„Természetes nyelv” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: gl:Linguaxe humana
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: bn:স্বাভাবিক ভাষা
17. sor: 17. sor:
[[en:Natural language]]
[[en:Natural language]]
[[ar:لغة طبيعية]]
[[ar:لغة طبيعية]]
[[bn:স্বাভাবিক ভাষা]]
[[br:Yezh naturel]]
[[br:Yezh naturel]]
[[de:Natürliche Sprache]]
[[de:Natürliche Sprache]]

A lap 2007. október 28., 15:08-kori változata

Természetes nyelvnek (a mesterséges nyelvekkel szemben) az emberek által használt olyan nyelvet nevezzük, amely egy közösség (törzs vagy nemzet) életében nemzedékről-nemzedékre spontán vagy tudatos folyamatok (pl. nyelvújítás) során szabadon fejlődik, változik.

Egyes források szerint ma 5-6000 (mások szerint még több) mindennapos használatban elterjedt természetes nyelvről beszélhetünk. Nyelvészeti szempontból az egymással kisebb-nagyobb hasonlósággal rendelkező természetes nyelveket csoportosítani lehet. A csoportosítás legfelsőbb szintje a nyelvcsaládokba történő szelektálás.

Vannak emberek által használt, de nem természetes, hanem mesterséges nyelvek is, melyeket nyelvelméleti, matematikai vagy informatikai célból alkottak.

A mesterséges nyelvek közül ismertek a programozási nyelvek, amelyeket szokás környezet-független nyelveknek is tekinteni. Környezet-függő (context-sensitive) tulajdonsága ellenére újabban a természetes nyelvek feldolgozása (Natural Language Processing, vagy NLP) óriási fejlődésnek indult, és a számítástechnika egyik vezető alkalmazási tématerületévé vált. Az említett terület azonban egy még szélesebb ismertekörbe, az emberi nyelv technológia (Human Language Technologies vagy HLT) magyarul csak nyelvtechnológia'-ként emlegetett témakörbe tartozik, amelynek szintén óriási a szétágazása.

Külső hivatkozások