„Horger Antal” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 178.48.136.16 (vita) szerkesztéséről Regasterios szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
44. sor: 44. sor:
* [http://anyanyelvapolo.hu/gagyogo-s-ragyogo-horger-antal/ A gagyogó és a ragyogó Horger Antal (anyanyelvapolo.hu)]
* [http://anyanyelvapolo.hu/gagyogo-s-ragyogo-horger-antal/ A gagyogó és a ragyogó Horger Antal (anyanyelvapolo.hu)]


{{Nemzetközi katalógusok}}
Kristályt meg fel szívta batárinál vette meg valami Lékó Renátával hajlanak meg reggelre {{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Nyelvek}}
{{Portál|Nyelvek}}



A lap 2020. április 28., 02:48-kori változata

Horger Antal
1914 előtt
1914 előtt
SzületettHorger Antal Albert
1872. május 28.
Lugos
Elhunyt1946. április 14. (73 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásanyelvész,
egyetemi tanár
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
SírhelyeFiumei Úti Sírkert (34-3-22)
A Wikimédia Commons tartalmaz Horger Antal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Horger Antal, teljes nevén: Horger Antal Albert, írói álnevein: Halász Péter, Horgász Pál, Ne félj Mátyás[1] (Lugos, 1872. május 28.Budapest, 1946. április 14.) nyelvész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A szegedi Ferenc József Tudományegyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának dékánja 1927-től 1928-ig.[2]

Élete

Horger Antal sírja Budapesten. Kerepesi temető: 34-3-22.

Horger Antal 1872-ben született Lugos városában, Krassó-Szörény vármegyében, német gyökerű családban. Apja Horger János cipész, 1892-től egyúttal a Lugosi Népbank igazgatósági tagja, anyja Grau Antónia volt. Katonai szolgálatát követően 1896-tól a Brassói Főreáliskola helyettes tanára, 1898-tól véglegesített tanára. Az 1907-es tanévtől már a budapesti VI. kerületi állami felsőbb leányiskolába helyezték át, amit újabb szakmai előrelépés követett 1914-ben, amikor is a Budapesti Tudományegyetem bölcsészettudományi karán megszerezte egyetemi magántanári képesítését magyar hangtanból és szótanból. 1922-től a szegedi, 1940-től a kolozsvári egyetemen a magyar nyelvészet nyilvános rendes tanára. Kutatási területe a magyar hangtörténet, a szófejtések és a székely nyelvjárás vizsgálata volt. Ő alkotta meg az első magyar nyelvjárási térképet. Konzervatív, pozitivista tudósként, németes alapossággal írta meg műveit.

Még brassói tartózkodása idején vette feleségül az erdélyi örmény családból származó Daibukát (másképpen Dajbukát) Szidóniát (1875–1916). Házasságuk gyermektelen maradt. 1921-ben, Budapesten ismét megnősült, feleségül véve Röck Johannát, Siklóssy Andor özvegyét. Kapcsolatuk hamar kihűlt, mikor pedig elfogadta a szegedi tanári állást, beadta a válókeresetet, mivel felesége nem akart vele költözni Szegedre. A válás körüli civakodásuk egyszer odáig fajult, hogy 1922. november 15-én felesége dulakodás közben rálőtt, két lövéssel eltörve Horger Antal bal karját.[3] Az ügyből per lett, majd nem sokkal később elváltak. Harmadik házasságát 1937-ben, 65 éves korában kötötte a nála 28 évvel fiatalabb Gillming Blankával (1900–1966).

A szélesebb közvélemény előtt Horger Antal elsősorban arról ismert, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzoraként 1925. március 30-án, hétfőn reggel a Szegedi Új Nemzedék című lap vasárnapi számában megjelent kritikák hatására magához hívatta József Attilát, és két tanú jelenlétében közölte vele a bölcsészeti kar álláspontjaként feltüntetett magánvéleményét, miszerint a Tiszta szívvel című verse miatt az egyetem nem látja szívesen többé hallgatói között.[4] Ezt a konfliktust örökítette meg a költő a Születésnapomra című versében is.

Munkái

Jegyzetek

További információk

Kristályt meg fel szívta batárinál vette meg valami Lékó Renátával hajlanak meg reggelre