„Hugues de Payns” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN/PMID/RFC link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
a 1 link korr.
17. sor: 17. sor:
}}
}}


'''Hugues de Payns''' (1070 körül – [[1136]]. [[május 24.]]), [[Champagne]] grófságából származó [[frankok|frank]] lovag, egyike a [[Templomosok|templomos]] lovagrendet megalapító 9 lovagnak, a rend első [[nagymester]]e. [[Clairvaux-i Szent Bernát]] segítségével ő alkotta meg a [[templomosok]] reguláját.
'''Hugues de Payns''' (1070 körül – [[1136]]. [[május 24.]]), [[Champagne-i Grófság]]ból származó [[frankok|frank]] lovag, egyike a [[Templomosok|templomos]] lovagrendet megalapító 9 lovagnak, a rend első [[nagymester]]e. [[Clairvaux-i Szent Bernát]] segítségével ő alkotta meg a [[templomosok]] reguláját.


==Élete==
==Élete==

A lap 2020. május 24., 20:58-kori változata

Hugues de Payns

Templomos Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1118 1136
Született

Pagani
Elhunyt

Palesztina
A Wikimédia Commons tartalmaz Hugues de Payns témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hugues de Payns (1070 körül – 1136. május 24.), Champagne-i Grófságból származó frank lovag, egyike a templomos lovagrendet megalapító 9 lovagnak, a rend első nagymestere. Clairvaux-i Szent Bernát segítségével ő alkotta meg a templomosok reguláját.

Élete

Életének történetéről semmilyen kortárs feljegyzés nem maradt fenn, amit tudunk róla azt halála után évtizedekkel, vagy akár évszázadokkal vetették papírra.

nagymesteri címer

Az elképzelések szerint Hugues de Payns a Payns kastélyban látta meg a napvilágot, mely úgy 10 kilométerre fekszik a Champagne grófságbeli Troyes városától. Születésének idejét egy 1085–90 között kelt adománylevél alapján teszik 1070 környékére, mivel az említett adománylevél az adományozás tanújaként említi Hugo de Pedano, Montiniaci dominus, így annak legalább 16 évesnek kellett lennie, tehát nem születhetett 1070-nél régebben. 1113-ig számos okiratban feltűnik de Payns neve, egészen biztosan tagja volt I. Hugó champagne-i gróf udvartartásának, egyes feltevések szerint közeli rokonságban állt a gróffal. Ez idő tájt a feljegyzések szerint megnősült, feleségül vette Élisabeth de Chappes-t, házasságukból legalább egy fiú született, a későbbi La Colombe-i apát, Thibaud.

Egyes források szerint a gróf részt vett az első keresztes hadjáratban, más források ezt cáfolják, annyi bizonyos, hogy amennyiben valóban elindult a Szentföldre, Hugues de Payns valószínűleg vele tartott, s ez esetben Bouillon Gottfried seregében harcolt. A gróf 1104-7 és 1114–16 között elzarándokolt a Szentföldre, ezeken az utakon de Payns valószínűleg vele tartott, majd a második útja során nem is tért vissza a gróffal Champagne-be, helyette a Szentföldön maradt. Ezt több oklevél bizonyítja, neve 1120-ban, majd ismételten 1123-ban és 1125-ben tűnik fel jeruzsálemi okiratokban.

Később a krónikások azt írják de Payns-ről, hogy másik 8 lovaggal, kiket egymáshoz vérségi vagy házassági kötelékek kapcsoltak, felkereste I. Balduin jeruzsálemi királyt azzal a szándékkal, hogy megalapítson egy lovagrendet, mely célul a Szentföldre zarándoklók védelmét tűzte ki. Ez a kilenc lovag alapította meg a templomos lovagrendet, név szerint a következők: Godfrey de Saint-Omer, Payen de Montdidier, Archambaud de St. Agnan, André de Montbard, Geoffrey Bison, Hugues de Payns és további két lovag, Rossal és Gondamer; a kilencedik lovag kilétét homály fedi, egyes feltevések szerint maga a gróf, Hugh lenne az, mivel egyes források szerint 1125-ben, harmadik zarándokútja során csatlakozott a rendhez. Annyi bizonyos, hogy Balduin áldását adta a lovagrend megalapítására, mi több az egykori Salamon-templom egy szárnyát adományozta nekik. Lakhelyük után nevezték őket a Templom lovagjainak, vagy egyszerűbben templomos lovagoknak: Fratres Militiae Templi.

1136-ban hunyt el a Szentföldön, nagymesteri tisztjében Robert de Craon (1136/1137 – †1149) követte.

Források

  • Tim Wallace-Murphy, The Templar Legacy & The Masonic Inheritance within Rosslyn Chapel, p.17 (The Friends of Rosslyn, 1994 ISBN 09521493-1-1).
  • The claim that Hugues de Payens married Catherine St. Clair was made in Les Dossiers Secrets d'Henri Lobineau (1967), "Tableau Généalogique de Gisors, Guitry, Mareuil et Saint-Clair par Henri Lobineau" in Pierre Jarnac, Les Mystères de Rennes-le-Château, Mélanges Sulfureux (CERT, 1995).
  • Thierry Leroy, Hugues de Payns, chevalier champenois, fondateur de l'ordre des templiers (Troyes: edition de la Maison Boulanger, 1997).
  • Thierry P.F. Leroy, Hugues de Payns, La naissance des Templiers, (Thebookedition, 2011).
  1. a b https://www.biografiasyvidas.com/biografia/p/payns.htm