„Bojár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
YonaBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: sl:Bojarji
Rei-bot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: sr:Бољари
9. sor: 9. sor:
[[Kategória:Középkor]]
[[Kategória:Középkor]]


[[en:Boyar]]
[[en:Boyar]] [[bg:Болярин]] [[de:Bojaren]] [[eo:Bojaro]] [[es:Boyardo]] [[fr:Boyard]] [[he:בויאר]] [[it:Boiardi]] [[lt:Bajorai (luomas)]] [[mk:Болјарин]] [[nl:Bojaren]] [[pl:Bojarzy]] [[pt:Boiardo]] [[ro:Boier]] [[ru:Боярин]] [[sl:Bojarji]] [[sv:Bojar]] [[uk:Бояри]] [[vi:Boyar]]
[[bg:Болярин]]
[[de:Bojaren]]
[[eo:Bojaro]]
[[es:Boyardo]]
[[fr:Boyard]]
[[he:בויאר]]
[[it:Boiardi]]
[[lt:Bajorai (luomas)]]
[[mk:Болјарин]]
[[nl:Bojaren]]
[[pl:Bojarzy]]
[[pt:Boiardo]]
[[ro:Boier]]
[[ru:Боярин]]
[[sl:Bojarji]]
[[sr:Бољари]]
[[sv:Bojar]]
[[uk:Бояри]]
[[vi:Boyar]]

A lap 2007. október 28., 14:38-kori változata

Bojárnak nevezték Oroszországban, Bulgáriában, Moldvában és Havasalföldön a földesurakat, nemes embereket. A szó szláv eredeű és a boj vagyis harc szóból származik, eredetileg harcost jelentett.

Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó fejedelmek közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még Rettegett Iván cár is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak I. (Nagy) Péternek sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltság és hatalom nélkül.

Forrás