„Belső-Mongólia Autonóm Terület” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a →‎Történelem: zöld hivatkozás kékítése
34. sor: 34. sor:


== Történelem ==
== Történelem ==
Kínának mindig szoros kapcsolata volt a tőle északra elterülő [[sztyeppe|füves pusztákkal]]. Az ott élő, egymást követő [[nomadizmus|nomád]] népekre a kínai síkság lakói nem tudták tartósan kiterjeszteni hatalmukat. A nomádok viszont időről időre meghódították Kína egy részét vagy éppen egészét, de tartósan nem tudták uralmuk alatt tartani.
Kínának mindig szoros kapcsolata volt a tőle északra elterülő [[sztyepp|füves pusztákkal]]. Az ott élő, egymást követő [[nomadizmus|nomád]] népekre a kínai síkság lakói nem tudták tartósan kiterjeszteni hatalmukat. A nomádok viszont időről időre meghódították Kína egy részét vagy éppen egészét, de tartósan nem tudták uralmuk alatt tartani.


Különböző népek hosszú sora után a [[mongolok|mongol]] törzseket 1206-ban egyesítette [[Dzsingisz mongol nagykán|Dzsingisz kán]]. 1271-ben Dzsingisz kán unokája, [[Kubiláj mongol nagykán|Kubiláj kán]] kínai császárrá nyilvánította magát. Addigra a mongolok ténylegesen meghódították egész Kínát.
Különböző népek hosszú sora után a [[mongolok|mongol]] törzseket 1206-ban egyesítette [[Dzsingisz mongol nagykán|Dzsingisz kán]]. 1271-ben Dzsingisz kán unokája, [[Kubiláj mongol nagykán|Kubiláj kán]] kínai császárrá nyilvánította magát. Addigra a mongolok ténylegesen meghódították egész Kínát.

A lap 2020. november 16., 18:47-kori változata

Belső-Mongólia Autonóm Terület (内蒙古自治区 / Nèi Měnggǔ Zìzhìqū
Өвөр Монголын Өөртөө Засах Орон)
Rövidítés: 内蒙古
pinjin rövidítés: Nèi Měnggǔ
Közigazgatás
Ország Kína
Közigazgatási szintAutonóm tartomány
SzékhelyHohhot
Prefektúrák (地区)12
Megyék (县)101
Járások (乡)1425
A KKP tartományi bizottságának titkáraChu Bo
储波
KormányzóYang Jing
杨晶
Terület1 183 000 km²,
3. a rangsorban
ISO 3166-215
Népesség
Teljes népesség24 049 155 fő (2020. nov. 1.)[1]
Népsűrűség20,2 fő/km²
Főbb nemzetiségekHan – 79%
Mongol – 17%
Mandzsu – 2%
Hui – 0,9%
Daur – 0,3%
GDP 2004
GDP271,2 milliárd CNY,
23. a rangsorban
GDP per fő11 400 CNY,
12. a rangsorban
A zárójelben szereplő rangsorok Kína tartományi szintű közigazgatási egységeinek összehasonlításában értendőek.
Belső-Mongólia Autonóm Terület weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Belső-Mongólia Autonóm Terület témájú médiaállományokat.

Belső-Mongólia Autonóm Terület (röviden Belső-Mongólia) Kína autonóm tartománya.

Történelem

Kínának mindig szoros kapcsolata volt a tőle északra elterülő füves pusztákkal. Az ott élő, egymást követő nomád népekre a kínai síkság lakói nem tudták tartósan kiterjeszteni hatalmukat. A nomádok viszont időről időre meghódították Kína egy részét vagy éppen egészét, de tartósan nem tudták uralmuk alatt tartani.

Különböző népek hosszú sora után a mongol törzseket 1206-ban egyesítette Dzsingisz kán. 1271-ben Dzsingisz kán unokája, Kubiláj kán kínai császárrá nyilvánította magát. Addigra a mongolok ténylegesen meghódították egész Kínát.

1368-ban Kínából kiűzték a mongol eredetű Jüan-dinasztiát. Az új kínai dinasztia, a Ming-dinasztia, nem hódította meg a tulajdonképpeni Mongóliát, az továbbra is független mongol uralkodók birtoka volt. Ezért helyreállították a kínai nagy falat, akkor nyerte el ma látható formáját. A fal ma nagyjából Belső-Mongólia déli határán húzódik.

Idők járásával Mandzsúriában megerősödött a mandzsu nép. Ők is nomádok voltak. A meggyengült mongolok 1635-ben alárendelték magukat a mandzsu uralkodónak. 1644-re pedig a mandzsuk elfoglalták Kínát és új kínai dinasztiát alapítottak, a Jüan-dinasztiát. Így került Mongólia a kínai császár birtokába.

A mandzsu uralkodók nem egy egységként kormányozták a mongolok lakta területeket. Kína felől nézve Külső-Mongóliában (ma a független Mongólia állam) meghagyták a korábbi mongol berendezkedést, vezető réteget. A kínai uralmat mindössze egy tábornok jelentette az egész hatalmas térségben. Belső-Mongólia helyzete annyiban különbözött, hogy itt megengedték a kínaiak letelepedését, illetve szorosabb volt a katonai felügyelet a mongol hercegek felett. A kínaiak tömeges betelepülését a vasutak építése segítette elő.

A Kínai Köztársaság kikiáltása után Külső-Mongólia 1911-ben elszakadt Kínától, kikiáltotta függetlenségét. Kína belső viszonyai nem engedték meg, hogy ez ellen érdemi lépést tegyen. Belső-Mongóliában is sok híve volt a Mongóliához csatlakozásnak, de a dzsingiszida (Dzsingisz kán leszármazottja) hercegek többsége ellenezte ezt, jobbnak látták a modernizálódó Kínát, mint a múltba visszaforduló, teokratikus monarchiát építő független Mongóliának való alávetettséget. Végül Belső-Mongólia kínai uralom alatt maradt. Területéből kínai tartományokat szerveztek.

1931-ben Mandzsúriában kikiáltották Mandzsukuo japán bábállamot. Sok olyan terület tartozott hozzá, amely korábban Belső-Mongólia része volt. A japánok a II. világháborúban meghódították a volt Belső-Mongólia szinte teljes területét. Itt önálló mongol bábállamot szerveztek (Mengkukuo) amely független volt a Pekingben székelő kínai bábállamtól. Ez a mongol állam a japán fegyverletételig létezett.

1945-ben szovjet és Külső-Mongóliából (a ma is létező független Mongólia) érkezett csapatok szállták meg Belső-Mongóliát. Ekkoriban itt a lakosság 15%-a volt mongol, 83%-a han kínai. Szovjet támogatással a kínai kommunisták vették át az itteni tartományok igazgatását. 1947-ben (tehát két évvel a Kínai Népköztársaság hivatalos kikiáltása előtt) megszervezték Belső-Mongólia Autonóm Területet. A következő években még gyakran változott a határa, de végül is hozzácsatoltak minden olyan területet, ahol jelentősebb mongol lakosság élt.

A kulturális forradalom idején üldözték az autonóm terület korábbi vezetőit. A tisztogatási hullám végül a teljes mongol népesség ellen fordult. 1969-ben kevés híján egész Belső-Mongóliát szétosztották a szomszédos tartományok között, de 1979-ben visszaállították a korábbi állapotot.

A régió gazdag ásványkincsekben. Ezek kitermelése legújabban futott fel, így névlegesen, kínai mércével mérve magas lett az egy főre jutó GDP.

Kapcsolódó szócikkek

  1. Seventh National Population Census of the People's Republic of China