„Brawn GP” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
30. sor: 30. sor:
=== Szezon előtti tesztek ===
=== Szezon előtti tesztek ===
[[Fájl:Barrichello Barcelona testing.jpg|250px|left|thumb|Rubens Barrichello egy szezon előtti teszten]]
[[Fájl:Barrichello Barcelona testing.jpg|250px|left|thumb|Rubens Barrichello egy szezon előtti teszten]]
Bár a Honda még [[2008]]-ban bejelentette kivonulását a sportágból, a 2009-es autó már megkezdett fejlesztése nem állt le. Így amikor biztossá vált, hogy lesz befektető, a tesztelés is megkezdődhetett. Az új autót [[március 6.|március 6]]-án a gyárhoz közeli Silverstone-ban; valamint az utolsó kollektív teszten [[Március 9.|március 9]] és [[Március 12.]] között a [[Circuit de Catalunya|Barcelonában]] vitték pályára, ahol meglepően jól szerepelt: A harmadik napon [[Jenson Button]], az utolsón pedig [[Rubens Barrichello]] révén az első helyen végeztek, a négy nap legjobb idejét elérve.<ref>{{cite web|url=http://www.nemzetisport.hu/formula1/rubens-barrichello-a-het-legjobb-idejet-repesztette-barcelonaban-225943.html?|title=Rubens Barrichello a hét legjobb idejét repesztette Barcelonában|date=2009-03-12|publisher=www.nso.hu|accessdate=2009-03-13}}</ref>
Bár a Honda még [[2008]]-ban bejelentette kivonulását a sportágból, a 2009-es autó már megkezdett fejlesztése nem állt le. Így amikor biztossá vált, hogy lesz befektető, a tesztelés is megkezdődhetett. Az új autót [[március 6.|március 6]]-án a gyárhoz közeli Silverstone-ban; valamint az utolsó kollektív teszten [[Március 9.|március 9]] és [[Március 12.]] között a [[Circuit de Barcelona-Catalunya|Barcelonában]] vitték pályára, ahol meglepően jól szerepelt: A harmadik napon [[Jenson Button]], az utolsón pedig [[Rubens Barrichello]] révén az első helyen végeztek, a négy nap legjobb idejét elérve.<ref>{{cite web|url=http://www.nemzetisport.hu/formula1/rubens-barrichello-a-het-legjobb-idejet-repesztette-barcelonaban-225943.html?|title=Rubens Barrichello a hét legjobb idejét repesztette Barcelonában|date=2009-03-12|publisher=www.nso.hu|accessdate=2009-03-13}}</ref>


=== A világbajnokság ===
=== A világbajnokság ===

A lap 2020. január 19., 20:45-kori változata

GBR Brawn
Teljes névBrawn GP Formula One Team
SzékhelyBrackley, Northamptonshire, GBR Egyesült Királyság
Alapító(k)GBR Ross Brawn
Jelentős versenyzőkGBR Jenson Button
BRA Rubens Barrichello
MotorokMercedes
GumikBridgestone
JogelődHonda Racing F1
JogutódMercedes Grand Prix
Formula–1-es szereplése
Első versenyAUS 2009-es ausztrál nagydíj
Utolsó versenyUAE 2009-es abu-dzabi nagydíj
Versenyek száma17
Konstruktőri világbajnoki címek1
Versenyzői világbajnoki címek1
Győzelmek8
Első rajtkockák5
Leggyorsabb körök4

A Brawn GP egy volt brit Formula–1-es csapat, ami a Honda utódjaként vett részt a 2009-es Formula–1 világbajnokságban. A Honda megvételében a Formula–1-es konstruktőrök szövetsége, a FOTA is segített. Versenyzői Jenson Button és Rubens Barrichello, tulajdonosa és csapatfőnöke Ross Brawn volt.[1] A Brawn GP annak ellenére, hogy Button révén megnyerte az egyéni világbajnokságot, valamint megnyerték a konstruktőri világbajnokságot is, nem volt hosszú életű. A Mercedes 2009. november 16-án bejelentette, hogy megveszi a csapat 75,1%-át, így Mercedes Grand Prix néven átalakult.

2009

Szezon előtti tesztek

Rubens Barrichello egy szezon előtti teszten

Bár a Honda még 2008-ban bejelentette kivonulását a sportágból, a 2009-es autó már megkezdett fejlesztése nem állt le. Így amikor biztossá vált, hogy lesz befektető, a tesztelés is megkezdődhetett. Az új autót március 6-án a gyárhoz közeli Silverstone-ban; valamint az utolsó kollektív teszten március 9 és Március 12. között a Barcelonában vitték pályára, ahol meglepően jól szerepelt: A harmadik napon Jenson Button, az utolsón pedig Rubens Barrichello révén az első helyen végeztek, a négy nap legjobb idejét elérve.[2]

A világbajnokság

A teszteredmények jó szereplést vetítettek előre az idénynyitó ausztrál nagydíjra. A versenyhétvége előtt fölmerült, hogy a Brawn GP (a Toyotával és a Williamsszel együtt) szabálytalan diffúzort használ, ezért előbb a BMW Sauber, majd a Ferrari, a Renault és a Red Bull is panaszt nyújtottak be az FIA-hoz.[3] A nagydíj előtti gépátvételen azonban szabályosnak találták a kifogásolt alkatrészt.[4] Az ausztrál nagydíj hétvégéjén jelentették be azt is, hogy a Brawn GP főszponzora a 2009-es évben a Virgin-csoport.[5] Az ausztrál nagydíj kiválóan indult a csapat számára: a szabadedzéseken az élmezőnyben végeztek, az időmérő edzésen pedig megszerezték az első sort, Button, Barrichello sorrendben[6] és ugyanilyen sorrendben meg is nyerték a futamot.[7]

A maláj nagydíjon szintén az első helyről indulhatott Jenson Button, aki meg is nyerte a futamot. Barrichello a 8. helyről indulva az ötödik helyet szerezte meg.

A kínai nagydíjon már nem sikerült a Brawn GP-nek megszereznie az első rajthelyet, Barrichello a negyedik, míg Button az ötödik helyről indulhatott. A versenyen azonban a harmadikként beérkezett Button ismét jobban végzett a negyedik helyezett Barrichellónál.

Bahreinben Button a 4. helyről rajtolva győzött, és ezzel tovább növelte előnyét a világbajnokságban, csapattársa pedig a hatodik helyről indulva lett az ötödik.

Jenson Button a Spanyol nagydíjon

Spanyolországban Button az élről rajtolva megszerezte a Brawn GP negyedik, pályafutása ötödik győzelmét, a brazil Rubens Barrichello pedig a harmadik helyről rajtolva lett a második. Mögöttük a két Red Bullos autó végzett, ezzel jelezve, hogy a konstruktőri világbajnoki cím valószínűleg közöttük fog eldőlni.

Monacóban megint Button diadalmaskodott, rajt-cél győzelmet szerezve, Barrichello pedig ismét második lett.

Törökországban Button a második helyet szerezte meg az időmérő edzésen, a futamon pedig az első lett, Barrichello pedig kiesett a versenyből. A Brawn GP történetében először fordult elő, hogy az egyik autó nem ért célba.

A brit nagydíj volt az első, hogy Button nem állhatott fel a dobogóra a Brawn GP-vel, a hatodik helyet szerezte meg, Barrichello pedig a harmadik lett.

A német nagydíjon, ahol Mark Webber megszerezte élete első Formula–1-es pole pozícióját és győzelmét, a két Brawn autó az 5. és a 6. helyen ért célba, Button-Barrichello sorrendben.

Magyarországon a Brawn GP a szokásosnál rosszabbul szerepelt, csak Button érkezett be pontszerző helyen, hetedikként.

A Valenciában megrendezett európai nagydíjon öt év után, a 2004-es kínai nagydíj óta Barrichello először nyert Formula–1-es futamot, csapattársa, Button pedig ismét csak a hetedik helyet szerezte meg.

Barrichello és Button a japán nagydíjon

A belga nagydíj időmérőjén, amit nagy meglepetésre a Force Indiás Giancarlo Fisichella nyert meg, Barrichello a 4., Button pedig a 14. helyet szerezte meg. A verseny első körében, egy balesetnek köszönhetően Button kiesett, ami az idényben először fordult vele elő. Barrichello a két pontot érő hetedik helyen végzett, amivel ismét faragott a hátrányából Buttonnal szemben.

A olasz nagydíj hosszú idő után ismét kettős győzelmet hozott az istállónak, amely iránt a hírek szerint közben élénken érdeklődik a motorbeszállító Mercedes is. Zseniális versenytaktikával, az 5-6. helyről rajtolva előzték meg a két boxkiállás miatt hátrányba kerülő, időmérőn könnyebb autókat, és Barrichello pályafutása 11. futamgyőzelmét ünnepelhette, miközben második helyével Button is fontos pontokat szerzett a világbajnoki pontversenyben.

A szingapúri nagydíjon nem sok jó várt a csapatra. Button az időmérőn már a Q2-ben elvérzett, míg Barrichello ugyan továbbjutott, de csak az ötödik helyet szerezte meg, amihez még öthelyes rajtbüntetés is hozzájárult váltócsere miatt, nem beszélve, hogy az etap végén összetörte autóját. A futamon végül Button 5., Barrichello 6. helyen ért célba.

A japán nagydíjon szintén csak a középmezőnyből vághatott neki a két fehér autó a mezőnyből. A futamon Barrichello a 7., Button a 8. helyen ért célba. A nagy rivális Vettel ugyan megnyerte a futamot, de a konstruktőri bajnokságban a szinte behozhatatlan 35,5 pontos előnyre tett szert a csapat.

Brazíliában kaotikus körülmények között Barrichello megszerezte a pole pozícióját a hazai futamán, míg Button és Vettel csak a mezőny végéről indulhatott. A futamon végül a sérült Felipe Massa Webbert intette le elsőként, és Vettel is Button előtt ért célba, de mind ő, mindpedig a csapat behozhatatlan előnyre tett szert riválisaival szemben.

Az eseménytelen első, immáron tét nélküli Abu-Dzabi nagydíjon a Red Bull kettős győzelmet szerzett Vettel-Webber sorrendben, míg Button és Barrichello a 3.-4. helyen búcsúztatta a Brawn nevet a Forma-1-ből.

Felvásárlása

2009. november 16-án – látván a csapat sikereit – bejelentették, hogy a Mercedes-Benz felvásárolta a csapat 75,1%-át, és Mercedes Grand Prix néven vesz részt a 2010-es évadban. Az egyik versenyzője a csapatnak az exwilliamses Nico Rosberg lesz, míg csapattársa honfitársa, a rekordbajnok Michael Schumacher lett. Button a McLarenhez, míg Barrichello Rosberg helyére a Williamshez igazolt.

Eredmények a Formula–1-ben

Összefoglaló

Szezon Név Modell Gumi Motor Üzemanyag Versenyzők Helyezés
2009 GBR Brawn GP Formula One Team Brawn BGP 001 B Mercedes V8 Mobil GBR Jenson Button
BRA Rubens Barrichello
Világbajnok (172 pont)

Teljes Formula–1-es eredménysorozata

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Modell Motor Gumi Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Pont Helyezés
2009 BGP 001 Mercedes FO108W 2.4 V8 B AUS AUS MAL MAL CHN CHN BHR BHR ESP ESP MON MON TUR TUR GBR GBR GER GER HUN HUN EU EUR BEL BEL ITA ITA SIN SIN JPN JPN BRA BRA UAE UAE 172 1.
GBR Jenson Button 1 1 3 1 1 1 1 6 5 7 7 Ki 2 5 8 5 3
BRA Rubens Barrichello 2 5 4 5 2 2 Ki 3 6 10 1 7 1 6 7 8 4

Rekordok

A Brawn GP a Forma-1 történetének legsikeresebb csapata volt. Első és egyetlen évében az egyéni és a konstruktőri bajnokságot is megnyerték.

  • Kettős győzelem debütáló versenyen (Mercedesszel osztozva), Ausztrália 2009
  • 4 kettős győzelem debütáló évben
  • Legmagasabb győzelmi arány (47,8% - futamgyőzelmek/összfutam)
  • Legmagasabb konstruktőri bajnoksági győzelem arány (100%, 1/1)

Jegyzetek

  1. Teljes a rajtrács: a volt Honda Brawn GP néven indul 2009-ben. www.nso.hu, 2009. március 6. (Hozzáférés: 2009. március 6.)
  2. Rubens Barrichello a hét legjobb idejét repesztette Barcelonában. www.nso.hu, 2009. március 12. (Hozzáférés: 2009. március 13.)
  3. A Ferrari, a Renault és a Red Bull is tiltakozik a BrawnGP diffúzora miatt. www.nso.hu, 2009. március 26. (Hozzáférés: 2009. március 27.)
  4. Formula-1: az FIA nem lát semmi kivetnivalót a diffúzorban. www.nso.hu, 2009. március 26. (Hozzáférés: 2009. március 27.)
  5. Formula-1: a Virgin-csoport szponzorálja a Brawn GP-t. www.nso.hu, 2009. március 26. (Hozzáférés: 2009. március 27.)
  6. A Brawn GP egyszerűen verhetetlen volt az időmérő edzésen. www.nso.hu, 2009. március 28. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  7. Button győzelmét hozta a „száguldóbb cirkusz” első 2009-es versenye. www.nso.hu. (Hozzáférés: 2009. március 29.)

Külső hivatkozások

Commons:Category:Brawn GP
A Wikimédia Commons tartalmaz Brawn GP témájú médiaállományokat.
Előző világbajnok:
Ferrari
Formula–1-es világbajnok
2009
Formula–1-logó Következő világbajnok:
Red Bull Racing