„SpongyaBob Kockanadrág” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
76. sor: 76. sor:
|Spongyabob legjobb barátja, egy meglehetősen buta és ostoba, rózsaszínű tengeri csillag, aki néha a [[Rozsdás Rákolló]]ban szeretne dolgozni.
|Spongyabob legjobb barátja, egy meglehetősen buta és ostoba, rózsaszínű tengeri csillag, aki néha a [[Rozsdás Rákolló]]ban szeretne dolgozni.
|-
|-
|'''[[Tintás Tunyacsáp]]''' <br> ''(Squidward Tentacles)''
|'''[[Tintás Tunyacsáp]]''' / '''[[Tunyacsáp|Kulagép]]''' / '''[[Tunyacsáp|Kula]]''' / '''[[Tunyacsáp|Tunyabuzi]]''' <br> ''(Squidward Tentacles)''
|align=center|[[Imre István (színművész)|Imre István]] (1–11. évad végéig)<br>[[Dolmány Attila]] (11. évad végétől)
|align=center|[[Imre István (színművész)|Imre István]] (1–11. évad végéig)<br>[[Dolmány Attila]] (11. évad végétől)
|align=center|[[Rodger Bumpass]]
|align=center|[[Rodger Bumpass]]

A lap 2020. augusztus 22., 13:13-kori változata

SpongyaBob Kockanadrág
(SpongeBob SquarePants)
Műfaj
  • televíziós vígjátéksorozat
  • gyermekeknek szóló televíziós sorozat

AlkotóStephen Hillenburg
Író
  • Stephen Hillenburg
  • Paul Tibbitt
  • Mr. Lawrence
  • Dani Michaeli
  • Luke Brookshier
  • Tim Hill
  • Vincent Waller
  • C.H. Greenblatt
  • Derek Iversen
  • Kazimieras G. Prapuolenis
  • Kyle McCulloch
FőcímzeneSpongeBob SquarePants Theme Song
Zeneszerző
  • APM Music
  • Universal Production Music

FormátumNTSC 480i (1999–2012) HDTV 1080i (2012–jelenleg)
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok14
Epizódok296 (epizódlista)
Gyártás
Producer
GyártóNickelodeon Animation Studio
ForgalmazóParamount Networks International
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete1999. május 1.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz SpongyaBob Kockanadrág témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A SpongyaBob Kockanadrág (eredeti cím: SpongeBob SquarePants) 1999-től futó, kétszeres Emmy-díjas amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely a Nickelodeon tévécsatorna egyik legnépszerűbb műsora. A sorozat megalkotója Stephen Hillenburg, aki korábban tengerbiológus volt, majd 2018. november 26-án az ALS nevű betegségben vesztette életét.[1] A tévéfilmsorozat a United Plankton Pictures és a Nickelodeon Animation Studios gyártásában készült, és a Viacom International Media Networks forgalmazásában jelent meg. A sorozat története a Csendes-óceán egyik lagúnájában, Bikinifenéken játszódik. Műfaját tekintve szituációs komédia és kalandfilm sorozat. Első részét Amerikában 1999. május 1-jén vetítették a Nickelodeon Kid's Choice Award után. Július 17-én kezdték el a sorozat folyamatos vetítését a „Buborékfújás / Az elszakadt nadrág” epizódokkal. Magyarországon a Nickelodeon valamint a VIVA TV vetítette, utóbbi 2010. április 5-től rendszeresen. 2012. szeptember 3-ától az RTL Klub is sugározta, hétköznap reggelente a Jó reggelt, skacok! című műsorblokkban. 2005. augusztus 21-étől a TV2 is adta a TV2 Matiné című műsorblokkban. 2015. decemberétől a magyar Comedy Central is műsorára tűzte. 2019. április 1-től a Nicktoons is sugározza.

Egy 2011-ben felfedezett gombafajtát Spongiforma squarepantsii-nek neveztek el a rajzfilmkarakter tiszteletére.

2019. július 17-én a sorozatot egy tizenharmadik évaddal újították meg.

Cselekmény

Spongyabob Kockanadrág egy tengeri szivacs, aki egy ananászban lakik a tenger mélyén, a Kagyló sétányon. Két szomszédja van: Tintás Tunyacsáp, a Tintahal, aki egy moai-fejben lakik, és a tengeri csillag, Patrik (háza egy szikla alatt található). Spongyabob és Patrik jó barátok, egyszerű, már-már gyerekes viselkedésükkel néha az őrületbe kergetik Tunyacsápot.

A főhősök mindannyian Bikinifenéken, egy tenger alatti városban laknak, amelyet egy klasszikus város mintájára hoztak létre. (A hely minden bizonnyal a csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollról kapta a nevét, melynek térségében 1946 és 1958 között kísérleti atom- és hidrogénbomba robbantások folytak, aminek következtében Bikinifenék lakói mutánsokká válhattak.) Itt él Spongyabob háziállatával, Csigusszal, aki egy tengeri csiga, de a sorozatban inkább úgy viselkedik, mint egy macska. Rajta kívül kutyaszerű férgek, méhekre hasonlító medúzák, és madarakra hasonlító kagylók is élnek itt.

Spongyabob munkahelye a Rozsdás Rákolló nevű étterem, ahol Tunyacsáp is dolgozik iróniából pénztárosként. A hely tulajdonosa a fukar Rák úr (Eugene Herbert Krabs/Rák H. Jenő). Legnagyobb riválisa Plankton, aki pont a Rozsdás Rákollóval szemben nyitotta meg Veszélyes Vödör nevű éttermét, és mióta él, azon mesterkedik, hogy ellopja Rák úr specialitásának, a herkentyűburgernek a receptjét.

Spongyabob életében nagy szerepet játszik még Szandi Csovi, aki egy mókus. Texasból érkezett, és különleges búvárruha segítségével él a tenger mélyén. Meg kell még említeni Puff asszonyt, aki egy csónakvezető tanfolyamot tart. Spongyabob az elméleti órákon kiválóan teljesít, a gyakorlatban azonban rendszeresen elbukik.

Népszerűség

A Spongyabob Kockanadrág az egyetlen olyan rajzfilm, amely bekerült a Nielsen Top 10-es népszerűségi listájába. Korábban hasonló sikerre csak egy másik Nickelodeon-rajzfilm, a Fecsegő tipegők tett szert. Ami a különlegessége, hogy gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű. Ennek oka valószínűleg az életszerű szituációk humoros formában történő ábrázolása lehet. Továbbá rengeteg olyan utalást is tartalmaz, amelyet csak az idősebb korosztály érthet meg.

A rajzfilmfigurával díszített tárgyakból 2014-ben évi 8 milliárd dollár értékben adtak el világszerte.[2]

Mozifilmek

Spongyabob – A mozifilm (2004)

Plankton ellopja Neptun (Neptunusz) koronáját; Rák úrra terelve a gyanút, hogy megszerezze a Herkentyűburger titkos receptjét, ami sikerül is neki. SpongyaBobra és Patrikra vár a feladat, hogy hat nap alatt visszahozzák a koronát Kagylóvárosból. Ebben még a piros úszónadrágos David Hasselhoff is a segítségükre van.

Spongyabob – Ki a vízből! (2015)

2012. február 28-án bejelentették, hogy elkészítik a mozifilm folytatását, amit eredetileg 2014-ben jelent volna meg,[3] később a premiert átrakták a 2015. február 6-ra.[4] A történet középpontjában a titkos recept áll, amit egy kalóz, Burger szakáll ellopott. Spongyabob és barátainak vissza kell szereznie a titkos receptet, hogy véget érjen a lázadás Bikini fenéken.

SpongyaBob: Spongya szökésben (2020)

2020. június 11-én jelent volna meg, de a koronavírus-járvány miatt 2020 július 31-re eltolták. A történetben Spongyabob háziállatát Csiguszt elrabolja Poszeidón, és elviszi Atlantisz városába. Spongyabob és Patriknak meg kell találniuk Csiguszt hogy megmentsék.

A sorozat története

1993-ban Stephen Hillenburg a Rocko kezdeteinél találta ki, hogy új rajzfilmbe kezd. Az első vázlatok már 1987 óta készen voltak, de csak a Rocko befejezése után, 1996-ban kezdődtek az érdemi munkálatok. Rengeteg ember csatlakozott a rajzfilmhez más stábokból (Hódító hódok, Doug, Hé, Arnold!, Akciócsoport most!), és az első epizódok 1999 júliusára mind elkészültek.

Az első epizód az 1999-es Nickelodeon Kid's Choice Award után került adásba (Alkalmazott kerestetik / Fenéktakarítás / Meghívás teára). Akkoriban a Fecsegő tipegők volt a Nickelodeon csatorna legnépszerűbb műsora, de a Spongyabob hamar az élre tört; butácska és elbűvölő humora a többi rajzfilm közül is kiemelte. Tom Kenny utánozhatatlan hangja és a tradicionális Spongya-kacagás fiatalok és idősek körében is megkedveltette a sorozatot.

A második évad már fejlettebb technikával készült, és még népszerűbb epizódok kerültek adásba. Hatására több rajzfilm-készítő cég gondolta, hogy kicsivel több felnőtt humort csempésznek új sorozataikba, így készült az Angyali keresztszülők is, amely nem sokkal később a Spongyabob mögötti második helyet szerezte meg a Nickelodeonon. A sorozat 2002 elején volt a csúcson, ekkor készültek a klasszikus epizódok.

Ugyanebben az évben röppentek fel az első pletykák egy egész estés mozifilm elkészítéséről. A Nickelodeon ebben az évben meg akarta szüntetni a rajzfilmet, de rajongói petíciók hatására nem tették, s néhány új epizód készült. A harmadik évad 2004-ben ért véget, a „Spongyabob és a fojtogató / Kópéság” epizóddal.

2003-tól kezdve a nézettség és a népszerűség fokozatosan visszaesett, és komolyan kezdték fontolgatni, hogy leveszik a rajzfilmet a csatorna műsoráról. 2004 végén jelent meg a mozikban a Spongyabob – A mozifilm, amelynek hatalmas sikere volt. Ennek hatására bejelentették a folytatást is, amelynek a producere már nem Stephen Hillenburg volt (bár a háttérben maradt).

2005 májusában adásba került a negyedik évad, méghozzá az eddigiektől eltérő módon. Korábban ugyanis két 11 perces részből állt a rajzfilm, de most már hetente csak egy 11 perces részt adtak le. 2007-ben bejelentették, hogy elkészül az Spongyabob Kockanadrág hatodik évadja is, mely 2008-ig került adásba. 2008 márciusában bejelentették, hogy elkészítik a hetedik évadot is.[5][6][7]

Szereplők

Szereplő
(eredeti név)
Magyar hang Eredeti hang Fajtája Leírás Első megjelenés
Spongyabob Kockanadrág
(SpongeBob SquarePants)
Minárovits Péter (1–2 évad )
Baráth István (3 évadtól)
Seszták Szabolcs (énekhang)
Tom Kenny Tengeri szivacs Rendkívül barátságos tengeri szivacs, a Rozsdás Ráktanya/Rákolló szakácsa. Imádja a herkentyű burgert, a medúzavadászatot, a karatét és a buborékfújást, valamint a háziállatát, Csiguszt. Munkája mellett hajóvezetői tanfolyamra jár, ám alkalmatlansága miatt sosem sikerül letennie azt. Alkalmazott kerestetik
Csigusz
(Gary)
Seder Gábor („Az álmok birodalma” című részben, a többi részben nincs magyar hangja) Tengeri csiga Spongyabob háziállata. Bár csiga, mégis macska módjára viselkedik. Gazdája egy állatmenhelyről fogadta örökbe.
Csillag Patrik
(Patrick Star)
Bognár Tamás Bill Fagerbakke Tengericsillag Spongyabob legjobb barátja, egy meglehetősen buta és ostoba, rózsaszínű tengeri csillag, aki néha a Rozsdás Rákollóban szeretne dolgozni.
Tintás Tunyacsáp / Kulagép / Kula / Tunyabuzi
(Squidward Tentacles)
Imre István (1–11. évad végéig)
Dolmány Attila (11. évad végétől)
Rodger Bumpass Tintahal Spongyabob és Patrik közvetlen szomszédja, pontosabban kettőjük között él. Mogorva természetű, ki nem állhatja Spongyabob mániáit. Klarinéton játszik és nagyszerű művésznek tartja magát.
Rák H. Jenő / Rák úr / Főnökúr / Rák uram
(Mr. Krabs)
Uri István (1–11. évad negyede)
Petridisz Hrisztosz (11. évad negyedétől)
Clancy Brown Óriás japán rák A Rozsdás Ráktanya tulajdonosa. Meglehetősen fukar, még a saját magával szemben is.
Szandi Csovi
(Sandy Cheeks)
Kisfalvi Krisztina Carolyn Lawrence Keleti szürkemókus Intelligens mókustudós Texasból, aki a víz alatt él. Meghívás teára
Sheldon J. Plankton
Vizy György (1–3. évad)
Németh Gábor (4. évadtól)
Mr. Lawrence Euphausia crystallorophias Gonosz egysejtű élőlény, aki minden erejével azon munkálkodik, hogy minél többet ártson a Rozsdás Rákollónak, és megszerezze a herkentyű burger titkos receptjét. Plankton!
Karen Keönch Anna (1–5. évad)
Hámori Eszter (6. évadtól)
Jill Talley Számítógép Plankton komputerizált felesége. Vele ellentétben Ő egy számítógép, akit maga Plankton hozott létre.
Puff asszony
(Mrs. Puff)
Némedi Mari (1–9. évad)
Németh Kriszta (9. évad végétől)
Mary Jo Catlett Gömbhal Gömbhal, aki csónakvezetői tanfolyamot tart. Spongyabob gyakorta az őrületbe kergeti amikor a vezetést gyakorolja. A vizsga
Pearl Krabs Pap Katalin Lori Alan Ámbráscet Rák úr lánya, tipikus mai tinédzser, aki soha sem hallgat a figyelmeztetésekre. Apjával ellentétben ő egy bálna. A Nyikorgó Csizma
Felolvasó Bordi András (nincs hang) Ember Alkalmazott kerestetik

További hangok: Bodrogi Attila, Bolla Róbert, Csuha Lajos, Kapácsy Miklós, Kassai Ilona, Németh Kriszta, Seder Gábor, Vass Gábor, Végh Ferenc

További szereplők

  • Erőberő és Kobaka (Mermaidman and Barnacleboy) – Kiöregedett tengermélyi szuperhősök.
  • Languszta Larry – Barátságos természetű, sportos, kigyúrt langusztarák.
  • Félszem, a kalóz (a későbbi évadokban az eredeti nevén hívják, Patchy-nak) – A műsor egyetlen élő szereplője. Ritkán bukkan fel, főleg különkiadásokban. Spongyabob angol hangja, Tom Kenny alakítja.
  • Potty – Félszem, a Kalóz papagája, aki gyakran rosszalkodik. Angol hangja Stephen Hillenburg.
  • Bolygó Hollandi – Hosszú szakállú, zöld szellem, kalóz.
  • Gonoszok: Piszkos Buborék (korábban: Koszbuborék), Rájadög (korábban: Sugárember), Csibész Csiga, Jetirák, Atom Lepényhal, Firkabob (A "Frankenfirka" című részben keltette életre Spongyabob) A buborék és Sugárember kivételével csak egy részben szerepelnek.
  • Fred – Fred egy olyan hal akinek folyton megsérül a lába. (Seder Gábor (eredeti magyar hang) Kisfalusi Lehel (csak "A lábam!" című részben)
    Kapácsy Miklós (Valami Bűzlik))

Nevek

A magyar szinkronban több félrefordítás és szinkroncsere történt:

Helyszínek nevei

Évad Epizód The Krusty Krab Chum Bucket Goo Lagoon Jellyfish Fields Glove World Rock Bottom
1. évad 1. évadon belül néhány rész Rozsdás Ráktanya Veszélyes Vödör Gú Lagúna Medúza rét Kesztyű Park Szikla Fenék
1. évad 1. évadon belül néhány résztől ezidáig Rozsdás Rákolló Kesztyű Világ
Spongyabob – A mozifilm Rákcsáló Nagy Fogás
4. évad Ellenség a családban Rozsdás Rákolló Lyukas Vödör
4. évad 4. évadtól Veszélyes Vödör Ragacs lagúna Medúza mezők
5. évad Felújítás, Hopszi kontra SpongyaBob Vödör
6. évad A titkos összetevő, Plankton adagja Csámcsogó
6. évad A pillanatnak élni, Spongyabob és a nagy hullám Rozsdás Rákolló Veszélyes Vödör Ragacs Lagúna
6. évad Spongyabob, a főnök Rozsdás Rákolló Vödör
6. évad 6. évadtól ezidáig Rozsdás Rákolló Veszélyes vödör Ragacs lagúna Medúza mezők
Spongyabob – Ki a vízből! Rozsdás Rákolló Vödör

Szereplők nevei

Az egyik leggyakrabban változtatott nevek a két szuperhősnek voltak. Az 1. évadban Mermaidmannak (kövér, narancssárga ruhát visel) Erőberő volt a neve, BarnacleBoy-nak(vékony, nagy orrú) pedig Kobaka. Ám a 2. évadban Mermaidman a Hopszi nevet kapta, a másik viszont maradt Kobaka. A 3. évadban Mermaidman Kobaka lett, BarnacleBoy Hopszi lett. Ugyanez volt a 4. évadban. Az 5. évadban az "Éjszakai fények" című részben Mermaidman ismét Erőberő lett, BarnacleBoy meg ismét Kobaka. Szintén a magyarban mindig mások voltak a szereplők szinkronhangjai. 2012-ben Mermaidman eredeti hangja elhunyt. Valószínűleg emiatt nem szerepeltek többet a sorozatban, csak tárgyakon tűntek fel.

Évad Epizód Mermaidman magyar neve BarnacleBoy magyar neve Mermaidman szinkronhangja BarnacleBoy szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka, Erőberő és Kobaka 2 Erőberő Kobaka Varga Tamás (Erőberő és Kobaka)
Orosz István (Erőberő és Kobaka)
Lázár Sándor
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Hopszi Kajtár Róbert Végh Ferenc
3. évad Hopszi és Kobaka 4, Hopszi és Kobaka 5 Kobaka Hopszi Orosz István, Varga Tamás Lázár Sándor
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Varga Tamás Csuha Lajos
5. évad Éjszakai fények, Erőberő Kobaka Orosz István ?
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Hopszi Orosz István Varga Tamás
6. évad Lógás, Társasozzunk Erőberő Orosz István Varga Tamás
7. évad Vissza a múltba Orosz István ?
8. évad Erőberő és Kobaka: A kezdet Orosz István ?
8. évad Hajrá Szuper Gonosz Csapat! ? ?
9. évad Patrik-ember ? ?

Érdekesség még, hogy a mellékszereplők szinkronhangja gyakran változik. Például, Varga Tamás, aki Mermaidmannak adta a magyar hangját, sokszor a Bolygó Hollandit is gyakran megszólaltatta. Ám a szellem szinkronhangja is mindig változik. Az 5. évad „Pénz beszél” című részében a szellemet már Repülő Hollandinak hívják. De a két szuperhős ellenségei között is van némi változás.

Évad Epizód ManRay The Dirty Bubble ManRay szinkronhangja The Dirty Bubble szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka 2. A piszkos buborék ?
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Sugárember Spongyabob megemlíti Buborék néven, de nem szerepel az epizódban. Bolla Róbert
3. évad Hopszi és Kobaka 5 Szarvacska Koszbuborék Bolla Róbert ?
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Plankton játssza el, de a nevét nem említik. Koszbuborék Németh Gábor (Plankton)
4. évad Láttad ezt a csigát? Koszbuborék Csak a dobozon szerepel, de nem jelenik meg.
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Gonifác Bolla Róbert
6. évad Társasozzunk Ray Bolla Róbert
7. évad Vissza a múltba, Gonoszok Klubja Rájadög A piszkos buborék Bolla Róbert

Tunyacsáp ellenségei között is van egy gyöngyszem: Squilliam Fancyson.

Évad Epizód Squilliam magyar neve Szinkronhangja
2. évad A tűzoltó zenekar Lábasfejű Leontin Katona Zoltán
3. évad Leontin visszatér Lábasfejű Leontin Wohlmuth István
6. évad Mesés otthonok Hucli Csodapacsáp Fehér Péter
6. évad Tunyacsáp tanár úr Tehetséges Tunyilliam Katona Zoltán
7. évad A tánclecke Lábasfejű Leontin Petridisz Hrisztosz
7. évad Tintás a szemétdombon Lábasfejű Leontin Kapácsy Miklós
7. évad Vissza a múltba Lábasfejű Leontin ?

Megjelenési dátumok

Évadok

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 20 (41) 1999. május 1. 2000. április 8. 2000. március 20. TBA
2. 20 (39) 2000. október 26. 2003. július 26. TBA TBA
3. 20 (37) 2001. október 1. 2004. október 11. TBA TBA
4. 20 (38) 2005. május 6. 2007. július 24. TBA TBA
5. 20 (40) 2007. február 19. 2009. július 19 TBA TBA
6. 26 (52) 2008. március 3. 2010. július 5. TBA TBA
7. 26 (50) 2009. július 19. 2011. június 11. 2010. november 17. TBA
8. 26 (47) 2011. március 26. 2012. november 23 TBA 2015. október 23.
9. 26 (49) 2012. július 21. 2017. február 20. 2013. november 14. 2017. július 2.
10. 11 (22) 2016. október 15. 2017. december 2. 2017. április 28.[8] 2018. április 19.
11. 26 (50) 2017. június 24. 2018. november 25. 2017. október 18.[9] 2019. március 18.[10]
12. 26 (48) 2018. november 11. TBA 2019. március 19.[10] TBA

Filmek

Cím Megjelenés Rang
Spongyabob – A mozifilm 2004. november 19. mozifilm
Atlantisz Kockanadrág 2007. november 12. tévéfilm
Mi történhetett Spongyabobbal? 2008. október 13. tévéfilm
Spongyabob a hűtő csapdájában 2009. december 30. tévéfilm
Spongyabob – Ki a vízből! 2015. február 6. mozifilm
Spongyabob szenzációs szülinapi szuperbulija 2019. július 12. tévéfilm

Rövidfilmek

  • Asztrológia Tintás Tunyacsáppal
  • Patrik, a hóember
  • Plankton ünnepi slágerei [1]
  • Hogy a tudodhogy lopták el a tudodmit?
  • Nicktoon karácsony
  • Végtelen nyár
  • Mi lenne, ha SpongyaBob eltűnne?
  • Forgalmi dugó
  • Az időgép hősei
  • Neptun király története
  • A felszerelés
  • Szörfözés-álmok
  • SpongyaIsten
  • Spongyadeszka
  • Separation Anxiety
  • Sandy's Vacation in Ruins
  • Pite
  • Penészes Spongya
  • Lessons Learned
  • Juiceman
  • Lufik
  • Spongya-kendvencek karácsonya

Zene

Jelenleg a Spongyabobon dolgozó emberek

Név Munka
Nate Cash
Aaron Springer
Casey Alexander
Zeus Cervas
Sean Charmatz
Luke Brookshier
storyboard rendezők és írók
Dani Michaeli
Richard Pursel
Steven Banks
Derek Iversen
Mr. Lawrence
csak írók
Vincent Waller kreatív rendező
Alan Smart
Andrew Overtoom
Tom Yasumi
animációs rendezők
Paul Tibbitt supervising producer

Pszichológiai hatása

Amerikai tudósok megállapították, hogy a gyors tempójú rajzfilm nézése figyelemzavart és tanulási nehézséget okozhat a négyéves gyerekek körében.[11]

Jegyzetek

  1. https://www.puliwood.hu/hirek/stephen-hillenburg-meghalt-spongyabob-256339.html
  2. Mennyit ér SpongyaBob valójában? Archiválva 2015. június 30-i dátummal a Wayback Machine-ben – Tvgo, 2015. június 27.
  3. Újabb Spongyabob film érkezik. [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 12.)
  4. Paramount Avoids Fifty Shades by Moving Up ‘Spongebob Squarepants Sequel. The Wrap, 2014. június 5. (Hozzáférés: 2014. június 7.)
  5. Nickelodeon Picks-Up Returning Animated Hits. Viacom.com, 2008. március 13. [2008. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 15.)
  6. Nickelodeon Upfront 2008. Animation Insider, 2008. március 13. (Hozzáférés: 2008. március 16.)
  7. Nick Orders New Eps of "SpongeBob," "OddParents" and Other Series. ToonZone, 2008. március 13. [2008. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 19.)
  8. A Nickelodeon áprilisi újdonságai (hu-HU nyelven). Gyerek-Világ. (Hozzáférés: 2017. július 9.)
  9. A Nickelodeon októberi újdonságai. Gyerek-Világ, 2017. szeptember 16.
  10. a b A Nickelodeon márciusi újdonságai (hu-HU nyelven). Gyerek-Világ. (Hozzáférés: 2019. február 10.)
  11. Spongyabob butít és nyomorba dönt?Népszabadság, 2011. szeptember 18.

Források

További információk

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak SpongyaBob Kockanadrág témában.
Commons:Category:Spongebob Squarepants
A Wikimédia Commons tartalmaz SpongyaBob Kockanadrág témájú médiaállományokat.