„XM25” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
infobox
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
30. sor: 30. sor:
| irányzék =
| irányzék =
}}
}}
Az '''XM25''' egy 25mm-es gránátvető, melyet az afganisztáni háború idején fejlesztettek ki Amerikában.
Az '''XM25''' egy 25mm-es [[gránátvető]], melyet az [[afganisztáni háború]] idején fejlesztettek ki Amerikában.
Legelőnyösebb tulajdonsága az erre a célra speciálisan kifejlesztett "airburst" (levegőben robbanó) 25mm-es repeszgránátja, mellyel fedezékben lévő célpontok is megsemmisíthetőek.
Legelőnyösebb tulajdonsága az erre a célra speciálisan kifejlesztett "airburst" (levegőben robbanó) 25mm-es [[repeszgránát]]ja, mellyel [[fedezék]]ben lévő célpontok is megsemmisíthetőek.


== Jellemzői ==
== Jellemzői ==

A lap 2020. június 23., 21:25-kori változata

XM25
Amerikai katona céloz az XM25-össe
Amerikai katona céloz az XM25-össe

A Wikimédia Commons tartalmaz XM25 témájú médiaállományokat.

Az XM25 egy 25mm-es gránátvető, melyet az afganisztáni háború idején fejlesztettek ki Amerikában. Legelőnyösebb tulajdonsága az erre a célra speciálisan kifejlesztett "airburst" (levegőben robbanó) 25mm-es repeszgránátja, mellyel fedezékben lévő célpontok is megsemmisíthetőek.

Jellemzői

Az XM25-ös bullpup kialakítású, félautomata fegyver. Tárába 5db 25mm-es gránát fér.

Amikor megtervezték a fegyvert, az amerikaiak a "nowhere to run, nowhere to hide!" mondattal jellemezték, mely magyarul azt jelenti, hogy "nincs hová futnod, nincs hová bújnod". Ugyanis az XM25-öshöz rendszeresített repeszgránát beprogramozható arra, hogy az pont a célpont felett robbanjon fel. Ez nagyon hasznos lehet akkor, ha az ellenség befészkelve harcol, és gyalogsági kézifegyverekkel nem átlőhető fedezék (például vastag betonfal) mögött bújik meg. Ilyenkor a gránátvető kezelője kissé a fedezék fölé céloz, úgy, hogy a lövedék ott robbanjon fel, ahol már nem védi semmi felülről a célpontot. A 25mm-es gránát levegőben való robbanása nagy repeszhatást okoz, ami megöli a fedezék mögött megbúvó élőerőt.

A gránátvetőhöz ezenkívül még sokfajta lőszert, többek között nem halálos repeszhatással járó gránátot, illetve páncéltörő lövedéket is rendszeresítettek.

Források

  • Fegyvertípusok enciklopédiája: hét évezred fegyvereinek kézikönyve. (Szerkesztette: Reviczky Béla. Fordította: Dezső Tamás, Kondorosi Ferenc, Pásztor István és Várhegyi Tamás) Gemini Kiadó, Budapest, 1995.