„1 + 1 = 2” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Tombenko átnevezte a(z) Szerkesztő:Tombenko/1+1=2 lapot a következő névre: 1+1=2: Elkészítettem, egy hét után nem találtam benne hibát.
a ISBN/PMID/RFC link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
120. sor: 120. sor:
*[http://tachyos.org/godel/1+1=2.html A formális bizonyítás eredetije]
*[http://tachyos.org/godel/1+1=2.html A formális bizonyítás eredetije]
*[http://web.cs.elte.hu/~krja/analyse/a0.pdf Kristóf János analízis jegyzete]
*[http://web.cs.elte.hu/~krja/analyse/a0.pdf Kristóf János analízis jegyzete]
*Vancsó Ödön, Gerőcs László: ''Matematika'', Akadémiai kiadó, 2012, ISBN 9789630584883
*Vancsó Ödön, Gerőcs László: ''Matematika'', Akadémiai kiadó, 2012, {{ISBN|9789630584883}}

A lap 2020. január 27., 18:09-kori változata

Az 1+1=2 egy gyakran emlegetett feladat a matematikával kapcsolatban. Elsődlegesen azért szokták idézni, hogy bemutassák, a matematika mennyire szőrszálhasogató és nevetségesen triviális kérdésekkel foglalkozik. Ezzel párhuzamosan a szokásos jellemzés, hogy Bertrand Russell és Alfred North Whitehead 362 oldalnyi logikai elemzés után jutott erre az eredményre.

Ezek a kritikák valójában a matematika meg nem értését mutatják be.

Az állítás bizonyítása

Formális bizonyítás

Mivel az 1 és a 2 nem fordul elő a formalizmusban, első lépésként ezeket a szimbólumokat kell definiálni. Ehhez szükséges, hogy az egyenlőség tulajdonságait meghatározzuk. Maga a bizonyítás semmi más, mint szimbólumokkal való manipuláció.

  1. [1]

Az 1-11. állítások az egyenlőség reflexivitását, a 12-19. állítások pedig a szimmetriáját írják le. A 20-35. állítások szerepe az 1 és 2 szimbólumok definiálása, végül a 36-52. állítások a tétel bizonyítását adják.

A Peano-axiómák alapján

A Peano-aritmetika axiómái alapján aránylag könnyen követhető a bizonyítás, és nagyjából megfelel a "természetes" gondolatmenetnek. Az állítás megfogalmazása:

   

Itt és .

A 4. axióma alapján[2]

A harmadik axióma alapján

amit beírva a felső kifejezésbe kapjuk, hogy

ami éppen az állításunk.

Analitikus bizonyítás

Az analitikus bizonyításhoz néhány előzetes ismeretre is szükségünk van. Valójában egy erősebb kijelentést fogunk igazolni, aminek az egyik konkrét esete, hogy

Szukcesszor

Egy H halmaz szukcesszorának nevezzük a halmazt. Például: . Egy M halmazt monotonnak nevezünk, ha és .

Természetes számok

Mivel az üres halmaz minden halmaz részhalmaza, ezért van olyan halmaz, ami minden monoton halmaznak részhalmaza. Ez nem következik a halmazelmélet hagyományos axiómáiból, így axiómaként kell feltennünk. Ezt a halmazt nevezzük természetes számok halmazának.

Néhány természetes szám "szerkezete"

Összeadás

Az m szám és a függvény által meghatározott rekurzív sm sorozatot összeadásnak nevezzük.

Az tagot módon jelöljük.[3]

A szukcesszor és az összeadás kapcsolata

A szám szukcesszorát a szám és az 1 összegeként kaphatjuk meg:

Bizonyítás

A definíció alapján . Másképpen, a jelölés alapján . Legyen most ! Ebben az esetben . Szintén a definíció alapján .

Következmény

Ha , akkor kapjuk a várt eredményt:

Kulturális hatások

A tétel gyakori hivatkozás, amikor valakinek (főleg a természettudományokban jártas személynek) a szőrszálhasogató aprólékosságára próbáljuk felhívni a figyelmet. Jellemzően azonban ez csak a külső, avatatlan szemlélő számára túlzó aprólékosság.

Időnként, szintén laikusoktól lehet olvasni a matematika természetét szerintük jól jellemző megjegyzésként, hogy az 1+1=2 kijelentést is bizonyítani kell. Ilyenkor valójában azt követelik, hogy triviális vagy annak tűnő állításokat azok kézenfekvősége alapján fogadjunk el igaznak. Ez a tudományok, különösen a matematika esetén nem lehetséges, hiszen az elméletek megbízhatóságát tenné kétségessé.

Jellegzetes ezen túl a matematika bonyolultságára hivatkozás az állítás révén. A konkrét forma, ami az előbb említett kézenfekvőséget is számon kéri, az, hogy még az ilyen egyszerű kijelentéseket is micsoda feladat igazolni, akkor hogyan várjuk el, hogy a sokkal bonyolultabb dolgokat (másodfokú egyenlet megoldóképlete, geometriai szerkesztések, stb) könnyen megtanuljon, megértsen a szerencsétlen diák. Valójában a helyzet fordított: minél több feltételnek kell megfelelni, minél több a kikötés, azaz minél komplexebb, speciálisabb, annál kevesebb a munka a feladatmegoldás során.

Megjegyzések

  1. Ez nem azonos az 1. állítással!
  2. Ami valójában axiómaséma, de az egyszerűség kedvéért nevezzük axiómának. Ez a megfogalmazás általában nem okoz félreértést. A továbbiakban ettől a megkülönböztetéstől, ha nem okoz zavart, eltekintünk.
  3. Alapvetően az összeadás függvény: , így a pontos jelölése lenne. Ezt inverz lengyel jelölésnek vagy prefix alaknak is nevezik. Hagyománytiszteletből azonban az infix alak terjedt el. Ennek oka, hogy az összeadást hamarabb kezdték használni, mintsem a tulajdonságai kiderültek volna.

Források