„Black Isle Studios” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a AWB
50. sor: 50. sor:
==Jegyzetek==
==Jegyzetek==
{{reflist|2}}
{{reflist|2}}

{{portál|Informatika|i |}}


[[Kategória:Megszűnt videójáték-fejlesztő cégek]]
[[Kategória:Megszűnt videójáték-fejlesztő cégek]]

A lap 2020. október 8., 12:16-kori változata

Black Isle Studios
TípusAz Interplay leányvállalata
Alapítva1996
Megszűnt2003 (2015)
SzékhelyamerikaiOrange County, Kalifornia[1]
VezetőkFeargus Urquhart
AlapítóFeargus Urquhart
IparágVideójáték-ipar
TulajdonosInterplay Entertainment
Formamagántulajdonban lévő vállalat
TermékekVideójátékok
AnyavállalataInterplay Entertainment

A Black Isle Studios weboldala
SablonWikidataSegítség

A Black Isle Studios az Interplay videójáték fejlesztő és kiadóvállalat egyik játékfejlesztő részlege volt, mely főleg számítógépes szerepjátékok készítésére specializálódott, de más cégek játékainak kiadásáért is felelt. Bár már 1996-ban megalakult, a Black Isle Studios nevet csak 1998-tól, a Fallout 2 megjelenése óta használja.[2] A név az alapító, Feargus Urquhart ötlete volt, aki skót származású.[3] Leginkább a Planescape: Torment játékról ismertek, de a Fallout, Icewind Dale és Baldur’s Gate szerepjáték sorozatok még tovább öregbítették hírnevüket. 2012-ben szó volt arról, hogy a stúdió újjászületik, de a Project V13 körüli nehézségek miatt 2015-re gyakorlatilag ismét megszűnt létezni.

Játékok

Saját fejlesztésű játékok

Kiadott játékok

Gyűjteményes kiadások

  • Black Isle Compilation (2002)
  • Black Isle Compilation Part Two (2004)

Leállított fejlesztések

  • Stonekeep 2: Godmaker (2001)
  • Torn (2001)
  • Fallout 3 (Van Buren) (2003)
  • Baldur’s Gate III: The Black Hound (2003)
  • Baldur’s Gate: Dark Alliance III (2004)

A bezárás

1998-ban több fontos ember (aki cég legelső játékán a Fallouton is dolgozott) távozott az Interplaytől, mivel nem tudtak megegyezésre jutni abban a kérdésben, hogy hogyan épüljön fel a csapat a következő fejlesztéshez és megalapították a Troika Gamest.[4] 2003. december 8-án, mivel az Interplay anyagi körülményei nagyon megromlottak, az egész csapatot szélnek eresztette, a stúdiót pedig bezárta.[5] A csapat nagy része új céget alapított Obsidian Entertainment néven, ahol a mai napig is játékfejlesztéssel foglalkoznak.

2012. augusztus 22-én az Interplay bejelentette, hogy a stúdió kilenc év után újra létrejön, viszont már csak két ember maradt meg az eredeti stábból: Chris Taylor és Mark O'Greene. Céljuk szerepjátékok készítése lett, az első projekt pedig az ekkor még az Interplay kezében lévő Fallout Online, a Project V13 fejlesztése lett. Mikor a jogok az időmúlás miatt elvesztek, a játékot teljesen át kellett tervezniük, ehhez az interneten gyűjtöttek pénzt, az úgynevezett Black Isle Mayan Apocalypse Replacement (BIMAR) programon keresztül. Bár a fejlesztés hivatalosan soha nem állt le, a Black Isle évek óta nem hallatott magáról, így tulajdonképpen csendben megszűntnek tekinthető.

Jegyzetek

  1. Black Isle Studios adatlap. IGN. [2011. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  2. Cheong, Ian: Információk a Lionheart játékról. Lionheart Chronicles. GameSpy. [2013. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  3. Keefer, John: Black Isle Studios: „Mi nem a BioWare vagyunk”. GameSpy, 2001. January. [2011. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  4. Blancato, Joe: A Troika felemelkedése és bukása. The Escapist. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  5. Thorsen, Tor: Interplay bezárja a Black Isle Studiost. GameSpot, 2003. december 8. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)