„Dietrich Mateschitz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
18. sor: 18. sor:
Tervezi egy [[Avionautik Akademie in Zeltweg|Avionautik Akademie]] létrehozását [[Zeitweg]]-ben az osztrák hadsereggel közösen. Van egy hangára, ahol régi repülőgép-gyűjteményét tartja. Gyűjteményében van a legutolsóként gyártott [[Douglas DC-6B]], amelyik egykor Tito marsall gépe volt. Szponzorálja a [[World Stunt Awards]]-ot is, egy évente tartott adománygyűjtő eseményt a Taurus Alapítvány javára, amely a sérült kaszkadőröket támogatja.
Tervezi egy [[Avionautik Akademie in Zeltweg|Avionautik Akademie]] létrehozását [[Zeitweg]]-ben az osztrák hadsereggel közösen. Van egy hangára, ahol régi repülőgép-gyűjteményét tartja. Gyűjteményében van a legutolsóként gyártott [[Douglas DC-6B]], amelyik egykor Tito marsall gépe volt. Szponzorálja a [[World Stunt Awards]]-ot is, egy évente tartott adománygyűjtő eseményt a Taurus Alapítvány javára, amely a sérült kaszkadőröket támogatja.


[[2005]] áprilisában megvette az osztrák [[SV Austria Salzburg]] labdarúgó klubot és [[2006]] májusában az MetroStars amerikai klubot. A két klubot később átnevezték [[Red Bull Salzburg]]ra és a [[New York Red Bulls]]-ra. [[2007]]-ben a Red Bull megalapította [[Red Bull Brasil]]-t, egy futball csapatot, amelynek székhelye [[Campinas]], [[Brazília]]. [[2009]]-ben megvette a német ötödosztályban szereplő [[SSV Märkänstadt]] csapatát, azzal a céllal, hogy 10 éven belül [[Német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|Bundesliga]] csapatot hoz létre. A klubot átnevezték [[RB Leipzig]]re. Mivel 2012 óta tulajdonosa a német jégkorong klub [[EHC München]]nek is, amelynek szint megváltoztatta a nevét [[Red Bull München]]-re.
[[2005]] áprilisában megvette az osztrák [[SV Austria Salzburg]] labdarúgó klubot és [[2006]] májusában az MetroStars amerikai klubot. A két klubot később átnevezték [[FC Red Bull Salzburg]]ra és a [[New York Red Bulls]]-ra. [[2007]]-ben a Red Bull megalapította [[Red Bull Brasil]]-t, egy futball csapatot, amelynek székhelye [[Campinas]], [[Brazília]]. [[2009]]-ben megvette a német ötödosztályban szereplő [[SSV Märkänstadt]] csapatát, azzal a céllal, hogy 10 éven belül [[Német labdarúgó-bajnokság (első osztály)|Bundesliga]] csapatot hoz létre. A klubot átnevezték [[RB Leipzig]]re. Mivel 2012 óta tulajdonosa a német jégkorong klub [[EHC München]]nek is, amelynek szint megváltoztatta a nevét [[Red Bull München]]-re.


Bár a Seitenblicke, az osztrák életmód és sztármagazin is az övé, kerüli a hírességeket, és a Forma 1 versenyeket is tévén követi, jóllehet két csapata is van.
Bár a Seitenblicke, az osztrák életmód és sztármagazin is az övé, kerüli a hírességeket, és a Forma 1 versenyeket is tévén követi, jóllehet két csapata is van.

A lap 2020. január 19., 20:57-kori változata

Dietrich Mateschitz
SzületettDietrich Markwart Eberhart Mateschitz[1]
1944. május 20.[2]
Sankt Marein im Mürztal
Elhunyt2022. október 22. (78 évesen)[3]
Sankt Wolfgang im Salzkammergut
Állampolgárságaosztrák
Gyermekeiegy gyermek:
Mark Mateschitz
Foglalkozásavállalkozó
IskoláiBécsi Közgazdaságtudományi Egyetem
Halál okatermészetes halál

A Wikimédia Commons tartalmaz Dietrich Mateschitz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dietrich Mateschitz (1944. május 20. –) egy osztrák üzletember, aki megalapította a Red Bull energia ital céget, és a birtokában 49 százaléka van. Mateschitz vagyona 2012-ben nettó 5,5 milliárd amerikai dollár volt.

Életrajz

Mateschitz Sankt Marein im Mürztalban, Stájerországban, Ausztriában született. A család horvát származású (Matešić).A szülei mindketten általános iskolai tanárok voltak. Még nagyon fiatal volt, amikor szülei elváltak. Bár soha nem házasodott meg, van egy fia. Van pilóta szakszolgálati engedélye, és élvezi a repülést a Falcon 900-ban és Piper Super Cub-ban. Tíz évvel azután, hogy beiratkozott a Hochschule für Welthandel (ma Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem és a Business Administration) egy marketing diplomát kapott, Mateschitz első munkahelye a Unilever lett, ahol tisztítószerek marketingjével foglalkozott. Ezt követően a Blendax nevű, német kozmetikai céghez került, mert céget, ahol dolgozott megvette a Procter & Gamble. Itt többek között a Blendax fogkrém marketingjén dolgozott. Blendax-xal kapcsolatos utazásai során fedezte fel Krating Daeng-et, amelyből később Red Bull lesz. Az 1984-ben megalapította a Red Bull GmbH-t, amelynek termékét (a Red Bullt) a thai partnerekkel (Chaleoval és Chalerm Yoovidhyaval) az osztrák piacra dobta 1987-ben.

Sport

Mateschitz ismert volt, mint a marketing szakember. A cég ismert volt a reklámjairól és a szponzorairól és a különféle extrém sportokban való részvételről, illetve azok támogatásáról. Nagy népszerűségnek örvend a 2003 óta megrendezett Red Bull Air Race. 2004 novemberében, Mateschitz megvette a Jaguar csapatot a korábbi tulajdonosoktól a Fordtól, és később átnevezték Red Bull Racing-re. 2005 szeptemberében, Mateschitz egyesítette erőit, bevette közeli barátját a korábbi F1-es pilótát Gerhard Bergert, és megvásárolta az olasz Minardi csapat boxát. A csapat új neve a Scuderia Toro Rosso lett, a Toro Rosso a Red Bull jelentése olaszul (a Red Bull pedig magyarul vörös bika). 2010-ben a Red Bull Racing nyerte a Forma-1 konstruktőri bajnokságát és az egyéni bajnok Sebastian Vettel lett. 2011-ben a csapat megnyerte a második, és 2012-ben a harmadik egymást követő konstruktőri bajnokságot. Sebastian Vettel háromszoros világbajnok lett 2012-ben. Három bajnokságot nyert Vettel egymás után a Red Bull Racinggel.

Van egy NASCAR csapata is, a Team Red Bull, amelyben két Toyota Camryst vezet Brian Vickers és Kasey Kahne NASCAR Cup Series-ban. Cole Whitt a Toyota Camry-val majdnem NASCAR K & N Pro Keleti Csoportban bajnok lett.

2004 végén megvette a korábbi Formula A1-Ring pályát, amelyet átnevezett Red Bull Ring-nek. A pálya 2011 májusában nyílt meg, és a 2011 DTM szezonban egy fordulót tartottak rajta. Bár Mateschitz kijelentette, hogy nem tervezte, hogy visszatérjen a Formula-1 versenynaptárába, 2012 decemberében, a Red Bull értesítette a FIA-t, hogy kész egy Grand Prix futam házigazdája lenni. 2013 júliusában a Red Bull bejelentette, hogy az Osztrák Nagydíj (Austrian Grand Prix) a Forma 1 (Formula One World Csahampionship) egyik futama lesz 2014-ben. Mateschitz egy autóipari tesztelési helyszín létrehozását tervezi a versenypályán. Már rég kidolgozta a terveket, de a terület lakói ellenzik a tervet.

Tervezi egy Avionautik Akademie létrehozását Zeitweg-ben az osztrák hadsereggel közösen. Van egy hangára, ahol régi repülőgép-gyűjteményét tartja. Gyűjteményében van a legutolsóként gyártott Douglas DC-6B, amelyik egykor Tito marsall gépe volt. Szponzorálja a World Stunt Awards-ot is, egy évente tartott adománygyűjtő eseményt a Taurus Alapítvány javára, amely a sérült kaszkadőröket támogatja.

2005 áprilisában megvette az osztrák SV Austria Salzburg labdarúgó klubot és 2006 májusában az MetroStars amerikai klubot. A két klubot később átnevezték FC Red Bull Salzburgra és a New York Red Bulls-ra. 2007-ben a Red Bull megalapította Red Bull Brasil-t, egy futball csapatot, amelynek székhelye Campinas, Brazília. 2009-ben megvette a német ötödosztályban szereplő SSV Märkänstadt csapatát, azzal a céllal, hogy 10 éven belül Bundesliga csapatot hoz létre. A klubot átnevezték RB Leipzigre. Mivel 2012 óta tulajdonosa a német jégkorong klub EHC Münchennek is, amelynek szint megváltoztatta a nevét Red Bull München-re.

Bár a Seitenblicke, az osztrák életmód és sztármagazin is az övé, kerüli a hírességeket, és a Forma 1 versenyeket is tévén követi, jóllehet két csapata is van.

Források

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2022. november 4.)
  2. Salzburgwiki (német nyelven)
  3. Dietrich Mateschitz dead: Billionaire Red Bull Racing and football chief dies age 78