„Pedro Almodóvar” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
63. sor: 63. sor:


== Jelentősebb díjak ==
== Jelentősebb díjak ==
* [[2019]] – [[Goya-díj]], legjobb film, legjobb rendező és legjobb eredeti forgatókönyv ''([[Fájdalom és dicsőség]])''
* [[2014]] – [[Lumière-díj]] (életműdíj)
* [[2014]] – [[Lumière-díj]] (életműdíj)
* [[2006]] – [[Cannes-i fesztivál]], [[Legjobb forgatókönyv díja (cannes-i fesztivál)|legjobb forgatókönyv díja]] ''(Volver)''
* [[2006]] – [[Cannes-i fesztivál]], [[Legjobb forgatókönyv díja (cannes-i fesztivál)|legjobb forgatókönyv díja]] ''(Volver)''

A lap 2020. október 29., 21:40-kori változata

Pedro Almodóvar
SzületettPedro Almodóvar Caballero
1949szeptember 24. (74 éves)
Calzada de Calatrava,  Spanyolország
Állampolgárságaspanyol[1]
Foglalkozásafilmrendező, forgatókönyvíró, producer
Tisztségea Cannes-i fesztivál zsűrijének elnöke
Kitüntetései

Magassága170 cm[9]

A Wikimédia Commons tartalmaz Pedro Almodóvar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Pedro Almodóvar és Penélope Cruz

Pedro Almodóvar (Calzada de Calatrava, 1949. szeptember 24. –) spanyol filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

Életrajz

17 évesen Madridba költözött. Az 1970-es években egy független spanyol színházi társulat tagja volt. Alkalmi munkákból élt, majd állást kapott a spanyol nemzeti telefontársaságnál. Ezekben az években kezd el Super 8-as kamerával amatőr filmeket forgatni. Ez a gyakorlat az egyetlen szakmai iskolája: nem végzett semmilyen filmes felsőoktatási iskolát, mivel Franco bezáratta a filmfőiskolát. 19721978 között rövidfilmeket forgatott. Délelőttönként a Telefónica telefontársaság irodai alkalmazottja volt, esténként forgatókönyveket írt, színdarabokban lépett fel a Los Goliardos független társulatnál. Transzvesztita punk bandát alapított, novellákat írt, képregényeket rajzolt. Ismertté vált underground berkekben. Pár évvel később az El Vibora képregénylap állandó munkatársa lett és megduplázta az olvasottságot az Általános erekció című fotósorozatával. Az első filmjét 1980-ban forgatta 16 mm-es filmre 18 hónapon keresztül. A főszerepet régi barátja, Carmen Maura alakította, a botrányos film óriási sikert aratott. Komolyabb nemzetközi sikert az 1984-es Áldott mélységek című munkája jelentette. Fő témája filmjeiben a végletes érzelmek, a homoszexualitás, a magány. Antonio Banderasra egy színházi előadás során figyel fel a rendező, majd 1986-ban rá osztotta a Matador egyik férfi főszerepét. Az 1988-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmje megindító női monológ a boldogságról és a magányról. A film vázlatosan Jean Cocteau 1930-as drámájára, az Emberi hangra épül. 1990-es évekre Almodóvar korábbi vehemenciája csillapodott, nyers stílusát egy visszafogottabb és finomabb ábrázolásmód váltotta fel munkáiban. Homoszexuális beállítottságát nyíltan vállalja,[10] azonban filmjei központi témája majdnem minden esetben a nő. Az 1999-es Mindent anyámról a spanyol filmtörténelem legtöbbet díjazott alkotása (többek között Oscar, Golden Globe és cannes-i elismerésben részesült). A 2002-es Beszélj hozzá! című alkotását César-díj és Oscar-díjra jelöléssel jutalmazták. A film ellenpontja az élvezetesen katartikus Mindent anyámról emberi melegségének. A Beszélj hozzá a férfi szereplőkre koncentrál. Filmjei rendezési feladata mellett gyakran a produceri, forgatókönyvírói, zeneszerzői és látványtervezői feladatait is ellátja. A produceri teendőkben legtöbbször besegít neki fivére, Agustín Almodóvar is. Filmjeit A vágy törvénye óta az El Deseo (A Vágy) nevű produkciós cége finanszírozza.

Játékfilmek

Almodóvar 16. játékfilmje, a Volver részben La Manchában, a rendező szülőföldjén játszódik. A forgatókönyv egy család három generációjának nőtagjairól és az ő életük viszontagságaikról szól. Nem először Almodóvar filmjeiben a férfiszereplők tehetetlenségükkel tűnnek ki. Számos szereplőjének mintáját Almodóvar saját életéből merítette. A történet vázlata regényként és forgatókönyvként már megjelenik húsz évvel korábban a Titkom virága írónője által. Almodóvar újra rendezheti Carmen Maurát, korai múzsáját és mecénását, akivel kapcsolata korábban elhidegült.

A film többkanyaros elbeszélés két fiatalról és egyházi iskolájuk tanárának több évtizedet átölelő kapcsolatáról, ami szexuális aberrációval, nemi identitásproblémával terhes. A főszerepet Gael García Bernal játssza.

A film két férfi kapcsolatáról szól, akiket kómában fekvő szerelmük köt össze. Mindezt előre és hátraugrásokkal, film a filmben jelenetekkel oldja meg Almodóvar. A Mindent anyámról után újabb nemzetközi sikereket ér el a rendező ezzel a filmmel.

A Mindent anyámról kiindulópontja a Titkom virága egyik jelenetével mutat erős rokonságot. Egy gyászoló anya történetét meséli el, aki fia kívánságának annak halála után próbál eleget tenni: elindul Madridból fiatalsága helyszínére Barcelonába megkeresni Esteban édesapját. Ott számos bonyodalomba és színes karakter életébe csöppen bele, akik életét próbálja helyrerakni, mintegy közben feldolgozva saját gyászát is. A film szereplői sok szállal kötődnek a színpadhoz, a főszereplő életének fő eseményei a Vágy villamosa című Tenesse Williams darabhoz kapcsolódnak.

  • 1997Carne trémula (Eleven hús)

Egy rendőri akció eredményeképpen összecserélt életek sorsa bogozódik össze és ki. A fiatal fiú újsütetű barátnője mellől a börtönbe kerül, míg az akcióban részt vevő rendőr lebénul, de feleségül veszi az előbbi barátnőjét. A rendező szokásától eltérően nem saját forgatókönyvből dolgozik, aminek a végeredménye talán a legkevésbé "almodóvaros" film.

  • 1995La flor de mi secreto (Titkom virága)

Egy alkotói és magánéleti válságba kerülő középkorú nő története, aki a családja révén próbál kiutat találni elkeseredettségéből. A történet párhuzamba hozható a rendező saját alkotói krízisével a film születése tájékán. A melodráma határvonal a filmes karrierjében, kettévágja a "harsányabb" és "érettebb" alkotásokat.

  • 1993Kika
  • 1991Tacones lejanos (Tűsarok)
  • 1990¡Átame! (Kötözz meg és ölelj!)
  • 1988Mujeres al borde de un ataque de nervios (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén)
  • 1987La ley del deseo (A vágy törvénye)
  • 1986Matador
  • 1984¿Qué he hecho yo para merecer ésto? (Mit vétettem, hogy ezt érdemlem?)
  • 1983Entre tinieblas (Áldott mélységek)
  • 1982Laberinto de pasiones (Szenvedélyek labirintusa)
  • 1980Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből)

Jelentősebb díjak

Magyar nyelvű kötetek

  • Pedro Almodóvar. Írások, beszélgetések; szerk. Frédéric Strauss, ford. Varga Emese; Osiris, Bp., 2005 (Osiris könyvtár. Film)
  • Patty Diphusa; ford. Mester Yvonne; Palatinus, Bp., 2006
  • Patty Diphusa. Egy pornósztár vallomásai; ford. Mester Yvonne; Cartaphilus, Bp., 2011

Jegyzetek

További információk