„Volt egyszer egy Hollywood” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Csabai Pál (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
Pontosítás
Címkék: Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
48. sor: 48. sor:
Dalton a gonosz szerepét kapja a Lancer próbaforgatásán, és párbeszédbe csöppen nyolcéves színésztársával, Trudi Fraserrel. Dalton küzd, hogy emlékezzen a szövegrészére, és megőrjíti, hogy az előzetesben csődöt mond. Ennek hatására később olyat alakít, ami mély benyomást tesz Fraserre és Sam Wanamaker rendezőre, megerősítve ezzel a bizalmukat iránta. Miután megtekintette Dalton vendégszereplését az F.B.I. egyik epizódjában, Schwarz előjegyzi őt [[Sergio Corbucci]] következő spagettiwesternjének, a Nebraska Jim-nek a címszerepére. Dalton magával viszi Bootsot egy hat hónapos munkára Olaszországba, mialatt feltűnik két különböző western-ben és egy Eurospy komédiában, emellett feleségül veszi az olasz sztárjelölt Francesca Capuccit. Új felesége mellett Dalton közli Boothszal, hogy nem engedheti meg magának a továbbiakban a szolgálatait.
Dalton a gonosz szerepét kapja a Lancer próbaforgatásán, és párbeszédbe csöppen nyolcéves színésztársával, Trudi Fraserrel. Dalton küzd, hogy emlékezzen a szövegrészére, és megőrjíti, hogy az előzetesben csődöt mond. Ennek hatására később olyat alakít, ami mély benyomást tesz Fraserre és Sam Wanamaker rendezőre, megerősítve ezzel a bizalmukat iránta. Miután megtekintette Dalton vendégszereplését az F.B.I. egyik epizódjában, Schwarz előjegyzi őt [[Sergio Corbucci]] következő spagettiwesternjének, a Nebraska Jim-nek a címszerepére. Dalton magával viszi Bootsot egy hat hónapos munkára Olaszországba, mialatt feltűnik két különböző western-ben és egy Eurospy komédiában, emellett feleségül veszi az olasz sztárjelölt Francesca Capuccit. Új felesége mellett Dalton közli Boothszal, hogy nem engedheti meg magának a továbbiakban a szolgálatait.


Los Angelesbe visszaérkezve az első este Dalton és Booth elmennek inni, hogy felidézzék a munkában együtt töltött időt, majd visszatérnek Dalton házába. Tate és Sebring vacsorázni mennek a barátaikkal, majd visszatérnek Tate házába. Booth elszív egy acid-be mártott cigit, amit egy hippi lánytól vett az utcán, és elviszi Brandyt sétálni, amíg Dalton italt készít. Odakint a Manson családból Tex, Sadie, Flower Child és Katie érkeznek, arra készülve, hogy végezzenek mindenkivel a Tate házban. Dalton meghallja az autót, és kiparancsolja őket az utcájából. Tervüket módosítva a Manson családtagok elhatározzák, hogy inkább Daltont ölik meg Sadie okfejtése nyomán, miszerint Hollywood gyilkolásra nevelte őket. Flower Child elhagyja a csapatot, elszáguld az autóval. Betörnek Dalton házába, és szembekerülnek Capuccival és Boothszal, aki felismeri támadóit a Spahn farmon tett látogatásából. Booth támadásra utasítja Brandy-t, és ketten végeznek Katie-vel és Tex-szel, és megsebesítik Sadie-t, noha Booth szúrást kap, és eszméletét veszti a küzdelemben. Sadie kibotorkál felriasztva Daltont, aki a medencében füldugón zenét hallgat, lemaradva a történtekről. Dalton elővesz egy lángszórót, amit korábban egy filmjében használt, és elégeti Sadie-t. Miután Booth kórházba kerül a sérüléseivel, Sebring párbeszédbe elegyedik odakint Daltonnal, majd meghívják egy italra Tate-tel és a barátaival, amit ő elfogad.
Los Angelesbe visszaérkezve az első este Dalton és Booth elmennek inni, hogy felidézzék a munkában együtt töltött időt, majd visszatérnek Dalton házába. Tate és Sebring vacsorázni mennek a barátaikkal, majd visszatérnek Tate házába. Booth elszív egy acid-be mártott cigit, amit egy hippi lánytól vett az utcán, és elviszi Brandyt sétálni, amíg Dalton italt készít. Odakint a Manson családból Tex, Sadie, Flower Child és Katie érkeznek, arra készülve, hogy végezzenek mindenkivel a Tate házban. Dalton meghallja az autót, és kiparancsolja őket az utcájából. Tervüket módosítva a Manson családtagok elhatározzák, hogy inkább Daltont ölik meg Sadie okfejtése nyomán, miszerint Hollywood gyilkolásra nevelte őket. Flower Child elhagyja a csapatot, elszáguld az autóval. Betörnek Dalton házába, és szembekerülnek Capuccival és Boothszal, aki felismeri támadóit a Spahn farmon tett látogatásából. Booth támadásra utasítja Brandy-t, és ketten végeznek Katie-vel és Tex-szel, és megsebesítik Sadie-t, noha Booth szúrást kap, és eszméletét veszti a küzdelemben. Sadie kibotorkál felriasztva Daltont, aki a medencében fülhallgatóval zenét hallgat, lemaradva a történtekről. Dalton elővesz egy lángszórót, amit korábban egy filmjében használt, és elégeti Sadie-t. Miután Booth kórházba kerül a sérüléseivel, Sebring párbeszédbe elegyedik odakint Daltonnal, majd meghívják egy italra Tate-tel és a barátaival, amit ő elfogad.


{{Cselekmény vége}}
{{Cselekmény vége}}

A lap 2020. március 24., 19:31-kori változata

Volt egyszer egy… Hollywood
(Once Upon a Time in… Hollywood)
2019-es amerikai–brit film

RendezőQuentin Tarantino
ProducerQuentin Tarantino,
David Heyman,
Shannon McIntosh
Műfaj
ForgatókönyvíróQuentin Tarantino
FőszerepbenLeonardo DiCaprio,
Brad Pitt,
Margot Robbie,
Al Pacino
OperatőrRobert Richardson
VágóFred Raskin
JelmeztervezőArianne Phillips
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
OrszágUSA, Egyesült Királyság
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő161 perc
Költségvetés95-100 millió $ (becsült)[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország InterCom Zrt.
USA Sony Pictures Releasing
BemutatóMagyarország 2019. augusztus 8.
Franciaország 2019. május 21.
USA 2019. július 26.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel374 343 626 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Volt egyszer egy… Hollywood témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Volt egyszer egy… Hollywood (eredeti cím: Once Upon a Time in… Hollywood) 2019-es amerikai bűnügyi-dráma, melyet Quentin Tarantino írt és rendezett. A főszereplők Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Margot Robbie. A film világpremierje 2019. május 21-én volt a 72. cannes-i fesztiválon, az Amerikai Egyesült Államokban 2019. július 26-án mutatták be, míg Magyarországon három héttel később szinkronizálva, augusztus 15-én az InterCom Zrt. jóvoltából.

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

1969 februárjában a veterán hollywoodi színész, Rick Dalton, az 1950-es évek western televíziós sorozata, a Bounty Law csillaga, karrierjének leáldozásától tart. Marvin Schwarz szereplőválogató ügynök azt tanácsolja neki, hogy utazzon Olaszországba spagettiwesternt készíteni, amit Dalton nem érez méltónak. Dalton legjobb barátja és dublőr-kaszkadőre, Cliff Booth – egy háborús veterán közelharci tapasztalattal, aki egy kis lakókocsiban él a pitbulljával, Brandyvel – fuvarozza Daltont szerte Los Angelesben, miután ő ittas vezetés miatt eltiltás alatt van. Booth küzd, hogy kaszkadőr munkát kapjon Hollywoodban, mivel a szóbeszéd szerint ő ölte meg a feleségét. Sharon Tate színésznő és férje, a rendező Roman Polanski Dalton közvetlen szomszédságába költöztek, aki arról álmodik, hogy összebarátkozásukkal feltámaszthatná hanyatló színészi karrierjét. Aznap éjjel Tate és Polanski megjelenik egy hírességekkel teli partin a Playboy villában.

Másnap mialatt Dalton TV antennáját javítja, Booth felidézi a Bruce Leevel folytatott bunyóját a The Green Hornet munkálatai alatt, ami a kirúgásához vezetett. Ezalatt Charles Manson a Polanski rezidencián a zenei producer, Terry Melcher után érdeklődik, aki előzőleg ott élt, de Jay Sebring elküldi. Tate megbízások után keresgél, és megáll egy mozinál, hogy megnézze saját alakítását a The Wrecking Crew című filmben.

Dalton autóját vezetve Booth felszed egy Pussycat nevű stopposlányt, akit a Spahn farmra visz, ahol Booth egyszer dolgozott a Bounty Law forgatásán. Észreveszi, hogy jónéhány hippi él ott (a Manson család). Gyanítván, hogy kihasználják a farm tulajdonosát, George Spahnt, Booth ragaszkodik ahhoz, hogy találkozzon vele, "Squeaky" Fromme kifogásai ellenére is. Booth végül beszél Spahnnal, aki eloszlatja az aggodalmait. Távozása után Booth észreveszi, hogy Steve „Clem” Grogan kiszúrt egy abroncsot Dalton autóján; megüti, és kényszeríti, hogy cserélje ki a kereket. Tex Watson megjelenik, hogy kézbe vegye a helyzetet, de már csak akkor érkezik meg, amikor Booth épp elhajt.

Dalton a gonosz szerepét kapja a Lancer próbaforgatásán, és párbeszédbe csöppen nyolcéves színésztársával, Trudi Fraserrel. Dalton küzd, hogy emlékezzen a szövegrészére, és megőrjíti, hogy az előzetesben csődöt mond. Ennek hatására később olyat alakít, ami mély benyomást tesz Fraserre és Sam Wanamaker rendezőre, megerősítve ezzel a bizalmukat iránta. Miután megtekintette Dalton vendégszereplését az F.B.I. egyik epizódjában, Schwarz előjegyzi őt Sergio Corbucci következő spagettiwesternjének, a Nebraska Jim-nek a címszerepére. Dalton magával viszi Bootsot egy hat hónapos munkára Olaszországba, mialatt feltűnik két különböző western-ben és egy Eurospy komédiában, emellett feleségül veszi az olasz sztárjelölt Francesca Capuccit. Új felesége mellett Dalton közli Boothszal, hogy nem engedheti meg magának a továbbiakban a szolgálatait.

Los Angelesbe visszaérkezve az első este Dalton és Booth elmennek inni, hogy felidézzék a munkában együtt töltött időt, majd visszatérnek Dalton házába. Tate és Sebring vacsorázni mennek a barátaikkal, majd visszatérnek Tate házába. Booth elszív egy acid-be mártott cigit, amit egy hippi lánytól vett az utcán, és elviszi Brandyt sétálni, amíg Dalton italt készít. Odakint a Manson családból Tex, Sadie, Flower Child és Katie érkeznek, arra készülve, hogy végezzenek mindenkivel a Tate házban. Dalton meghallja az autót, és kiparancsolja őket az utcájából. Tervüket módosítva a Manson családtagok elhatározzák, hogy inkább Daltont ölik meg Sadie okfejtése nyomán, miszerint Hollywood gyilkolásra nevelte őket. Flower Child elhagyja a csapatot, elszáguld az autóval. Betörnek Dalton házába, és szembekerülnek Capuccival és Boothszal, aki felismeri támadóit a Spahn farmon tett látogatásából. Booth támadásra utasítja Brandy-t, és ketten végeznek Katie-vel és Tex-szel, és megsebesítik Sadie-t, noha Booth szúrást kap, és eszméletét veszti a küzdelemben. Sadie kibotorkál felriasztva Daltont, aki a medencében fülhallgatóval zenét hallgat, lemaradva a történtekről. Dalton elővesz egy lángszórót, amit korábban egy filmjében használt, és elégeti Sadie-t. Miután Booth kórházba kerül a sérüléseivel, Sebring párbeszédbe elegyedik odakint Daltonnal, majd meghívják egy italra Tate-tel és a barátaival, amit ő elfogad.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Rick Dalton Leonardo DiCaprio Hevér Gábor Lecsúszófélben levő színész (fiktív személy), aki 1958-tól 1963-ig a "Bounty Law" című fiktív western tévésorozat főszereplője volt. Sikertelenül próbálkozott szerepet kapni mozifilmekben, és 1969-ben, tévés showműsorok vendégszereplései mellett már azt fontolgatja, hogy a spagettiwesterneket gyártó Olaszországba költözik. Tarantino világában Sharon Tate szomszédja.
Cliff Booth Brad Pitt Stohl András Rick dublőre és régi jó barátja (fiktív személy).
Sharon Tate Margot Robbie Dobó Enikő Amerikai színésznő (valós személy), Roman Polański terhes felesége, akit Charles Manson követői 1969-ben saját otthonában Jay Sebringgel együtt meggyilkoltak.
Marvin Schwarzs Al Pacino Reviczky Gábor Amerikai producer (valós személy), a filmben Rick Dalton ügynöke és barátja.
Lynette "Squeaky" Fromme Dakota Fanning Földes Eszter Charles Manson egyik valós követője (valós személy). A Manson-család tagjai által elkövetett Tate-LaBianca gyilkosságokban nem vett részt, de merényletet kísérelt meg Gerald Ford amerikai elnök ellen.
Pussycat Margaret Qualley Mentes Júlia Manson egyik követője (fiktív személy), autóstoppos lány. Cliff felveszi és elviszi a hippik farmjára.
Steve McQueen Damian Lewis Király Attila Amerikai színész (valós személy), Jay Sebring barátjaként meghívást kapott Sharon Tate otthonába a gyilkosságok estéjére, de nem ment el, így életben maradt.
George Spahn Bruce Dern Fodor Tamás A Spahn Ranch tulajdonosa volt (valós személy). 80 éves, majdnem vak ember, aki a ranchát korábban bérbe adta westernek forgatásához. Később Manson és követői, az idős és beteg tulajdonost kihasználva, megszállták és tanyájukká tették a birtokot. A filmben Spahn Cliff régi munkatársa. [2][3]
Jay Sebring Emile Hirsch Fehér Tibor Hollywoodi fodrász és Sharon Tate barátja volt (valós személy), akit Tate otthonában Charles Manson követői meggyilkoltak.
Charles Manson Damon Herriman Mészáros Tamás A Manson "család" hírhedt vezetője, aki elrendelte Sharon Tate és barátai meggyilkolását.
"Business Bob" Gilbert Scoot McNairy Pataki Ferenc A "Bounty Law" fiktív sorozat egyik szereplője.
James Stacy Timothy Olyphant Zámbori Soma Amerikai televíziós és filmszínész.
Wayne Maunder Luke Perry Rajkai Zoltán Kanadai-amerikai színész (valós személy).
Bruce Lee Mike Moh Ágoston Péter Hongkongi-amerikai színész, rendező, harcművész és kaszkadőr.
Charles "Tex" Watson Austin Butler Jéger Zsombor Manson egyik követője és bizalmasa (valós személy), aki a Manson "család" három másik tagja mellett közvetlenül részt vett a gyilkosságokban.
Catherine Share Lena Dunham Staub Viktória Manson egyik követője (valós személy), aki nem vett közvetlenül részt a gyilkosságokban.
Sam Wanamaker Nicholas Hammond Szacsvay László Amerikai színész és rendező (valós személy), aki 1950-ben Londonba költözött, mert attól tartott, hogy kommunistaszimpatizáns nézetei miatt feketelistára fog kerülni.
Allen Kincaide Spencer Garrett Kapácsy Miklós Televíziós személyiség (fiktív személy), 1969-ben a hollywoodi kulisszatitkokat bemutató showműsor vezetője.
Randy Kurt Russell Dörner György Hollywoodi munkás, nem bírja Cliffet.

További színészek: Tim Roth, Michael Madsen, James Marsden, Michael Vincent McHugh, Julia Butters, James Remar, Martin Kove, Brenda Vaccaro, Nichole Galicia, Craig Stark, Marco Rodríguez, Ramón Franco, Raul Cardona, Danny Strong, Sydney Sweeney, Clu Gulager, Mikey Madison, Inbal Arimav, Natalie Cohen, Rachel Redleaf, Kansas Bowling, Parker Love Bowling, Daniella Pick, Lisa Dee, Robert Broski, James T. Schlegel, Brian Patrick Butler, Tom Hartig, Chad Ridgely, Rebecca Rittenhouse és Harley Quinn Smith. Mindannyian meghatározatlan szerepben tűnnek fel a filmben.

Jegyzetek

  1. Volt egyszer egy... Hollywood. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. március 30.)
  2. Burt Reynolds Did Not Shoot Role in Quentin Tarantino's New Movie”, The Hollywood Reporter, 2018. szeptember 6. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 6.) 
  3. Bruce Dern Replaces His Friend Burt Reynolds In Quentin Tarantino's 'Once Upon A Time In Hollywood'”, Deadline Hollywood, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés ideje: 2018. október 30.) 

További információk

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az Once Upon a Time in Hollywood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.