„Magyar Rendőrség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
képek rendezése
a javítás
23. sor: 23. sor:
}}
}}
[[Fájl:Lovasrendőr.jpg|260px|bélyegkép|Lovasrendőrök]]
[[Fájl:Lovasrendőr.jpg|260px|bélyegkép|Lovasrendőrök]]
[[Fájl:Rendőrség(MZA-103) - Flickr - antoniovera1.jpg|260px|bélyegkép|Mercedes-Benz B-osztály Rendőrautó a Deák Téren, Budapesten]]
[[Fájl:Rendőrség(MZA-103) - Flickr - antoniovera1.jpg|260px|bélyegkép|Mercedes-Benz B-osztály rendőrautó a Deák téren, Budapest]]
{{lektor}}
{{lektor}}
A '''Rendőrség''' - [[Magyarország]] állami szintű [[rendőrség]]e, amely részben a katonai hierarchia elvei szerint tagozódik, a legtöbb szolgálati ág azonban már „civil” alapon szerveződik.
A '''Rendőrség''' - [[Magyarország]] állami szintű [[rendőrség]]e, amely részben a katonai hierarchia elvei szerint tagozódik, a legtöbb szolgálati ág azonban már „civil” alapon szerveződik.

A lap 2020. március 13., 23:13-kori változata

Rendőrség

MottóSzolgálunk és védünk
Alapítva1990- (jelenlegi formájában)
Típusrendőrség
JogelődA Magyar Köztársaság Határőrsége
Tevékenységrendfenntartó, bűnüldöző feladatok ellátása; határrendészet; stb.
SzékhelyBudapest
Nyelvekmagyar
Országos rendőrfőkapitányBalogh János rendőr altábornagy
Dolgozók száma38 000 fő

Elhelyezkedése
é. sz. 47° 31′ 58″, k. h. 19° 04′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 58″, k. h. 19° 04′ 10″
A Rendőrség weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rendőrség témájú médiaállományokat.
Lovasrendőrök
Mercedes-Benz B-osztály rendőrautó a Deák téren, Budapest

A Rendőrség - Magyarország állami szintű rendőrsége, amely részben a katonai hierarchia elvei szerint tagozódik, a legtöbb szolgálati ág azonban már „civil” alapon szerveződik.

Története

A Rendőrség 2006-ig a Belügyminisztérium alárendeltségében működött, 2006-tól 2010-ig felügyeletét – a 2007. december 31-ig létező Határőrséggel együtt – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vette át.

2010-ben visszaállították a Belügyminisztériumot.

A Rendőrség országos szinten megyei főkapitányságokra tagozódik, ezek fogják össze a városi kapitányságok tevékenységét. Emellett országos hatáskörű szervei is léteznek, mint a Nemzeti Nyomozó Iroda (FBI-mintára létrehozott bűnügyi rendőri szerv), a Köztársasági Őrezred (a közjogi méltóságokat és állami létesítményeket védő rendőri szerv), illetve a Készenléti Rendőrség (a nyugat-európai csendőrségekhez hasonló szerv).

A testület alapvető átszervezésére az 1990-es rendszerváltás után került sor, 1945–46-tól ugyanis a Belügyminisztérium keretei között egy szervezetbe tömörítve működött az akkori állambiztonsági szolgálatokkal.

2010-ben ismét átszervezésre került sor, a visszaállított BM alárendeltségében működik tovább az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH, volt NBH). Július elsején újabb szervezeti változást határozott el a Kormány: megkezdte a Terrorelhárítási Központ létrehozatalát a Rendőrség szervezetén belül. Az AH, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a 2011-ben létrehozandó Nemzeti Védelmi Szolgálat mind a belügyminiszter irányítása alá tartoznak.[1]

2012. július 1-jével a Köztársasági Őrezredet beolvasztották a Készenléti Rendőrségbe.

További rendészeti szervek

Skoda Octavia III.

Magyarországon napjainkban rendészeti feladatokat lát el a Rendőrség mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Vám- és Pénzügyőrség is, amelyet a kormány összevont az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal, és az összevonás eredményeként létrejött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV),[2] továbbá a NAV-on belül megalakult az önálló adórendőrségként funkcionáló Bűnügyi Főigazgatóság, melynek kisebb részben kormánytisztviselő de jelentősebb részben még mindig hivatásos jogállású nyomozói gazdasági bűncselekmények felderítésére specializálódtak. További rendvédelmi szervek még a - nyomozati jogkörrel nem rendelkező Büntetésvégrehajtási Szervezet, a Katasztrófavédelem és az Országház védelmét ellátó Országgyűlési Őrség. Bár dolgozóiknak egységes rendőrigazolványa van, ugyancsak önálló, a Belügyminisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó rendvédelmi szervek a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat - utóbbi a fegyveres szerveknél dolgozók és a kormánytisztviselők kifogástalan életvitelét és megvesztegethetetlenségét ellenőrzi, titkos nyomozati jogkörrel rendelkezik. Emellett a polgári titkosszolgálatok egyike, az Alkotmányvédelmi Hivatal is egyre inkább rendőri szervként funkcionál, egyik fő feladata az ország biztonságát veszélyeztető szervezett bűnözői csoportok működésének megfigyelése, hivatásos állományú dolgozói ugyancsak titkos nyomozati jogkörrel rendelkeznek.

2008. január 1-jén a Határőrség, törvénymódosítás [forrás?] alapján beolvadt a Rendőrség szervezetébe, ingatlanait, járműveit és egyéb eszközeit a Rendőrségnek átadta. A Rendőrség szervezetén belül létrejött a Határrendészeti Főosztály, amely országos hatáskörrel szervezi és hajtja végre a migrációs szabályok és az okmánybiztonság elleni törvényszegések, bűncselekmények felderítését.

Mercedes Sprinter III csapatszállító
Csapatszállító (Készenléti Rendőrség)

A Rendőrség felső vezetői

Országos szinten

Készenléti Rendőrség, bevetési rendőr

Budapesten

  • dr. Terdik Tamás r. dandártábornok – Budapest rendőrfőkapitánya
  • dr. Pál Adrián r. ezredes – Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese
  • dr. Markó Attila r. ezredes – Budapest főkapitányának rendészeti helyettese
  • (üres) – a főkapitány gazdasági helyettese

Országos rendőrfőkapitányok


A Magyar Rendőrség fegyvere

Fegyver Neve Kaliber Tárkapacitás
FÉG PA-63 9X18 Makarov 7 lőszer
FÉG P9R vagy P9RC 9X19 Parabellum 14 lőszer
FÉG R78 7.65 Browning 5 lőszer

A fenti fegyvereken kívül még jó néhány fegyver van szolgálatban pl: Glock 17, Jericho, HK USP, CZ P-09.

A Magyar Rendőrségnél jelenleg az AMD-65 (7,62X39) gépkarabély is rendszeresítve van de ezt a rendőr természetesen nem hordja.

Ezek a fegyverek elég régiek éppen ezért már aktuális a modernizálás illetve a 9x18 Makarov lőszereknek a szolgálatból való kivonása, mivel ezek a lőszerek már nem felelnek meg a modern rendőrségi követelményeknek.

Jegyzetek

  1. HVG. „Beindult a rendvédelmi centralizáció”, HVG, 2010. szeptember 8. (Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 9.) 
  2. NAV létrehozása. [2010. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 26.)

Kapcsolódó szócikkek

További információk