„Alkonyzóna” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Vander (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Vander (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
51. sor: 51. sor:
| porthu id =
| porthu id =
}}
}}
Az '''Alkonyzóna''' (The Twilight Zone) egy amerikai televíziós sorozat, melyet [[Rod Serling]] készített. Minden egyes epizódban (156 az eredeti sorozatban) keveredik az önálló [[fantasy]], [[sci-fi]], feszültség vagy [[horror]], gyakran egybekötve egy hátborzongató vagy váratlan csavarral. A népszerűségének és kritikai sikerének oka, hogy sok amerikaival megismertette a science fiction fogalmát, miközben szembesítette az embereket önmagukkal, a történetek ugyanis alapvetően tanmesék voltak az emberi gyengeségekről, a kapzsiságról, az előítéletekről, a [[rasszizmus]]ról, vagy a háborúkról. A program követte a korábbi rádióműsorok hagyományait, mint a ''The Weird Circle'' és az ''X Minus One'', valamint Serling hősének, [[Norman Corwin]]nak a munkásságát. A sorozat legtöbb történetét Sebring írta, de olyan írók is írtak hozzá, mint [[Richard Matheson]], [[Reginald Rose]] vagy [[Ray Bradbury]]. A sorozat [[Popkultúra|popkultúrális]] hatása tagadhatatlan, az epizódok cselekménye számtalan későbbi filmes produkcióban köszöntek vissza. 1983-ban egy film is készült a sorozat alapján ''Alkonyzóna: a film'' címmel, melyben hat történet szerepel, aztán 1985-89 között a sorozatot is újrakezdték új történetekkel, de az eredeti sorozat történeteiből is feldolgoztak epizódokat modernebb kiadásban, majd 2002-03 között megint, legutóbb pedig 2019-ben kezdődött újra a sorozat.
Az '''Alkonyzóna''' (The Twilight Zone) egy amerikai televíziós sorozat, melyet [[Rod Serling]] készített. Minden egyes epizódban (156 az eredeti sorozatban) keveredik az önálló [[fantasy]], [[sci-fi]], feszültség vagy [[horror]], gyakran egybekötve egy hátborzongató vagy váratlan csavarral. A népszerűségének és kritikai sikerének oka, hogy sok amerikaival megismertette a science fiction fogalmát, miközben szembesítette az embereket önmagukkal, a történetek ugyanis alapvetően tanmesék voltak az emberi gyengeségekről, a kapzsiságról, az előítéletekről, a [[rasszizmus]]ról, vagy a háborúkról. A program követte a korábbi rádióműsorok hagyományait, mint a ''The Weird Circle'' és az ''X Minus One'', valamint Serling hősének, [[Norman Corwin]]nak a munkásságát. A sorozat legtöbb történetét Serling írta, de olyan írók is írtak hozzá, mint [[Richard Matheson]], [[Reginald Rose]] vagy [[Ray Bradbury]]. A sorozat [[Popkultúra|popkultúrális]] hatása tagadhatatlan, az epizódok cselekménye számtalan későbbi filmes produkcióban köszöntek vissza. 1983-ban egy film is készült a sorozat alapján ''Alkonyzóna: a film'' címmel, melyben hat történet szerepel, aztán 1985-89 között a sorozatot is újrakezdték új történetekkel, de az eredeti sorozat történeteiből is feldolgoztak epizódokat modernebb kiadásban, majd 2002-03 között megint, legutóbb pedig 2019-ben kezdődött újra a sorozat.


Az eredeti sorozatban sok később ismerté váló színész is megfordult, mint [[Charles Bronson]], [[Martin Landau]], [[Martin Balsam]], [[Robert Duvall]], [[Peter Falk]], [[Leonard Nimoy]], [[William Shatner]], [[Robert Redford]], [[Burt Reynolds]], [[George Takei]], de még [[Buster Keaton]] is feltűnt az epizódokban ban.
Az eredeti sorozatban sok később ismerté váló színész is megfordult, mint [[Charles Bronson]], [[Martin Landau]], [[Martin Balsam]], [[Robert Duvall]], [[Peter Falk]], [[Leonard Nimoy]], [[William Shatner]], [[Robert Redford]], [[Burt Reynolds]], [[George Takei]], de még [[Buster Keaton]] is feltűnt az epizódokban ban.

A lap 2020. július 26., 05:54-kori változata

Alkonyzóna
(The Twilight Zone)
Műfajsci-fi, fantasy

AlkotóRob Serling
ÍróRob Serling és mások
RendezőRob Serling
FőszereplőRod Serling
NarrátorRob Serling

Forest Whitaker

Desi Arnaz (Pilot)
Zeneszerző

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok5
EpizódokEredeti sorozat (1959–1964) 156

Első felélesztés (1985–1989) 65

Második felélesztés (2002–2003) 44
Gyártás
Vezető producerRod Serling
ProducerBuck Houghton
Forgatási helyszínAmerikai Egyesült Államok
Részenkénti játékidő30 vagy 60 perc
GyártóCBS (1959–2002) UPN (2002–2003)
Forgalmazó
  • CBS Television Distribution
  • Hulu
Sugárzás
Eredeti adóCBS
Eredeti sugárzás1959. október 2. – 2003. május 21.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Alkonyzóna (The Twilight Zone) egy amerikai televíziós sorozat, melyet Rod Serling készített. Minden egyes epizódban (156 az eredeti sorozatban) keveredik az önálló fantasy, sci-fi, feszültség vagy horror, gyakran egybekötve egy hátborzongató vagy váratlan csavarral. A népszerűségének és kritikai sikerének oka, hogy sok amerikaival megismertette a science fiction fogalmát, miközben szembesítette az embereket önmagukkal, a történetek ugyanis alapvetően tanmesék voltak az emberi gyengeségekről, a kapzsiságról, az előítéletekről, a rasszizmusról, vagy a háborúkról. A program követte a korábbi rádióműsorok hagyományait, mint a The Weird Circle és az X Minus One, valamint Serling hősének, Norman Corwinnak a munkásságát. A sorozat legtöbb történetét Serling írta, de olyan írók is írtak hozzá, mint Richard Matheson, Reginald Rose vagy Ray Bradbury. A sorozat popkultúrális hatása tagadhatatlan, az epizódok cselekménye számtalan későbbi filmes produkcióban köszöntek vissza. 1983-ban egy film is készült a sorozat alapján Alkonyzóna: a film címmel, melyben hat történet szerepel, aztán 1985-89 között a sorozatot is újrakezdték új történetekkel, de az eredeti sorozat történeteiből is feldolgoztak epizódokat modernebb kiadásban, majd 2002-03 között megint, legutóbb pedig 2019-ben kezdődött újra a sorozat.

Az eredeti sorozatban sok később ismerté váló színész is megfordult, mint Charles Bronson, Martin Landau, Martin Balsam, Robert Duvall, Peter Falk, Leonard Nimoy, William Shatner, Robert Redford, Burt Reynolds, George Takei, de még Buster Keaton is feltűnt az epizódokban ban.

További információk

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Twilight Zone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.