„Majthényi István” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése és WP:HIV#mihez)
→‎Élete: múlt idő
29. sor: 29. sor:


==Élete==
==Élete==
Majthényi István [[Nagyszombat (település)|Nagyszombat]] városában született [[1788]]-ban. Apja, ''Majthényi János'' báró, földbirtokos. [[1806]]-[[1828]] között az 5. huszárezredben, majd a 9. Miklós huszárezredben szolgál. Őrnagyi címmel, mint százados vonul nyugállományba.
Majthényi István [[Nagyszombat (település)|Nagyszombat]] városában született [[1788]]-ban. Apja, [[Majthényi János]] báró, földbirtokos. [[1806]]-[[1828]] között az 5. huszárezredben, majd a 9. Miklós huszárezredben szolgált. Őrnagyi címmel, mint százados vonult nyugállományba.


[[1848]]. [[április 20.|április 20]]-tól az Országos Nemzetőri Haditanács előadója. [[Június 1.|Június 1]]-jétől ugyan ezen a helyen kinevezik a Lovassági osztály főnökévé. [[Július 15.|Július 15]]-től már nemzetőr alezredes. Szeptemberben a miniszterelnök, gróf [[Batthyány Lajos (miniszterelnök)|Batthyány Lajos]] utasítására 260 [[Esztergom vármegye|Esztergom megyei]] önkéntes nemzetőrrel [[Komáromi vár|Komáromba]] vonul. [[szeptember 15.]] és [[szeptember 16.]] között megakadályozza, hogy a vár császárhű parancsnoka, bizonyos Mertz császári katonákat csempésszen be a várba. [[Szeptember 29.|Szeptember 29]]-én az osztrák várparancsnok eltávozik, ideiglenesen [[Török Ignác]] lett a várparancsnok. Szeptember-október fordulóján [[Török Ignác]]ot felváltva a tisztséget Majthényi báró töltötte be. [[Josip Jelačić]] horvát bán levelét, mely a csapatai bebocsátását kéri a várba, elutasítja és a levelet bontatlanul az Országos Honvédelmi Bizottmányhoz küldi. [[Október 16.|Október 16]]-án megkapja a tábornoki (vezérőrnagyi) kinevezését. [[December 20.|December 20]]-án császári csapatok jelennek meg a vár alatt, Marthényi a következő év [[január 9.|január 9]]-éjén bejelenti lemondását a várparancsnoki posztról. Ekkor a várparancsnok tisztségét ismételten [[Török Ignác]] veszi át. Marthényi lemondása ellenére a várban marad és látván az őrség rendületlen kitartását az ostromlókkal szemben tábornoki ruhát ölt és [[február 5.|február 5]]-én megjelenik az egyik honvéd zászlóalj zászlószentelő szertartásán. A magatartásán feldühödött tisztek csoportja letartóztatja és a vár védelmi tanácsa kiutasítja a várból.
[[1848]]. [[április 20.|április 20]]-tól az Országos Nemzetőri Haditanács előadója volt. [[Június 1.|Június 1]]-jétől ugyan ezen a helyen kinevezték a Lovassági osztály főnökévé. [[Július 15.|Július 15]]-től már nemzetőr alezredes. Szeptemberben a miniszterelnök, gróf [[Batthyány Lajos (miniszterelnök)|Batthyány Lajos]] utasítására 260 [[Esztergom vármegye|Esztergom megyei]] önkéntes nemzetőrrel [[Komáromi vár|Komáromba]] vonult. [[szeptember 15.]] és [[szeptember 16.]] között megakadályozta, hogy a vár császárhű parancsnoka, [[Friedrich Wilhelm Mertz]] császári katonákat csempésszen be a várba. [[Szeptember 29.|Szeptember 29]]-én az osztrák várparancsnok elment, ideiglenesen [[Török Ignác]] lett a várparancsnok. Szeptember-október fordulóján [[Török Ignác]]ot felváltva a tisztséget Majthényi báró töltötte be. [[Josip Jelačić]] horvát bán levelét, mely a csapatai bebocsátását kérte a várba, elutasította és a levelet bontatlanul az Országos Honvédelmi Bizottmányhoz küldte. [[Október 16.|Október 16]]-án megkapta a tábornoki (vezérőrnagyi) kinevezését. [[December 20.|December 20]]-án császári csapatok jelentek meg a vár alatt, Majthényi a következő év [[január 9.|január 9]]-éjén bejelentette lemondását a várparancsnoki posztról. Ekkor a várparancsnok tisztségét ismételten [[Török Ignác]] vette át. Majthényi lemondása ellenére a várban maradt és látván az őrség rendületlen kitartását az ostromlókkal szemben tábornoki ruhát öltött és [[február 5.|február 5]]-én megjelent az egyik honvéd zászlóalj zászlószentelő szertartásán. A magatartásán feldühödött tisztek csoportja letartóztatta és a vár védelmi tanácsa kiutasította a várból.


A szabadságharc kudarca után a császári hadbíróság őt is elítéli, megfosztják rangjától és hat havi börtönbüntetésre ítélik, de ez utóbbitól végül megkímélték. Később rehabilitálták. Kiutazik az [[Amerikai Egyesült Államok]]ba családjával [[1851]]-ben. Fia, [[Majthényi Tivadar]] kapitány az [[Unió (amerikai polgárháború)|unionista]] hadseregben az [[amerikai polgárháború]] idején, részt vesz [[Zágonyi Károly]] alatt a híressé vált [[Zágonyi halállovaglása|Zágonyi halállovaglásában]]. A polgárháború végeztével is tovább szolgál az Amerikai hadseregben. Apjával együtt visszatér szülőhazájába [[1867]]-ben. Tivadar később újra kiment Amerikába.
A szabadságharc kudarca után a császári hadbíróság őt is elítélte, megfosztották rangjától és hat havi börtönbüntetésre ítélték, de ez utóbbitól végül megkímélték. Később rehabilitálták. Családjával 1851-ben kiutazott az [[Amerikai Egyesült Államok]]ba. Fia, [[Majthényi Tivadar]] kapitány az [[Unió (amerikai polgárháború)|unionista]] hadseregben az [[amerikai polgárháború]] idején, részt vett [[Zágonyi Károly]] alatt a híressé vált [[Zágonyi halállovaglása|Zágonyi halállovaglásában]]. A polgárháború végeztével is tovább szolgált az Amerikai hadseregben. Apjával együtt visszatért szülőhazájába [[1867]]-ben. Tivadar később újra kiment Amerikába.


Báró Majthényi István [[Pécs]]ett hunyt el, [[1868]]. [[december 18.|december 18]]-án.
Báró Majthényi István [[Pécs]]ett hunyt el, [[1868]]. [[december 18.|december 18]]-án.

A lap 2020. január 21., 22:42-kori változata

Majthényi István
Született1788. augusztus 21.
Nagyszombat
Meghalt1868. december 18.
Pécs
Nemzetiségemagyar
FegyvernemMagyar Honvédség
Szolgálati ideje1806-28, 1848-49
Rendfokozatavezérőrnagy
Csatái1848–49-es forradalom és szabadságharc

Báró Majthényi István (Nagyszombat, 1788. augusztus 21.Pécs, 1868. december 18.) császári majd honvéd tiszt, vezérőrnagy, rövid ideig a Komáromi vár parancsnoka.

Élete

Majthényi István Nagyszombat városában született 1788-ban. Apja, Majthényi János báró, földbirtokos. 1806-1828 között az 5. huszárezredben, majd a 9. Miklós huszárezredben szolgált. Őrnagyi címmel, mint százados vonult nyugállományba.

1848. április 20-tól az Országos Nemzetőri Haditanács előadója volt. Június 1-jétől ugyan ezen a helyen kinevezték a Lovassági osztály főnökévé. Július 15-től már nemzetőr alezredes. Szeptemberben a miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos utasítására 260 Esztergom megyei önkéntes nemzetőrrel Komáromba vonult. szeptember 15. és szeptember 16. között megakadályozta, hogy a vár császárhű parancsnoka, Friedrich Wilhelm Mertz császári katonákat csempésszen be a várba. Szeptember 29-én az osztrák várparancsnok elment, ideiglenesen Török Ignác lett a várparancsnok. Szeptember-október fordulóján Török Ignácot felváltva a tisztséget Majthényi báró töltötte be. Josip Jelačić horvát bán levelét, mely a csapatai bebocsátását kérte a várba, elutasította és a levelet bontatlanul az Országos Honvédelmi Bizottmányhoz küldte. Október 16-án megkapta a tábornoki (vezérőrnagyi) kinevezését. December 20-án császári csapatok jelentek meg a vár alatt, Majthényi a következő év január 9-éjén bejelentette lemondását a várparancsnoki posztról. Ekkor a várparancsnok tisztségét ismételten Török Ignác vette át. Majthényi lemondása ellenére a várban maradt és látván az őrség rendületlen kitartását az ostromlókkal szemben tábornoki ruhát öltött és február 5-én megjelent az egyik honvéd zászlóalj zászlószentelő szertartásán. A magatartásán feldühödött tisztek csoportja letartóztatta és a vár védelmi tanácsa kiutasította a várból.

A szabadságharc kudarca után a császári hadbíróság őt is elítélte, megfosztották rangjától és hat havi börtönbüntetésre ítélték, de ez utóbbitól végül megkímélték. Később rehabilitálták. Családjával 1851-ben kiutazott az Amerikai Egyesült Államokba. Fia, Majthényi Tivadar kapitány az unionista hadseregben az amerikai polgárháború idején, részt vett Zágonyi Károly alatt a híressé vált Zágonyi halállovaglásában. A polgárháború végeztével is tovább szolgált az Amerikai hadseregben. Apjával együtt visszatért szülőhazájába 1867-ben. Tivadar később újra kiment Amerikába.

Báró Majthényi István Pécsett hunyt el, 1868. december 18-án.

Források