„Szovjet Haditengerészet” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
1. sor: 1. sor:
A szovjet haditengerészet (oroszul: Вое́нно-морско́й флот СССР), a Szovjet Fegyveres Erők egy szolgálati ága volt. Gyakran Vörös Flotta néven emlegetik.
A szovjet haditengerészet (oroszul: Вое́нно-морско́й флот СССР).
Gyakran Vörös Flotta néven emlegetik.
A szovjet haditengerészet befolyása nagy szerepet játszott a hidegháborút (1945-1991) érintő eseményekben.
A szovjet haditengerészet befolyása nagy szerepet játszott a hidegháborút (1945-1991) érintő eseményekben.



A lap 2020. szeptember 28., 21:01-kori változata

A szovjet haditengerészet (oroszul: Вое́нно-морско́й флот СССР). Gyakran Vörös Flotta néven emlegetik. A szovjet haditengerészet befolyása nagy szerepet játszott a hidegháborút (1945-1991) érintő eseményekben.

Szovjet Haditengerészet
A Szovjet Haditengerészet lobogója
A Szovjet Haditengerészet lobogója

Dátum1918-1991
OrszágSzovjetunió
Típushaditengerészet
Parancsnokok
Híres parancsnokokSzergej Georgijevics GorskovNyikolaj Geraszimovics Kuznyecov
Kultúra és történelem
BecenévVörös Flotta
Háborús részvételMásodik világháború

vietnámi háború Folytatólagos háború Hidegháború Téli háború

1917-es oroszországi forradalmak
A Wikimédia Commons tartalmaz Szovjet Haditengerészet témájú médiaállományokat.

Négy nagy flottára oszlott: az északi, a Csendes-óceáni, a Fekete-tengeri és a Balti Flottára. Ezenkívül egy kisebb flottával rendelkezett a Kaszpi Flottillával ami a Kaszpi-tengeren tevékenykedett. A szovjet haditengerészetbe beletartozott a haditengerészeti légierő, a haditengerészeti gyalogság és a parti tüzérség.

A Szovjetunió 1991-es felbomlása után az Orosz Föderáció örökölte a Szovjet Haditengerészet legnagyobb részét, kisebb részei lettek a mostmár független posztszovjet államok haditengerészeteinek alapjai.

Története

Orosz polgárháború (1917–1922) és az első világháború

Az Aurora nem hivatalosan az első szovjet hadihajó. A szovjet haditengerészet a császári orosz haditengerészet maradványaiból épült fel és azokon a haditengerészeti erőkön alapult, amelyeket az I. világháború (1914–1918) során az 1917-es két forradalom szinte teljesen elpusztított, az orosz polgárháborút (1917–1922) és az 1921-es kronstadti lázadást követően. A forradalmi időszakban az orosz tengerészek saját akaratuk szerint hagyhatták el hajóikat, és általában elhanyagolták kötelességeiket. A tiszteket szétszórták (némelyiket a vörös terror meggyilkolt, mások csatlakoztak a "fehér" (antikommunista) ellenzéki seregekhez, mások pedig egyszerűen lemondtak), a tengerészek többsége pedig elindult és otthagyta hajóit. A munka leállt a hajógyárakban.

A bolsevik forradalom teljesen megzavarta a haditengerészet vezetőit, a tisztek tömeges meggyilkolásával; a hajókat így használhatatlanná téve.

1918. áprilisának végén a német birodalmi csapatok a Fekete-tenger partja mentén haladva bejutottak a Krímbe, és elindultak a szevasztopoli haditengerészeti bázis felé. A hatékonyabb hajókat Szevasztopolból Novoroszijszkba vitték, ahol egy német ultimátum után Vlagyimir Lenin parancsára többé nem használták őket. A Szevasztopolban maradt hajókat a németek elfoglalták, majd a háborút lezáró nyugati fronton későbbi, 1918. november 11-i fegyverszünet után további orosz hajókat foglaltak le az angolok. 1919. április 1-jén, és az azt követő orosz polgárháború alatt, amikor a Vörös Hadsereg visszafoglalta a Krímet, a Brit Királyi Haditengerészetnek vissza kellett vonulnia, de távozása előtt megrongálták az összes hátralévő csatahajót és tizenhárom új tengeralattjárót elsüllyesztettek. Amikor a cári hadsereg 1919-ben elfoglalta a Krímet, megmentett és felújított néhány egységet.

Második világháború (1939-1945)

A szovjet flotta építése kulcsfontosságú volt. A sztálini tisztogatások alatt nagyon sok tengerész tisztet gyilkoltak meg.[1] A fegyverkezési költségvetés haditengerészeti részesedése az 1941-es 11,5%-ról 1944-ben 6,6%-ra csökkent.</ref> [2]

Amikor 1941 júniusában a Harmadik Birodalom megtámadta a Szovjetuniót, sok tengerészt és hadifegyvert áthelyeztek a szárazföldi erőkhöz; ezeknek különösen jelentős előnye volt az ellenséggel szemben az odesszai, a szevasztopoli, a sztálingrádi, a novoroszijszki, a tuapeszi és a leningrádi harcokban. A balti flottát Leningrádnál és Kronstadtnál feltartóztatták az aknamezők, de a tengeralattjáróknak sikerült megszökniük. A flotta a város légvédelmével harcolt és bombázta a német állásokat.[3]

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a Lend Lease program révén több hajóját adta oda a Szovjetuniónak, összesen 810 000 tonna elmozdításával.[4]

Jegyzetek

  1. Jürgen Rohwer and Mikhail S. Monakov, Stalin's Ocean-going Fleet: Soviet Naval Strategy and Shipbuilding Programmes, 1935–1953 (Psychology Press, 2001)
  2. Mark Harrison, "The Volume of Soviet Munitions Output, 1937–1945: A Reevaluation," Journal of Economic History (1990) 50#3 pp. 569–589 at p 582
  3. Sergeĭ Georgievich Gorshkov, Red Star Rising at Sea (Annapolis: Naval Institute Press, 1974)
  4. Boris V. Sokolov, "The role of lend-lease in Soviet military efforts, 1941–1945," Journal of Slavic Military Studies (1994) 7#3 pp: 567–586.

Kapcsolódó linkek

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Soviet Navy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.