„Runaway: A Road Adventure” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
2. sor: 2. sor:
|név = Runaway: A Road Adventure
|név = Runaway: A Road Adventure
|kép = Runaway 1 logo.svg
|kép = Runaway 1 logo.svg
|fejlesztő = [[Péndulo Studios]]
|fejlesztő = [[Pendulo Studios]]
|kiadó = [[Dinamic Multimedia]] <br/> [[FX Interactive]]
|kiadó = [[Dinamic Multimedia]] <br/> [[FX Interactive]]
|sorozat = ''[[Runaway (sorozat)|Runaway]]''
|sorozat = ''[[Runaway (sorozat)|Runaway]]''
20. sor: 20. sor:
* Minimum 631 MB hely a merevlemezen
* Minimum 631 MB hely a merevlemezen
}}
}}
A '''Runaway: A Road Adventure''' egy ''point and click'' stílusú [[videójáték]], amelyet a spanyol [[Péndulo Studios]] készített 2001-ben. Műfaját tekintve logikai [[kalandjáték]], klasszikus kétdimenziós látványvilággal.
A '''Runaway: A Road Adventure''' egy ''point and click'' stílusú [[videójáték]], amelyet a spanyol [[Pendulo Studios]] készített 2001-ben. Műfaját tekintve logikai [[kalandjáték]], klasszikus kétdimenziós látványvilággal.


A játék eredeti, spanyol változata 2001. július 6-án jelent meg. Más nyelveken történő megjelenése azonban váratott magára: [[Németország]]ban 2002 őszén, más országokban pedig 2003-ban került a boltokba, az [[Egyesült Királyság]]ban csak 2004 májusában vált megvásárolhatóvá. A játék eredeti kiadója a spanyol Dinamic Multimedia volt, ám 2001 szeptemberében csődöt jelentettek, így a terjesztői szerepet az FX Interactive vette át.
A játék eredeti, spanyol változata 2001. július 6-án jelent meg. Más nyelveken történő megjelenése azonban váratott magára: [[Németország]]ban 2002 őszén, más országokban pedig 2003-ban került a boltokba, az [[Egyesült Királyság]]ban csak 2004 májusában vált megvásárolhatóvá. A játék eredeti kiadója a spanyol Dinamic Multimedia volt, ám 2001 szeptemberében csődöt jelentettek, így a terjesztői szerepet az FX Interactive vette át.

A lap jelenlegi, 2020. március 27., 21:27-kori változata

Runaway: A Road Adventure
FejlesztőPendulo Studios
KiadóDinamic Multimedia
FX Interactive
SorozatRunaway
PlatformokMicrosoft Windows, iOS
Kiadási dátumSP: 2001. július 6.
US: 2003. augusztus 28.
UK: 2004. május 15.
Magyar nyelvű kiadásFelirat
MűfajKalandjáték
JátékmódokEgyjátékos
Korhatár PEGI: 12+
ESRB: T
USK-besorolásUSK 12
Adathordozó3 CD, DVD, digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows
  • Processzor: Intel Pentium 233 MHz
  • Memória: 64MB RAM
  • Videókártya: 2 MB VRAM
  • Minimum 631 MB hely a merevlemezen
A Runaway: A Road Adventure weboldala
SablonWikidataSegítség

A Runaway: A Road Adventure egy point and click stílusú videójáték, amelyet a spanyol Pendulo Studios készített 2001-ben. Műfaját tekintve logikai kalandjáték, klasszikus kétdimenziós látványvilággal.

A játék eredeti, spanyol változata 2001. július 6-án jelent meg. Más nyelveken történő megjelenése azonban váratott magára: Németországban 2002 őszén, más országokban pedig 2003-ban került a boltokba, az Egyesült Királyságban csak 2004 májusában vált megvásárolhatóvá. A játék eredeti kiadója a spanyol Dinamic Multimedia volt, ám 2001 szeptemberében csődöt jelentettek, így a terjesztői szerepet az FX Interactive vette át.

2006 novemberében készült el a történet közvetlen folytatása Runaway: The Dream Of The Turtle címmel, majd három évvel később, 2009. november 26-án jelent meg a harmadik rész, a Runaway: A Twist Of Fate.

A játék története[szerkesztés]

Brian Basco, miután felvételt nyert a Berkeley egyetemre, elindul New York-i otthonából Kalifornia felé, előtte azonban kitérőt tesz egy helyi könyvesboltba, hogy átvegyen egy könyvet. Útközben majdnem elgázol egy sikátorból menekülő lányt, aki az ijedség következtében elájul. Brian gyorsan elviszi a kórházba, ahol megtudja, hogy a lány neve Gina Timmins, és egy maffiagyilkosság szemtanúja volt. A maffia emberei a kórházban megpróbálják elhallgattatni, Brian azonban sikeresen félrevezeti őket, megmentve ezzel a lány életét. A történtek után Ginával együtt neki is menekülnie kell.

A játék főbb szereplői[szerkesztés]

A játék főszereplője, Brian.

Brian Basco - az egyetlen, játékos által irányított karakter a játékban. 23 éves egyetemi hallgató New Yorkból; éppen felvételt nyert a kaliforniai Berkeley egyetem alkalmazott fizikus Ph.D. képzésére. A játék kezdetén egy visszahúzódó, fegyelmezett fiatalemberként kerül bemutatásra.

Gina Timmins - a lány, akit Brian majdnem elgázol, majd első pillantásra beleszeret. Táncosnőként dolgozik egy New York-i éjszakai klubban, ahol egy titokzatos, fából készült kereszt alakú szimbólumot nyújtanak át neki, majd néhány perccel később gyilkosság szemtanúja lesz.

Roberto és Carlo Sandretti - New York egyik leghírhedtebb maffiózó családjából származó testvérpár. Ők állnak a Gina által látott gyilkosság hátterében.

Gustav Kotik és Feodor H. Klavenov - a Sandretti testvérek két megbízott embere, akik Brianékre vadásznak. A duó szellemi vezetője a félszemű Gustav, míg az orosz Feodor inkább a brutalitás és a testi erőszak megtestesítője.

Clive - Brian antropológus barátja, a Chicagoi Természettudományi Múzeum vezetője.

Dr. Susan Oliwah - a múzeum sztahanovista restaurátora és művészeti szakértője.

Willy - saját meggyőződése szerint fontos üzletember, de valójában csak a múzeum takarítója és karbantartója. Üzletemberi mivolta abban merül ki, hogy titokban szerszámokat és alkatrészeket csempész ki a múzeumból különböző megrendelők számára.

Mariola, Carla és Lula - három turnézó előadóművész hölgy, akik a játék harmadik fejezetében tűnnek fel. Brian hármuk segítségével szabadítja ki Ginát Gustav és Feodor fogságából.

Sushi Douglas - egy elhagyott bányász-kisváros, Douglasville tulajdonosa, a várost alapító James Theodore Douglas dédunokája. Képzett számítógép-technikus és hacker.

Saturn - valódi nevén Kevin, Douglasville második lakója, megszállott képzőművész. Festészetben és szobrászatban egyaránt tevékenykedik, saját megfogalmazása szerint ő a modern idők Leonardo Da-Vincije.

Rutger - Douglasville harmadik, rasztafári lakója. Szenvedélye a botanika, a kertészkedés és a népzene. Magas szinten ért a Hopi indiánok által használt tudatmódosító szerekhez.

Joshua - a Douglasville -től nem messze levő meteorkráter mellett tanyázó UFO-őrült. Meggyőződése, hogy kommunikálni tud a földönkívüliekkel, és ehhez Briant is segítségül hívja. Brianen és Ginán kívül az egyetlen karakter, aki a játék folytatásában, a Runaway: The Dream Of The Turtle -ben is feltűnik.

Technikai jellemzők[szerkesztés]

A fejlesztők elmondása szerint a játék vegyesen használt saját fejlesztésű és külső eszközöket a két- és háromdimenziós hatás egyesítése érdekében.[1] A működés során a játék motorja háromdimenziós modellekkel ábrázolja a karaktereket, helyszíneket és tárgyakat, majd ezek egy speciális grafikai szűrő segítségével két dimenzióra képeződnek le, ezzel elérve a kívánt rajzfilmszerű hatást, amelyben továbbra is dinamikus fény-, árnyék- és kamerakezelést lehet megvalósítani.[2][3]

Zene[szerkesztés]

A játék zenéje külön CD-lemezen is megjelent, amely a limitált gyűjtői kiadáshoz járt. Ezen megtalálható mind a négy játékban hallott zeneszám. A dalokat David García Morales írta, Vera Domínguez közreműködésével, míg a főcímzenét a Liquor együttes játszotta.[4]

Limitált változat[szerkesztés]

A Runaway 2003-ban egy limitált gyűjtői változatban is megjelent (Collector's Edition). Ez a változat tartalmazta a játékban elhangzó zenéket külön audio CD-n, valamint egy DVD-t, amelyen kézzel rajzolt vázlatok, karakter koncepciók, háttérképek és szöveges történetelemek mellett egy 25 perces interjú is található a készítőkkel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Julian Seale; Philip Jong: Rafael Latiegui interjú. Adventure Classic Gaming, 2008. február 20. (Hozzáférés: 2012. június 6.)
  2. Agustín Cordes: Just Adventure review. Just Adventure, 2003. január 7. (Hozzáférés: 2012. június 6.)[halott link]
  3. Runaway: A Road Adventure: FAQ. GameFAQs, 2003. július 25. (Hozzáférés: 2012. június 6.)
  4. Runaway: A Road Adventure. [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 6.)

További információk[szerkesztés]