„A kerék újra feltalálása” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Jobb fordítás
a Szólások, közmondások kategória hozzáadva (a HotCattel)
24. sor: 24. sor:


A kerék újra feltalálása a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megpróbálnak új megoldásokat készíteni egy olyan problémára amire már van megoldás.
A kerék újra feltalálása a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megpróbálnak új megoldásokat készíteni egy olyan problémára amire már van megoldás.

[[Kategória:Szólások, közmondások]]

A lap 2020. június 29., 23:34-kori változata

A kerék újra feltalálása egy mások által korábban már létrehozott vagy optimalizált alapvető módszer megismétlésére utaló metafora.

A kerék az emberi találékonyság alapköve, ami megalapozta a modern technológia sok, ha nem az összes vívmányát, egyrészt a használata révén elért többlet erő és rugalmasság, másrészt az ősi eredete révén. A hasonlat arra utal, hogy mivel a kereket már rég feltalálták, és nincs semmilyen ismert működési hibája, az újbóli feltalálására tett bármilyen kísérlet értelmetlen, nem teremt értéket és időpocsékolás, mivel csak elvonja a kutató erőforrásait a kutatásra valóban érdemes céloktól.

Használata

Ezt a kifejezés néha gúny nélkül használjak, amikor a személy tevékenysége úgy van értékelve mintha újra feltalálta volna a kereket, amikor valójában csak néhány dolgot adtak hozzá. Például „újra feltalálni a kereket” egy fontos eszköz az útmutatójában egy bonyolult ötletnek. Ahelyett, hogy az oktató csak eljuttatná a tanulók számára az ismert tényeket és technikákat és elvárná tőlük, hogy ezeket az ötleteket tökéletesen és gyorsan beépítsék, az oktató ehelyett újból összeállítja az anyagot, hagyva, hogy a tanulók kidolgozzák azokat a kulcsfontosságú lépéseket, melyek megtestesítik az adott feladat jellegzetességeit.

A „kerék újra feltalálása” ironikus lehet, nem világos, hogy mikor találták fel a kereket. A kerék modern „találmánya” valójában egy régi találmány „új találmánya” lehet. Ezen felül rendszeresen fejlesztenek és forgalmaznak számos különböző kereket, amelyek tovább javítják a meglévő kerekeket (például a rendelkezésre álló gumiabroncsok sokféle típusát). A metafora segít megérteni a meglévő megoldásokat, de nem feltétlenül építi be őket.

A kifejezést az első, 2012-ben kitalált, nem kör alakú kerék leírására is használták, amely háromdimenziós szinuszhullám formájában jelentkezik. A látszólag komplex alakzatnak megvan a vékony-profilú kerék aktuális vastagsága, és a széles profilú kerék névleges szélessége. A találmányt jelenleg a Shark Weel cég használja, Lake Forest-ben, Kaliforniában.

A szoftverfejlesztésben

A szoftverfejlesztés során gyakran szükséges a kerék újra feltalálása, annak érdekében, hogy megkerüljük a szoftver licencszerződésben szereplő összeférhetetlenségeket vagy a harmadik felek által biztosított alkatrészekben vagy modulokban lévő műszaki korlátozásokat. Példa erre egy gyorsrendezés végrehajtása egy scripthez, amely JavaScript-ben íródott és egy weboldalba ágyazódik. A gyorsrendezés algoritmus jól ismert és a könyvtárakból könnyen elérhető olyan szoftverfejlesztők számára, amelyek általános célú alkalmazásokat írnak C++ vagy Java nyelven, de néhány JavaScript megvalósítás nem biztosítja ezt a specifikus algoritmust. Ennélfogva, ha egy fejlesztő megbízhatóan akarja használni a gyorsrendezést a saját weboldalán, akkor „újra fel kell találnia a kereket” az algoritmus újbóli bevezetésével. Lehetséges lenne, hogy másolják azt egy másik weboldalról, de akkor felmerülhetnek a szerzői jogokkal és a szoftverekkel kapcsolatos problémák. A kerék újra feltalálása ebben az esetben biztosítja a hiányzó funkciókat és elkerüli a szerzői jogi kérdéseket.

Ezenkívül azok, akik új nyelvet tanulnak (és különösen azok akik újak a programozásban), gyakran megkísérlik manuálisan megírni sok-sok olyan funkciót, amelyekre a szabványos könyvtárban vagy más könnyen elérhető könyvtárakban már létezik egy robusztus és optimális megoldás. Noha ez tanulási gyakorlatként igen hasznos lehet, a tudatlanul történő elvégzés esetén az eredmény gyakran kevésbé olvasható, megbízható és nem optimalizált szoftver, amely hosszabb ideig tart az írás, tesztelés és karbantartás a hibakeresés céljából.

Kapcsolódó kifejezések

A négyzet alakú kerék újra feltalálása olyan felesleges mérnöki alkotás lenne, amelyek a meglévő szabványos tárgyak által már biztosított funkcionalitást biztosítják (a kerék újra feltalálása), és a szokásosnál (négyzet alakú kerék) rosszabb eredménnyel járnak. Ez egy olyan anti-minta ami akkor lép fel amikor a felhasználó nem érti a problémát, vagy nincs tisztába az alapvető módszertannal. Ez leginkább a tapasztalatlan programozók próbálkozásának eredménye.

Számos probléma tartalmaz olyan dolgokat, amik már régebben megoldódtak a programozás fő ágaiban (például a kerék felületének simasága). Bárki aki a nulláról indul vagy figyelmen kívül hagyja a technika állását, újból szembesülni fog a problémákkal, és a kellő eredmény eléréséjért rengeteg időt kell belefektetnie (valószínűleg azokat a megoldásokat hozza létre, amik már léteznek). Amikor azonban a kerék újra feltalálása egy nagyobb mérnöki projekt részfeladataként történik, nem pedig önmagában egy jobb kerék előállítására irányuló projektként, a mérnök gyakran nem számít arra, hogy sok időt költene rá. Ennek eredményeképp egy kevésbé fejlett, gyenge teljesítményű kereket használunk, amikor az alap kerék használata gyorsabb és könnyebb lett volna, jobb eredményeket hozott volna.

A kerék újra feltalálása a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megpróbálnak új megoldásokat készíteni egy olyan problémára amire már van megoldás.