„John Hume” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a inkább így
javítások
20. sor: 20. sor:
=== Kezdetek ===
=== Kezdetek ===


Katolikus családban született az északír Derryben (más néven: Londonderry). Iskoláinak elvégzése után a St. Columb's College hallgatója volt, majd maynooth-i St. Patrick’s College szemináriumára járt, mivel eredetileg papnak készült. Végül nem lépett egyházi pályára és diplomájának megszerzése után visszatért szülővárosába, ahol először tanárként kezdett el dolgozni. Korán bekapcsolódott Derry közéletébe, alapítója volt a helyi [[hitelszövetkezet]]nek (credit union), valamint az 1960-as évek második felében a [[polgári jogi mozgalom]] egyik vezető alakja lett, tevékenységének középpontjában az unionista vezetésű önkormányzat által hátrányos megkülönböztetésben részesülő katolikus közösség lakhatási és megélhetési helyzetének javítása állt. Ennek érdekében rendszeres békés felvonulásokat szervezett a városban. Példaképének tekintette az erőszakmentes tiltakozásai miatt [[Martin Luther King]]et.
Katolikus családban született az északír Derryben (más néven: Londonderry). Iskoláinak elvégzése után a St. Columb’s College hallgatója volt, majd a maynooth-i St. Patrick’s College szemináriumára járt, mivel eredetileg papnak készült. Végül nem lépett egyházi pályára, és diplomájának megszerzése után visszatért szülővárosába, ahol először tanárként kezdett el dolgozni. Korán bekapcsolódott Derry közéletébe, alapítója volt a helyi [[hitelszövetkezet]]nek (credit union), valamint az 1960-as évek második felében vezető alakja a [[polgári jogi mozgalom]]nak. Tevékenységének középpontjában az unionista vezetésű önkormányzat által hátrányos megkülönböztetésben részesített katolikus közösség lakhatásának és megélhetésének javítása állt. Ennek érdekében rendszeres békés felvonulásokat szervezett a városban. Példaképének tekintette az erőszakmentes tiltakozásairól híres [[Martin Luther King]]et.


=== Politikai pályafutása ===
=== Politikai pályafutása ===


1969-ben független köztársaságpárti jelöltként megválasztották az akkor működő északír parlamentbe (''Parliament of Northern Ireland''). 1970-ben társalapítója és alelnöke lett a [[Szociáldemokrata és Munkáspárt]]nak (SDLP), amely a legjelentősebb köztársaságpárti erővé nőtte ki magát. Az északír parlament 1972-es megszüntetését követően 1973-től az északír gyűlés (''Northern Ireland Assembly'') tagja, 1974-ben pedig rövid ideig kereskedelmi miniszter az unionisták és a köztársaságpártiak közös kormányában. Az északír feszültségek fokozásával 1976-ban az [[Egyesült Királyság]] közvetlen kormányzás alá vonta [[Észak-Írország]]ot és feloszlatta az 1975 óta működő alkotmányozó gyűlést, amelynek Hume is tagja volt. 1979-ben Gerry Fitt utódjaként megválasztották az SDLP elnökévé.
1969-ben független köztársaságpárti jelöltként megválasztották az akkor működő északír parlamentbe ''(Parliament of Northern Ireland)''. 1970-ben társalapítója és alelnöke lett a [[Szociáldemokrata és Munkáspárt]]nak (SDLP), amely a legjelentősebb köztársaságpárti erővé nőtte ki magát. Az északír parlament 1972-es megszüntetését követően 1973-tól az északír gyűlés ''(Northern Ireland Assembly)'' tagja, 1974-ben pedig rövid ideig kereskedelmi miniszter volt az unionisták és a köztársaságpártiak közös kormányában. Az északír feszültségek fokozásával 1976-ban az [[Egyesült Királyság]] közvetlen kormányzás alá vonta [[Észak-Írország]]ot és feloszlatta az 1975 óta működő alkotmányozó gyűlést, amelynek Hume is tagja volt. 1979-ben Gerry Fitt utódjaként megválasztották az SDLP elnökévé.


Először 1974-ben indult el brit parlamenti választásokon, ahol nem szerzett mandátumot, de 1979-ben (már pártelnökként) az [[Európai Parlament]] tagjává választották. Négy évvel később a brit képviselőházba is bekerült Foyle választókerületből. Mivel akkor nem volt összeférhetetlen a két mandátum, így megtartotta az EP-képviselőit is. Parlamenti képviselőként is folytatta meghirdetett erőszakmentességi és tárgyalásos politikáját. Részt vett a brit és ír kormányokkal való tárgyalásokban, illetve titkos tárgyalásokat kezdeményezett [[Gerry Adams]]szel, az [[Ír Köztársasági Hadsereg|IRA]] politikai szárnyának tekintett [[Sinn Féin]] elnökével. A Sinn Féin elnökével való találkozók ténye nyilvánosságra került, ami miatt Hume támadásoknak volt kitéve, de a megbeszélések folytatódtak. A cél a Sinn Féin tárgyalóasztalhoz ültetése volt. A tárgyalássorozat egyik eredménye a brit és az ír kormányfők által aláírt 1985-ös angol-ír megállapodás volt. A megállapodást ugyan ellenezte az unionista közösség többsége és voltak köztársaságpárti kritikusai is, de a megbeszélések folytatódtak, aminek folyománya az IRA 1994-es tűzszüneti bejelentése lett. Két évvel később megkötötték a nagypénteki megállapodást, ami véget vetett az északír konfliktus fegyveres részének. Ugyanebben az évben az unionista UUP elnökével, [[David Trimble]]-lel közösen vehette át a [[Nobel-békedíj]]at az északír konfliktus befejezésében betöltött szerepükért. Emellett 1999-ben a Martin Luther King-békedíjjal, 2001-ben pedig a Nemzetközi Gandhi-békedíjjal tüntették ki. Hume a békefolyamat során kihasználta az 1960-as évek vége óta kialakuló amerikai kapcsolatait, így megszerezve támogatónak több ír származású amerikai közéleti személyiséget, így [[Edward Kennedy]] szenátort, illetve [[Tip O'Neill]]t, az Amerikai Képviselőház elnökét is.
Először 1974-ben indult el brit parlamenti választáson, amelyen nem szerzett mandátumot, de 1979-ben (már pártelnökként) az [[Európai Parlament]] (EP) tagjává választották. Négy évvel később a brit képviselőházba is bekerült Foyle választókerületből. Mivel akkor nem volt összeférhetetlen a két mandátum, így megtartotta az EP-képviselőit is. Parlamenti képviselőként is folytatta meghirdetett erőszakmentességi és tárgyalásos politikáját. Részt vett a brit és ír kormányokkal való tárgyalásokban, illetve titkos tárgyalásokat kezdeményezett [[Gerry Adams]]szel, az [[Ír Köztársasági Hadsereg|IRA]] politikai szárnyának tekintett [[Sinn Féin]] elnökével. A találkozók ténye nyilvánosságra került, ami miatt Hume támadásoknak volt kitéve, de a megbeszélések folytatódtak. A cél a Sinn Féin tárgyalóasztalhoz ültetése, a tárgyalássorozat egyik eredménye pedig a brit és az ír kormányfők által aláírt 1985-ös angol–ír megállapodás volt. A megállapodást ugyan ellenezte az unionista közösség többsége és voltak köztársaságpárti kritikusai is, a megbeszélések folytatódtak, aminek folyománya az IRA 1994-es tűzszüneti bejelentése lett. Két évvel később megkötötték a nagypénteki egyezményt, ami véget vetett az északír konfliktus fegyveres részének. Ugyanebben az évben az unionista UUP elnökével, [[David Trimble]]-lel közösen vehették át a [[Nobel-békedíj]]at az északír konfliktus befejezésében betöltött szerepükért. Emellett 1999-ben a Martin Luther King-békedíjjal, 2001-ben pedig a Nemzetközi Gandhi-békedíjjal tüntették ki. Hume a békefolyamat során kihasználta az 1960-as évek vége óta kialakult amerikai kapcsolatait, így megszerezve támogatónak több ír származású amerikai közéleti személyiséget, például [[Edward Kennedy]] szenátort, illetve [[Tip O’Neill]]t, az Amerikai Képviselőház elnökét is.


=== Visszavonulása ===
=== Visszavonulása ===


Hume ezt követően az újjáalakított északír gyűlés képviselője lett. A 2000-es évek elejétől fokozatosan visszavonult a politikai élettől. Előbb 2001-ben átadta huszonkét év után a pártelnöki tisztségét Mark Durkannak, 2002-ben távozott az északír gyűlésből, majd 2004-ben huszonöt év után nem indult újra az európai, egy évre rá a brit parlamenti választáson. Utóbbi mandátumát huszonkét évig töltötte be, minden választáson újraválasztották, amin elindult. Visszavonulása után a globális szegénység és az európai integráció kérdései foglalkoztatták, valamint előadásokat tartott. Ezenkívül szülővárosának labdarúgócsapatának ([[Derry City FC]]) elnöki tisztét is betöltötte. 2012-ben a Nagy Szent Gergely Rend lovagjává ütötte [[XVI. Benedek pápa]]. Élete utolsó éveiben [[demencia|demenciával]] küzdött és visszavonult a közélettől. 2020-ban, nyolcvanhárom éves korában halt meg.
Hume ezt követően az újjáalakított északír gyűlés képviselője lett. A 2000-es évek elejétől fokozatosan visszavonult a politikai élettől. Huszonkét év után, 2001-ben átadta a pártelnöki tisztségét Mark Durkannak, 2002-ben távozott az északír gyűlésből, majd 2004-ben huszonöt év után nem indult újra az európai, egy évre rá a brit parlamenti választáson. Utóbbi mandátumát huszonkét évig töltötte be, minden választáson újraválasztották, amin elindult. Visszavonulása után a globális szegénység és az európai integráció kérdései foglalkoztatták, valamint előadásokat tartott. Ezenkívül szülővárosa labdarúgócsapatának ([[Derry City FC]]) elnöki tisztét is betöltötte. 2012-ben [[XVI. Benedek pápa]] a Nagy Szent Gergely Rend lovagjává ütötte. Élete utolsó éveiben [[demencia|demenciával]] küzdött és visszavonult a közélettől. 2020-ban, nyolcvanhárom éves korában halt meg.


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2020. augusztus 4., 18:43-kori változata

John Hume
Született1937. január 18.[1][2][3][4][5]
Derry[6]
Elhunyt2020. augusztus 3. (83 évesen)[7][5]
Derry[7]
Állampolgársága
Nemzetiségeír
HázastársaPat Hume
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozásatanár
Tisztségeparlamenti képviselő, EP-képviselő
IskoláiSt Columb's College
KitüntetéseiNobel-békedíj (1998)
SírhelyeDerry City Cemetery[8]

A Wikimédia Commons tartalmaz John Hume témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Hume (Derry, 1937. január 18.Derry, 2020. augusztus 3.) északír politikus. 1979 és 2001 között a Szociáldemokrata és Munkáspárt (SDLP) elnöke. Élete során tagja volt az északír, a brit és az Európai Parlamentnek is. Az északír békefolyamat egyik vezető személyisége, az erőszakmentes tiltakozások, valamint a tárgyalásos békefolyamat szószólója volt. Vezető szerepet töltött be az északír konfliktust lezáró nagypénteki megállapodás létrejöttében. 1998-ban, az unionista David Trimble-lel közösen kapta meg a Nobel-békedíjat.

Életpályája

Kezdetek

Katolikus családban született az északír Derryben (más néven: Londonderry). Iskoláinak elvégzése után a St. Columb’s College hallgatója volt, majd a maynooth-i St. Patrick’s College szemináriumára járt, mivel eredetileg papnak készült. Végül nem lépett egyházi pályára, és diplomájának megszerzése után visszatért szülővárosába, ahol először tanárként kezdett el dolgozni. Korán bekapcsolódott Derry közéletébe, alapítója volt a helyi hitelszövetkezetnek (credit union), valamint az 1960-as évek második felében vezető alakja a polgári jogi mozgalomnak. Tevékenységének középpontjában az unionista vezetésű önkormányzat által hátrányos megkülönböztetésben részesített katolikus közösség lakhatásának és megélhetésének javítása állt. Ennek érdekében rendszeres békés felvonulásokat szervezett a városban. Példaképének tekintette az erőszakmentes tiltakozásairól híres Martin Luther Kinget.

Politikai pályafutása

1969-ben független köztársaságpárti jelöltként megválasztották az akkor működő északír parlamentbe (Parliament of Northern Ireland). 1970-ben társalapítója és alelnöke lett a Szociáldemokrata és Munkáspártnak (SDLP), amely a legjelentősebb köztársaságpárti erővé nőtte ki magát. Az északír parlament 1972-es megszüntetését követően 1973-tól az északír gyűlés (Northern Ireland Assembly) tagja, 1974-ben pedig rövid ideig kereskedelmi miniszter volt az unionisták és a köztársaságpártiak közös kormányában. Az északír feszültségek fokozásával 1976-ban az Egyesült Királyság közvetlen kormányzás alá vonta Észak-Írországot és feloszlatta az 1975 óta működő alkotmányozó gyűlést, amelynek Hume is tagja volt. 1979-ben Gerry Fitt utódjaként megválasztották az SDLP elnökévé.

Először 1974-ben indult el brit parlamenti választáson, amelyen nem szerzett mandátumot, de 1979-ben (már pártelnökként) az Európai Parlament (EP) tagjává választották. Négy évvel később a brit képviselőházba is bekerült Foyle választókerületből. Mivel akkor nem volt összeférhetetlen a két mandátum, így megtartotta az EP-képviselőit is. Parlamenti képviselőként is folytatta meghirdetett erőszakmentességi és tárgyalásos politikáját. Részt vett a brit és ír kormányokkal való tárgyalásokban, illetve titkos tárgyalásokat kezdeményezett Gerry Adamsszel, az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin elnökével. A találkozók ténye nyilvánosságra került, ami miatt Hume támadásoknak volt kitéve, de a megbeszélések folytatódtak. A cél a Sinn Féin tárgyalóasztalhoz ültetése, a tárgyalássorozat egyik eredménye pedig a brit és az ír kormányfők által aláírt 1985-ös angol–ír megállapodás volt. A megállapodást ugyan ellenezte az unionista közösség többsége és voltak köztársaságpárti kritikusai is, a megbeszélések folytatódtak, aminek folyománya az IRA 1994-es tűzszüneti bejelentése lett. Két évvel később megkötötték a nagypénteki egyezményt, ami véget vetett az északír konfliktus fegyveres részének. Ugyanebben az évben az unionista UUP elnökével, David Trimble-lel közösen vehették át a Nobel-békedíjat az északír konfliktus befejezésében betöltött szerepükért. Emellett 1999-ben a Martin Luther King-békedíjjal, 2001-ben pedig a Nemzetközi Gandhi-békedíjjal tüntették ki. Hume a békefolyamat során kihasználta az 1960-as évek vége óta kialakult amerikai kapcsolatait, így megszerezve támogatónak több ír származású amerikai közéleti személyiséget, például Edward Kennedy szenátort, illetve Tip O’Neillt, az Amerikai Képviselőház elnökét is.

Visszavonulása

Hume ezt követően az újjáalakított északír gyűlés képviselője lett. A 2000-es évek elejétől fokozatosan visszavonult a politikai élettől. Huszonkét év után, 2001-ben átadta a pártelnöki tisztségét Mark Durkannak, 2002-ben távozott az északír gyűlésből, majd 2004-ben huszonöt év után nem indult újra az európai, egy évre rá a brit parlamenti választáson. Utóbbi mandátumát huszonkét évig töltötte be, minden választáson újraválasztották, amin elindult. Visszavonulása után a globális szegénység és az európai integráció kérdései foglalkoztatták, valamint előadásokat tartott. Ezenkívül szülővárosa labdarúgócsapatának (Derry City FC) elnöki tisztét is betöltötte. 2012-ben XVI. Benedek pápa a Nagy Szent Gergely Rend lovagjává ütötte. Élete utolsó éveiben demenciával küzdött és visszavonult a közélettől. 2020-ban, nyolcvanhárom éves korában halt meg.

Jegyzetek

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Brockhaus (német nyelven)
  4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b yfYTvKIm
  6. Encyclopædia Britannica (brit angol nyelven). Encyclopædia Britannica Inc.
  7. a b John Hume: Nobel Peace Prize winner dies aged 83, 2020. augusztus 3.
  8. 214058492, 2021. március 24.

Források