„Klebelsberg Társaság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A '''Klebelsberg Társaság''' Szegeden alakult 2020. november 13-án Klebelsberg Kuno, a jeles művelődéspolitikus tiszteletére<ref>[https://szeged365.hu/20…”
(Nincs különbség)

A lap 2020. november 14., 19:59-kori változata

A Klebelsberg Társaság Szegeden alakult 2020. november 13-án Klebelsberg Kuno, a jeles művelődéspolitikus tiszteletére[1]. A névadójának születésnapján alapított civil társaság létrejöttének helye is szimbolikus: a szegedi Dóm tér épületei, a bennük működő intézmények, a helyhez kötődő szellemi élet szorosan kapcsolódnak az egykori kultuszminiszter tevékenységéhez. Az alapítók a Klebelsberg által egységben kezelt területek, a tudomány, az oktatás, a művészet és a vallási élet elismert képviselői.

A társaság létrejöttének célja, tevékenysége

A társaság legfontosabb célja a klebelsbergi szellemiség ápolása a tudomány, a művészet és az oktatás területén. Bár a város főterén a szegedi önkormányzat 2000-ben felállíttatta a kultúrpolitikus mellszobrát, Melocco Miklós alkotását, a társaság kezdeményezi és minden eszközzel elősegíti, hogy az életművét megtestesítő helyszínen, a Dóm téren, az itteni árkádsorban létesített Nemzeti Emlékcsarnokban is állíttassék emlékmű. A társaság Klebelsberg születésnapján minden évben megemlékező szentmisét mondat a Fogadalmi templomban, megkoszorúzza a kereszthajóban található szarkofágját, valamint emlékkonferenciával tiszteleg a magyar kultúrpolitika egyik legnagyobb alakja előtt. Klebelsberg Kuno életműve a trianoni békediktátum traumáját követően Szegeden létrehozott értékeken túl az egész ország szellemi életére nagy hatással volt, ennek megfelelően a társaság a kultúra területén országos szinten is aktív és produktív szerepet kíván vállalni.

A társaság alapítói

Jegyzetek