„Aletsch-gleccser” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
a Thepinkfluffy1211 átnevezte a(z) Szerkesztő:Thepinkfluffy1211/Aletsch Gleccser lapot a következő névre: Aletsch Gleccser
(Nincs különbség)

A lap 2020. november 14., 18:34-kori változata

Aletsch Gleccser
Ország Svájc
Terület81,7 km²
Hossz22.6 km (2014) km
Vastagság940 m
VégződésMassa folyó
ÁllapotVisszahúzódó
Aletsch Gleccser (Svájc)
Aletsch Gleccser
Aletsch Gleccser
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 26′ 32″, k. h. 8° 04′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 26′ 32″, k. h. 8° 04′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz Aletsch Gleccser témájú médiaállományokat.

Az Aletsch-gleccser ( németül: Aletschgletscher ) vagy Nagy Aletsch-gleccser ( Grosser Aletschgletscher ) az Alpok legnagyobb gleccsere . 23 kilóméter hosszú (2014), [1] térfogata körülbelül 15,4 köbkilóméter (2011), és körülbelül 81,7 négyzetkióméteres felületen (2011) helyezkedik el a keleti Berni-Alpokban, a svájci Valais kantonban. [2] Az Aletsch-gleccser négy kisebb gleccserből áll, amelyek mind a Konkordiaplatz-on egyesülnek , ahol az ETH szerint vastagsága még mindig 1 kilóméter .  Ezután a Rhône völgy felé tart és ott végződik a Massa folyóba. Az Aletsch Gleccser - mint a mai világ legtöbb gleccsere - visszahúzódó gleccser. 1980-tól 2016-ig 1,3 kilómétert vesztett a hosszából, 1870 óta 3.2 kilómétert , és több mint 300 métert csökkent vastagsága.

Az egész területet, a többi gleccserrel együtt 2001-ben UNESCO világörökség részévé nyilvánítottak . [2] [3]

Földrajz

Az Aletsch Gleccser egyike azon sok gleccsereknek, amelyek Bern és Valais kantonjai között helyezkednek el a Berni Alpokban, a Gemmi-hágótól keletre. Az egész területet Eurázsia nyugati részének legnagyobb eljegesített területének tekintik. [3] A keleten fekvő Fiescher és Aar gleccserek hasonló kiterjedésűek.

A Konkordiaplatz
A Massa folyó kezdete (a gleccser jobb oldalon látható)
Kilátás lefelé, a Jungfraufirn tetejéről

A Finsteraarhorn kivételével , a Berni-Alpok összes legmagasabb csúcsa a gleccser vízelvezető medencéjében található. A Jungfrau és Mönch csúcsok alkotják az északi határt; a Gross Fiescherhorn és a Gross Wannenhorn helyezkednek el a keleti oldalán; a csúcspont, az Aletschhorn (4193 méter) a nyugati oldalon található.

A Konkordiaplatz-on három kisebb gleccser egyesül:

  • Nyugatról a Grosser Aletschfirn folyik az Aletschhorn és Dreieckhorn északi lábánál.
  • Az északnyugati torkolatból a Jungfraufirn folyik.
  • Az északi torkolatból az Ewigschneefäld ("Örök hómező") folyik.
  • Keletről a Grüneggfirn folyik.

Korábban még két más gleccser is egyesült az Aletsch-el, a Mittelaletschgletscher és az Oberaletschgletscher. A gleccserek visszahúzódása miatt ezek már nem érik el az Aletsch-t.

Turizmus

Az Aletsch-gleccser és a völgy területe az UNESCO világörökségi listáján szerepel.. A Belalp , Riederalp és Bettmeralp közötti régió Valais-ban (amelyet Aletsch régiónak neveznek ) hozzáférést biztosít a gleccser alsó részeihez. A Bettmerhorn és Eggishorn csúcsok népszerű nézőpontok, és felvonóval elérhetők. A Massa folyón 2008-ban függőhídat építettek, lehetővé téve a túrákat a gleccser bal és jobb részei között.

A Jungfraujoch vasútállomás (3450 m) közvetlen hozzáférést biztosít a felső Aletsch-gleccserhez, valamint a Jungfrau-ra vezető szokásos útvonalat . Csak Interlaken-ből érhető el Bern kantonban. A túraútvonalak a Konkordia menedékáz melett haéadnak el vagy a Hollandia mellett , és végül a masszív többi gleccseréhez jutnak el.

A Riederfurka , 2065 méteren Riederalp között található a történelmi Villa Cassel , amely számos híres és befolyásos vendég egykori nyári rezidenciája a politika és a pénzügy világából. A ház ma a Pro Natura környezetvédelmi szervezet egyik központja, amely állandó kiállításnak ad otthont a helyszínről. [4]

Panoráma

Aletsch Gleccser és a Konkordiaplatz (2007. szept.)

A Konkordiaplatz-tól az Aletsch-gleccser szélessége megközelítőleg 1,5 km, és évente 180 m-es sebességgel délkelet felé halad a Rhône völgyben. A Dreieckhorn-t határolja nyugaton és a nagy Wannenhorn-t keleten. Ezután egy nagy jobb fordulatot vesz, és egyre közelebb hajlik délnyugathoz, az Eggishorn és a Bettmerhorn szélen a Rhône-völgyben. A gleccser vége jelenleg körülbelül 1560 m magasan fekszik, a helyi erdők szintje alatt .

Aletsch Gleccser az Eggishorn (2007. szeptember)

A nagy Aletsch-gleccser jelentős jégtakarót mutat. A Konkordiaplatz , jégtakarója meghaladja a 900 m-t, de ahogy dél felé halad, a jég nagyobb része megolvad, a fedés fokozatosan 150 méterre csökken.

A jellegzetesen sötét moréna, amely majdnem a gleccser közepén helyezkedik el, két sávban elhúzódóan fut a Konkordiaplatz felől egészen a gleccser lábujjzónájáig. Ez a mediális morén három nagy jégmező jégéből gyűlik össze, amelyek mind összefutnak. A legnyugatibb mediális morénát Kranzbergmoräne-nek nevezték el , a legkeletibb pedig a Trugbergmoräne nevet kapta .

Kialakulás és evolúció

Enyhe visszavonulás és némi elvékonyodás látható 1990 és 2000 között

Az Aletsch Gleccser a hó felhalmozódásának és tömörítésének eredménye. A gleccserek általában ott alakulnak ki, ahol a hó és a jég felhalmozódása meghaladja a hónak és a jégnek az olvadását. Ahogy a hó és a jég sűrűsödik, eléri azt a pontot, ahol elkezd mozogni az átfedő hó és jég gravitációjának és nyomásának hatása miatt.

Az utolsó jégkorszakokban az Aletsch-gleccser sokkal nagyobb volt, mint most. Csak a Bettmerhorn , Eggishorn és a Fusshörner csúcsok voltak a gleccser felett. Nagy visszavonulás után a gleccser 11 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszakban ismét előrehaladt. A gleccser elérte a Rhône-völgyet . A fennmaradó morének még mindig láthatók az Aletsch erdőben.

Az Aletsch Gleccser visszavonulása a Svájci Alpokban (helyzet 1979-ben, 1991-ben és 2002-ben) a globális felmelegedés miatt.

Az utolsó jegesedés óta a gleccser visszavonult. Azután enyhe éghajlati változások történtek, és 1860-ban a gleccser 3 volt km-rel hosszabb, a jégszint pedig 200 m-rel magasabb. [5]

Mint sok más gleccser esetében, a feljegyzések jelentős hosszabb távú visszavonulási tendenciát mutatnak. [1] [6] Az Aletsch-gleccser 3.2 km-t vonult vissza 1870 óta, és 1.3 km-t 1980 óta. A rekord visszavonulás 114 méter 2006-ban történt. [7] [8]

A kis jégkorszak 1850-es vége óta a gleccser elvesztette jégtömegének 20 százalékát, lényegesen kevesebbet, mint más svájci gleccserek, amelyek akár 50 százalékot is elvesztettek. Ennek oka az Aletsch-gleccser nagy mérete, amely sokkal lassabban reagál az éghajlatváltozásra, mint a kisebb gleccserek. Becslések szerint azonban 2100-ra a gleccser 2018-as jégtömegének csak a tizedét tölti be. [9]

Megjegyzések és hivatkozások

  1. a b Grosser Aletschgletscher, Naters / Ried-Mörel (VS). glaciology.ethz.ch. Swiss Glacier Monitoring VAW/ETHZ & EKK/SCNAT. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  2. a b World of glaciers (german, english nyelven). Stiftung UNESCO Welterbe Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch, Managementzentrum, 2011 [2016. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 14.)
  3. a b Swiss Alps Jungfrau-Aletsch. unesco.org. UNESCO World Heritage Centre 1992-2016, UN, 2001. december 13. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  4. The Pro Natura Center Aletsch – History. pronatura.ch. Pro Natura Center Aletsch. [2009. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  5. A glacier starts to melt.... pronatura.ch. Pro Natura Center Aletsch. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  6. Glacier length variation. glaciology.ethz.ch. Swiss Glacier Monitoring VAW/ETHZ & EKK/SCNAT. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  7. Luigi Jorio. „Experts size up glaciers as they melt away”, swissinfo.ch – the international service of the Swiss Broadcasting Corporation, 2007. július 16. (Hozzáférés ideje: 2016. március 18.) 
  8. Glacier length variations of the year 2006. glaciology.ethz.ch. Swiss Glacier Monitoring VAW/ETHZ & EKK/SCNAT. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  9. Prantl. „Gletscherschmelze in den Alpen”, Sueddeutsche Zeitung, 2018. augusztus 11. (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 13.) (german nyelvű) 

[[Kategória:Svájc világörökségi helyszínei]] [[Kategória:Lapok ellenőrizetlen fordításokkal]]