerry Lewis]] és [[Sandra Bernhard]] láthatók. A filmet a [[20th Century Fox]] készítette. 19 millió dollárból készült, és 2,5 millió dollárt hozott a pénztáraknál. Amerikában 1983. február 18-án mutatták be, Izlandon két hónappal korábban, 1982. december 19-én. A film bekerült az [[1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz]] című könyvbe is.
'''A komédia királya''' (eredeti cím: ''The King of Comedy'') [[1982 a filmművészetben|1982]]-ben bemutatott amerikai dráma, vígjáték, amelyet [[Martin Scorsese]] rendezett. A főszerepben [[Robert De Niro]], [[Jerry Lewis]] és [[Sandra Bernhard]] láthatók. A filmet a [[20th Century Fox]] készítette. 19 millió dollárból készült, és 2,5 millió dollárt hozott a pénztáraknál.
Amerikában 1983. február 18-án mutatták be, Izlandon két hónappal korábban, 1982. december 19-én.
A film bekerült az [[1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz]] című könyvbe is.


==Cselekmény==
==Cselekmény==

A lap 2020. december 23., 13:03-kori változata

A komédia királya
(The King of Comedy)
1982-es amerikai film
RendezőMartin Scorsese
ProducerArnon Milchan
Vezető producerRobert Greenhut
Műfaj
ForgatókönyvíróPaul D. Zimmerman
Főszerepben
ZeneRobbie Robertson
OperatőrFred Schuler
VágóThelma Schoonmaker
DíszlettervezőBoris Leven
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő109 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1982. december 18.
  • 1983. március 4. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A komédia királya (eredeti cím: The King of Comedy) 1982-ben bemutatott amerikai dráma, vígjáték, amelyet Martin Scorsese rendezett. A főszerepben Robert De Niro, Jerry Lewis és Sandra Bernhard láthatók. A filmet a 20th Century Fox készítette. 19 millió dollárból készült, és 2,5 millió dollárt hozott a pénztáraknál.

Amerikában 1983. február 18-án mutatták be, Izlandon két hónappal korábban, 1982. december 19-én.

A film bekerült az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe is.

Cselekmény

Rupert Pupkin (Robert De Niro) humorista, aki bármit megtenne azért, hogy a szakma csúcsára kerüljön. Célja, hogy bekerüljön Jerry Langford (Jerry Lewis) talkshow-jába, és ott egy rövid előadást tartson. Elképzeli, hogy ő maga és Langford jó barátok és kollégák. A műsorba bekerülés érdekében Pupkin megpróbálja Jerry lányát, Ritát elhívni egy randevúra. Mikor ez nem válik be, Rupert elrabolja Jerryt Masha (Sandra Bernhard) segítségével, és azt követeli, hogy ő legyen a műsor nyitó produkciója. A műsor emberei és az FBI is beleegyezik, hogy így legyen, mert azt hiszik, hogy Langfordot úgyis elengedik a show kezdetekor. A rögzítés közben Masha "randizik" Jerryvel, aki egy manhattani házban van lekötözve. Jerry meggyőzi Mashát, hogy engedje szabadon. Eközben Rupert stand up előadást tart az életéről, amelyet a közönség jól fogad. A végén bejelenti, hogy elrabolta Jerry Langfordot, amelyen a közönség nevet, azt gondolván, hogy ez is része az előadásnak. A film azzal zárul, hogy Rupertet kiengedik a börtönből, és egy jelenetsor (montázs) keretein belül láthatjuk az önéletrajzát is, amely a "King for a Night" címet kapta.

Szereplők

Filmzene

Robbie Robertson szerezte a film zenéjét. 1983-ban a Warner Bros. Records kiadta az albumot.

  1. The Pretenders – Back on the Chain Gang
  2. B.B. King – Taint Nobody's Bizness (If I Do)
  3. Talking Heads – Swamp
  4. Bob James – King of Comedy
  5. Rickie Lee Jones – Rainbow Sleeves
  6. Robbie Robertson – Between Trains
  7. Ric Ocasek – Steal the Night
  8. Ray Charles – Come Rain or Come Shine
  9. David Sanborn – The Finer Things
  10. Van Morrison – Wonderful Remark

Fogadtatás

A kritikusok jól fogadták, de a mozipénztárnál már nem teljesített ilyen jól a film: 2,5 millió dolláros bevételt hozott a 19 milliós költségvetéssel szemben. Az IMDb-n 10 pontból 7,8 ponton áll a film, 64 796 szavazat alapján.[2] A Rotten Tomatoeson 90%-ot ért el,[3] míg a Metacritic oldalán 100-ból 73%-at.[4] A magyar PORT.hu oldalon 42 szavazat alapján 8,2 pontot ért el.[5]

Jegyzetek

További információk