„SPAR (Magyarország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kiegészítés
Visszavontam 193.6.201.128 (vita) szerkesztését (oldid: 23045894) Forrás kellene
Címke: Visszavonás
86. sor: 86. sor:
* 1994 – Megnyílik a [[bicske]]i logisztikai központ
* 1994 – Megnyílik a [[bicske]]i logisztikai központ
* 1995 – Megnyílik az első INTERSPAR hipermarket [[Győr]]ött<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=WeqoVvd1dgY 20 éve nyílt meg Magyarországon az első SPAR hipermarket - dokumentum felvételek …] - Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin - 2015. szeptember 12.</ref>
* 1995 – Megnyílik az első INTERSPAR hipermarket [[Győr]]ött<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=WeqoVvd1dgY 20 éve nyílt meg Magyarországon az első SPAR hipermarket - dokumentum felvételek …] - Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin - 2015. szeptember 12.</ref>
* 1998. májusában nyílik az első franchise-egység Pilisvörösváron
* 1998-tól folytatódik a konkurens cégek felvásárlása: Szegedi Éliker felvásárlása, Szuper Közért átvétele
* 1998-tól folytatódik a konkurens cégek felvásárlása: Szegedi Éliker felvásárlása, Szuper Közért átvétele
* 2000 – Megnyílik az első City SPAR szupermarket [[Szeged]]en
* 2000 – Megnyílik az első City SPAR szupermarket [[Szeged]]en
95. sor: 94. sor:
* 2008 – Megnyílik a 47 ezer [[négyzetméter|négyzetméteres]] új logisztikai központ [[Üllő]]n
* 2008 – Megnyílik a 47 ezer [[négyzetméter|négyzetméteres]] új logisztikai központ [[Üllő]]n
* 2009 – [[SuperShop]] az egész hálózatban
* 2009 – [[SuperShop]] az egész hálózatban
* 2012 –&nbsp;A SPAR franchise-hálózat második indítása
* 2012 –&nbsp;A SPAR franchise-hálózat elindítása
* 2013 – Húsüzem kapacitás- és területbővítés
* 2013 – Húsüzem kapacitás- és területbővítés
* 2015 – Oktatóközpont és szeletelő részleg a húsüzemben
* 2015 – Oktatóközpont és szeletelő részleg a húsüzemben

A lap 2020. szeptember 15., 18:02-kori változata

SPAR
JelmondatMinőség, szeretem.
Típusélelmiszeráruház-lánc
JogelődÉliker, Super Közért, Billa, Kaiser’s, Plus (Magyarországon)
Alapítva1991, Magyarország
SzékhelyBicske, Magyarország
VezetőkÜgyvezető igazgató: Heiszler Gabriella
Árbevétel617,6 milliárd Ft (magyarországi leányvállalat, 2018)
Alkalmazottak számaMagyarországon 13 000 (2019)
AnyavállalataASPIAG

A SPAR weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A SPAR egy hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 48 országában, köztük Magyarországon is jelen van. A világ legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő láncainak egyike. A magyarországi leányvállalat, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. székhelye Bicskén található.

A SPAR Magyarországon

A SPAR gárdonyi épülete

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) vezényli, amely az 1990-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van. A vállalat több mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert. 2019-ben a SPAR Magyarország három fő kategóriára koncentrált: összesen 348 SPAR szupermarketet (beleértve a City SPAR üzleteket is), 33 INTERSPAR hipermarketet és 190 SPAR franchise egységet (beleértve a SPAR partner, SPAR market, SPAR express és DE SPAR üzleteket) üzemeltetett.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. alapításának napja hivatalosan 1990. december 14. [1]

A SPAR első magyarországi üzletét Tatán nyitotta 1991. október 30-án,[2] miután a cég többségi tulajdonrészt szerzett a Generál Kereskedelmi Rt.-ben, amely akkoriban Komárom-Esztergom megye élelmiszerüzleteinek jelentős részét is üzemeltette (egyéb profilú üzletek mellett). Üzletláncának fejlesztésére a kezdetektől fogva folyamatosan törekedett, mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben. A SPAR nagyon fontosnak tartotta a lakóhelyek közelében nyitni üzleteit, így mind kisebb, mind nagyobb üzletei nagyon jól megközelíthetőek, és központi csomópontokban helyezkednek el. 1991 és 1993 között Komárom-Esztergom megye Generál-élelmiszerüzleteinek jelentős részét SPAR-rá alakította. 1993-ban nyílt első két üzlete a megyén kívül: Székesfehérváron, valamint Budapesten, Őrmezőn.

A cégcsoport rengeteg felvásárlást hajtott végre működése óta. Első, jelentősebb felvásárlása az izraeli tulajdonban álló Super Közért felvásárlása volt 1998-ban, ugyanezen évben vásárolta meg a szegedi üzletláncot üzemeltető Éliker-t is.[3] Ennek köszönhetően ma a vidéki városok közül Tatabányán és Szegeden rendelkezik a legerősebb pozíciókkal.

2002 végén a cég átvett és átalakított tizennégy Billa üzletet,[4] valamint 2003-ban huszonkét Kaiser’s szupermarketet vásárolt meg. Míg a Billa üzleteket azonnal SPAR néven üzemeltette tovább, a Kaiser’s láncot – többek között nagy budapesti lefedettsége és jó híre miatt – tovább üzemeltette 2011 végéig, a SPAR csoport almárkájaként. A Kaiser’s-t jelző „piros kancsó” 2012 elején tűnt el, számos üzlet került felújításra a hálózatból. A hálózatból két üzlet nem érte meg a SPAR-rá alakulást: 2007-ben, a Skála Budapest áruház bezárásakor a Kaiser’s első és legnagyobb üzletét kellett bezárni (itt 2009-re az Allee bevásárlóközpont épült fel, ahol INTERSPAR hipermarket helyettesíti a Kaiser’s-t), valamint 2005-ben fejezte be üzemelését a Váci úti Kaiser’s, ahol a csökkenő forgalom és a magas bérleti díjak okozta kérdések vezettek a bezáráshoz.

2008-ban a Tengelmann-csoport – a Kaiser’s-ek volt tulajdonosa – a Plusból is kiszállt, ezekre az üzletekre is a SPAR tartott igényt. Habár a SPAR szupermarketlánc és a Plus diszkontlánc üzleti stratégiája között nagy különbség volt, hálózataik nagyon jól kiegészítették egymást, és a felvásárlásnak köszönhetően a SPAR megduplázhatta üzletei számát. A Plus márkát egy évig használta a SPAR, ezalatt folyamatosan növelte a hálózat áruválasztékát, és a Plus saját márkáit folyamatosan SPAR-os márkákkal cserélte le.

A Plus alapvetően két különböző hátterű üzlettípust üzemeltetett, a lakótelepek közepén, az élelmiszerlánc-privatizációk során nyert, megközelítőleg 300–500 m2 közötti méretű üzleteket, valamint a saját építésű, 1000 m2 méretű diszkont üzleteket. Ezeket folyamatosan igyekezett egységesíteni.

2009-ben – a SPAR-csoport heterogén múltú üzleteit figyelembe véve – több kategóriát alakított ki.

  • Üzleteinek nagy részét SPAR néven üzemeltette tovább (klasszikus SPAR üzletek, korábbi kisebb lakótelepi Plus-üzletek), ezeket 2012-ben a volt Kaiser’s üzletekkel egészítette ki. Érdekesség, hogy Ausztriában a SPAR az 1000 m2 feletti méretű üzleteit EUROSPAR néven illeti (így a nagyobb Plus diszkontok és Kaiser’s szupermarketek is ezt a nevet kaphatták volna), de a magyarországi vezetés ezt a nevet nem vezette be.
  • 2006 óta több belvárosi üzletét exkluzív módon újította fel, amelyek rengeteg saját készítésű terméket (pl. salátákat) árusítanak. Ezeket a kisebb üzleteket City SPAR néven illeti a lánc. Ilyen például a volt Ráday utcai Plus diszkont helyén nyitott City SPAR, vagy a Móricz Zsigmond körtéri korábbi Super Közért helyén nyitott üzlet.
  • 2009-re harmincegy INTERSPAR hipermarketet nyitott a lánc. 2014 végén folytatta a cég nagyobb üzletkategóriájának bővítését szekszárdi üzletével.[5] 2019-ben 34 INTERSPAR áruház üzemel.

2015-ben a SPAR – a SPAR, City SPAR és INTERSPAR kategóriák mellett – további két üzlettípussal van jelen.

  • 2012-ben a SPAR eredeti – a hollanddal megegyező típusú – üzleti szemléletét ismertette Magyarországon, a SPAR Partner üzletlánc felépítésével. A cég 1932-es alapításakor a „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer” jelmondatra épített Hollandiában (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig). Ezen holland szavainak kezdőbetűi a DESPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent.

A koncepció szerint a SPAR minél több kiskereskedőt vonna hálózatába franchise rendszerben, úgy, hogy azok a SPAR sajátmárkás termékeit és üzletberendezését alkalmazzák, a kiscégek tulajdonjogának megőrzése mellett. Wittner Márton móri kiskereskedő üzletei mellett azóta számos üzlet nyílt a SPAR Partner program keretein belül, amellyel a SPAR nem titkoltan az eredeti SPAR-szemléletet lemásoló CBA riválisává kíván válni.[6]

  • 2013-ban a SPAR új üzlettípust mutatott be, az Ausztriában a Shell benzinkútlánccal már közösen bemutatott "expressz" üzlettípusát, a SPAR Express-t. A SPAR Express benzinkutak shopjai helyén működő üzlettípus, ahol az alaptermékek mellett SPAR sajátmárkás termékek kaphatóak, a SPAR üzletekben találhatóakkal megegyező árakon. A magyarországi SPAR régi partnerét, az OMV benzinkúthálózatot választotta, ami szintén tagja a SPAR SuperShop hűségprogramjának.[7] A későbbiekben a SPAR a Lukoil benzinkúthálózattal is folytatta együttműködését, a SPAR Express üzletkategória ott DESPAR néven fut.

A SPAR üzletlánc birtokolja a kiskereskedelmi piac 11 százalékát Magyarországon.[8]

2020 elején 382 saját üzemeltetésű üzlettel rendelkezett a SPAR, míg a franchise programjában 190 áruház vett részt. A megoszlás: 34 INTERSPAR, 328 SPAR szupermarket, 20 City SPAR szupermarket, és 190 SPAR franchise üzlet (SPAR Partner, SPAR Market, OMV-SPAR Express és LUKOIL-DESPAR) tartozik a SPAR égisze alá.

Ügyvezető igazgatói

  • Feiner Péter (2004. január 1. – 2012. március 1.)
  • Erwin Schmuck (2012. március 1. – 2016. december 31.)[9]
  • Heiszler Gabriella (2015. április 1. )

Terjeszkedési stratégiája

Kispesti Spar Áruház

A SPAR legfontosabb felvásárlásai a következők voltak: a Generál Kereskedelmi Rt. többségi, majd teljes tulajdonrészének megszerzése (1991-től), Super Közért (1998), a szegedi Éliker (1998), a korábban a Rewe-csoport (a Penny Market anyavállalata) által birtokolt Billa (2002), valamint a korábban a Tengelmann-csoport által birtokolt két lánc, a Kaiser’s (2003) és a Plus (2008) akvizíciója. 2013-ban a Match bevásárlóközpontokban található, legfontosabb egységeit vette át (Mammut, Westend, MOM Park, Sugár). A MOM Parkban és a Mammutban található üzletet a SPAR egyedi építészeti megoldással alakította ki, ami nemzetközi elismerést is kapott.[10]

Emellett természetesen a cég folyamatosan nyitott új helyeken üzleteket és finomította üzletei egységes megjelenését. Ugyanakkor apróbb különbségek a mai napig megfigyelhetőek (pl. a volt Plus-üzletek bevásárlókocsijai narancssárga-kék színezésűek; a Kaiser’s üzletek padlózata különbözik a többi SPAR-üzletétől; a Super Közért belvárosi üzleteinek régebbi berendezése stb.). Ezeket a SPAR folyamatosan újítja fel, és egységesíti.

A SPAR - a dolgozók munkahelyének védelme, hálózatának optimális felhasználása és a vásárlók szokásainak megőrzése érdekében - több helyen üzemeltetett, illetve üzemeltet egymás mellett két SPAR-üzletet is, amelyek javarészt eltérő múltjuk (pl. SPAR-os, illetve volt Plus-os) miatt lettek egymás riválisai. Ezen üzleteket a cég - kihasználatlanság miatt - folyamatosan értékesítette (így pl. solymári és székesfehérvári Plus diszkontjait az Aldinak adta át). Ugyanakkor a mai napig is sokszor több SPAR szupermarket van egymáshoz nagyon közel. Erre jó példa az Örs vezér tere környéke, ahol egyszerre üzemel a SPAR három üzlettípusa is: az Árkádban INTERSPAR hipermarket és City SPAR üzlet, míg a Sugárban és a Kerepesi úton SPAR szupermarketek vannak jelen (ezek rendre a Match, valamint a Kaiser’s üzletei voltak).

Fontosabb állomások

  • 1990 – Cégalapítás
  • 1991 – Megnyílik az első SPAR szupermarket Tatán
  • 1991 – Számos Szupermarket lánc felvásárlása pl. Generál Kereskedelmi Rt., Budapesti Közért Rt.
  • 1994 – Megnyílik a bicskei logisztikai központ
  • 1995 – Megnyílik az első INTERSPAR hipermarket Győrött[11]
  • 1998-tól folytatódik a konkurens cégek felvásárlása: Szegedi Éliker felvásárlása, Szuper Közért átvétele
  • 2000 – Megnyílik az első City SPAR szupermarket Szegeden
  • 2002 – 14 db Billa üzlet felvásárlása
  • 2003 – 22 db Kaiser’s üzlet felvásárlása
  • 2005 – Megnyílik a bicskei húsüzem (a legmodernebb hazai húsfeldolgozó létesítmények egyike)
  • 2008 – A Plus üzletek felvásárlása
  • 2008 – Megnyílik a 47 ezer négyzetméteres új logisztikai központ Üllőn
  • 2009 – SuperShop az egész hálózatban
  • 2012 – A SPAR franchise-hálózat elindítása
  • 2013 – Húsüzem kapacitás- és területbővítés
  • 2015 – Oktatóközpont és szeletelő részleg a húsüzemben
  • 2018 – SPAR enjoy. elnevezésű convenience üzem megnyitása Üllőn[12]

Az üzletek elnevezései

City Spar Szupermarket a budapesti Thököly út és Nefelejcs utca sarkán

SPAR szupermarket

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhely közeli, döntően napi ellátásra szakosodott, kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400–1200 m2 közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, amikből 348 található Magyarországon. Igen szélesen változik az üzletek alapterülete (pl. a Váci út 138. alatti üzlet mindössze 200 m2, míg a szegedi Árkádban található üzlet 2000 m2-en található), ennek ellenére a cég törekszik a magas színvonalú választék fenntartására.

City SPAR szupermarket

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi, belvárosi csomópontokat rendszeresen érintő bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Az eladótérben új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények). Megközelítőleg 200-400 m2 alapterületűek.

City SPAR szupermarketek:

Nyugat-Dunántúl:         

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

INTERSPAR hipermarket

Ez a SPAR áruházlánc lakóhely közeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti, az elsőt 1995-ben nyitotta a győri INTERSPAR Centerben, az első budapestit pedig 1997-ben az érdekeltségébe tartozó, kispesti Shopmarkban. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, parkolóhellyel ellátottak. Az INTERSPAR üzletek 5000–10000 m2 alapterületűek. Habár ezen területen két fő riválisuk a Tesco és az Auchan, bizonyos tekintetekben különbözik tőlük. Egyrészt, a Tesco és Auchan üzletei „full-sortiment” jellegűek (egyszerre árulnak minden termékkategóriában, pl. kertosztállyal, ruházati osztállyal, könyvosztállyal bírnak), másrészt egy-egy kivételt eltekintve (pl. ilyen a Tesco Campona-ban, illetve Arena Plazaban, valamint az Auchan Savoya Parkban) mindegyik üzlete a városok szélén található, saját, nagyobb épületekben.

Ezzel szemben az INTERSPAR üzletek főleg az élelmiszer-kategóriában erősek, ezeket kiegészítik ugyanakkor műszaki termékek, valamint szezonális termékek árusításával is, ugyanakkor nem utóbbiak a fő profiljuk (pl. kertészeti termékeket egyáltalán nem árulnak). Az INTERSPAR hipermarketek nagyon sok esetben meglevő bevásárlóközpontokban üzemelnek (pl. Árkád Budapest, Győr, Pécs; Shopmark Budapest; Eurocenter Budapest stb.). Saját épületekben is üzemelnek ugyanakkor, itt több kis üzletet üzemeltető bérlő is jelen van.

Az INTERSPAR hipermarketek száma 2013-ban 32 volt, 2019-ben pedig 34.[13]

INTERSPAR hipermaketek:

Nyugat-Dunántúl:         

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Épülő áruházak:

Tervezett áruházak:

SPAR express

Ez a SPAR üzletlánc főleg benzinkutaknál (például az OMV-nél) fordul elő. A SPAR express üzletek átlagosan csak 200–400 m2 alapterületűek, így ezek a legkisebb SPAR üzletek az összes közül. Ezek az üzletek legtöbbször csak nagyvárosokban láthatóak. Az első SPAR express-t Szlovéniában nyitották meg 1996-ban, majd az üzleteket szinte azonnal átvették Európa összes többi országában is. Magyarországon 2014 óta létezik.

SPAR express üzletek:

Nyugat-Dunántúl:         

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

SPAR market

Ez az üzletlánc főleg kisvárosokban, falvakban található. A SPAR marketek átlagosan 600–800 m2 alapterületűek. Az első SPAR marketet Hollandiában nyitották meg 2001-ben, de Magyarországon ez az üzletlánc csak 2012 januárja óta van jelen. Az afrikai országokban már 2004-ben elkezdett terjeszkedni.

SPAR partner

A SPAR partnerrel legtöbbször csak nagyvárosokban vagy olykor-olykor megapoliszokban találkozhatunk. Ezek az üzletek mindössze 400–550 m2 alapterületűek, így ezek a második legkisebb SPAR üzletek az összes kategóriában. SPAR partner legelőször Spanyolországban és Portugáliában jelent meg 2008-ban, mígnem Magyarországon és Európa összes többi országában ezek az üzletek csak 2012-ben jöttek forgalomba. A SPAR partner 2008 óta ma is terjeszkedik.

SPAR partner üzletek:

Nyugat-Dunántúl:         

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

EUROSPAR szupermarket

Az EUROSPAR egy eurós pénznemmel működő német élelmiszer üzletlánc, amelyet először Németországban nyitottak meg 2012-ben. Az EUROSPAR üzletek 3000–5000 m2 alapterületűek. Habár a második legnagyobbak az összeg üzlettípus közül eléggé ritkák; Ugyanis csak olyan országokban lehet vele találkozni, ahol az euró az egyetlen hivatalos pénznem (pl:. Németországban vagy Ausztriában). Magyarországon például még egy sem található belőle.

Áruellátás

A magyarországi SPAR üzletek áruellátásának feladatait a központi logisztikai egységek látják el. Az első ilyen létesítmény 1994-ben nyílt meg Bicskén. Ez a raktárbázis a SPAR hálózattal együtt folyamatos korszerűsítések mellett bővül. A bicskei központ napjainkra már a társaság adminisztratív központjának is helyet ad.

A cégcsoport növekedésének logisztikai kihívásaira a 2008-ban nyílt üllői logisztikai központ jelentett megoldást. További bővítést jelentett a bicskei központhoz kapcsolódó húsfeldolgozó üzem, mely a SPAR saját húsfeldolgozását végzi. A 2008-ban megvásárolt Plus logisztikai központját, ami a budapesti Jászberényi úton található, a SPAR nem üzemeltette tovább, jelenleg kihasználatlan.

A bicskei húsüzem

Bicskei húsüzem

A SPAR a kereskedelmi láncok között egyedüliként, 2004-től saját húsüzemet működtet bicskei központja területén, ami lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását. Megnyitása óta több lépcsőben fejlődött, bővítette kapacitását. A cégcsoport olyan hazai beszállítókkal dolgozik együtt, amelyek nemcsak az alapanyag minőségében, hanem a nyomon követhetőségben, szállítási színvonalban is maximálisan meg tudnak felelni a SPAR szigorú követelményeinek.

Az üzem 2010-ben szerezte meg az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer tanúsítását. A friss sertés- és marhahús feldolgozása mellett 2011 végétől közel 50 féle sajátmárkás húskészítményt is előállítanak. A készítmények egy része szeletelt, védőgázas formában is forgalomba kerül a SPAR áruházaiban, különböző márkaneveken.

Az áruházak pékségeiben a hét minden napján helyben sütött termékeket állítanak elő, amiknek a választéka az évek alatt jelentősen kibővült. Az áruház-átalakítások és felújítások során nagy hangsúlyt kapott a pékrészlegek megújítása is.

A bicskei húsüzemre a cég büszke, ezt reklámjaiban és kiadványaiban rendszeresen kihangsúlyozza. Ebben segítségükre van Vas Zsolt, a cég alkalmazottja, hússzakértője, akire a cég külön marketingkampányt épített. Szakértelmére hivatkozva a cég több oktatóvideót, valamint ismeretterjesztő szöveget tett közzé.[14] Vas Zsoltot a közönség nagyon hamar megkedvelte, így mellette két további alkalmazottat kezdett szerepeltetni a cég reklámjaiban: Pákai Balázs péksütemény-szakértő és Rácz Árpád zöldség-gyümölcsszakértő is segítik a lakosságot a helyes étkezési kultúra kialakításában.

Az üllői SPAR enjoy. convenience üzem [15]

A 2017 júliusában építeni kezdett üzem 2018-ban kezdte meg működését Üllőn. A zöldmezős beruházásként épített üzem mintegy 1500 m2, költsége 1,2 milliárd forintott tett ki. A létesítmény megfelel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek, jelenleg két csomagolósorral működik és 50 munkatársat foglalkoztat. Naponta 4 tonna majonézes saláta (15 féle) és 20 ezer szendvics (15 féle) készül itt.

Jegyzetek

  1. Archivált másolat. [2019. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
  2. 24 óra, 1991. október 30., "Spar Szupermarket Tatán: a vásárlók lesznek munkaadóik
  3. Éliker eladása
  4. GVH döntés a Billa és Spar összefonódásáról
  5. Megnyitott az Interspar Szekszárdon
  6. Franchise-hálózattal bővít a Spar
  7. SPAR szupermarket OMV-töltőállomáson. [2016. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 1.)
  8. Marad Magyarországon a Spar. metropol.hu. [2015. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 20.)
  9. https://www.mediapiac.com/karrier/uj-vezeto-a-Spar-elen/17252
  10. Felfigyelt a világ egy budapesti pláza ABC-jére: az egyik legolvasottabb nemzetközi építészlap mutatta be a MOM Sparját
  11. 20 éve nyílt meg Magyarországon az első SPAR hipermarket - dokumentum felvételek … - Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin - 2015. szeptember 12.
  12. Átadta új üzemét a Spar (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  13. SPAR.hu - üzlettípusok
  14. Spar friss tippek. [2018. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 1.)
  15. SPAR Magyarország - Sajtóközlemény