„Átejtve” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Gabcsé (vitalap | szerkesztései)
Hivatkozás a vasmacska kölykeire
37. sor: 37. sor:
}}
}}


Az '''''Átejtve''''' (eredeti cím: ''Overboard'') [[2018 a filmművészetben|2018-as]] amerikai [[romantikus film|romantikus]]-[[vígjáték]], melyet Rob Greenberg rendezett. A forgatókönyvet Greenberg, Bob Fisher és Leslie Dixon írta. A főszereplők Eugenio Derbez, [[Anna Faris]], [[Eva Longoria]], [[John Hannah]] és Swoosie Kurtz. A filmet az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban 2018. [[május 4.|május 4-én]] mutatták be, míg [[Magyarország]]on négy héttel később szinkronizálva, [[május 31.|május 31-én]] a [[Fórum Hungary]] jóvoltából.
Az '''''Átejtve''''' (eredeti cím: ''Overboard'') [[2018 a filmművészetben|2018-as]] amerikai [[romantikus film|romantikus]]-[[vígjáték]], melyet Rob Greenberg rendezett. A forgatókönyvet Greenberg, Bob Fisher és Leslie Dixon írta. A főszereplők Eugenio Derbez, [[Anna Faris]], [[Eva Longoria]], [[John Hannah]] és Swoosie Kurtz. A filmet az [[Amerikai Egyesült Államok]]ban 2018. [[május 4.|május 4-én]] mutatták be, míg [[Magyarország]]on négy héttel később szinkronizálva, [[május 31.|május 31-én]] a [[Fórum Hungary]] jóvoltából. A cselekmény az [[1987]]-ben bemutatott ''A vasmacska kölykei'' című film cselekményén alapszik.


A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik dicsérik a Faris komikus teljesítményét, de a történetet középszerűnek ítélték, amely az eredetit nem múlta felül. A [[Metacritic]] oldalán a film értékelése 42% a 100-ból, ami 27 véleményen alapul.<ref name="metacritic">{{Cite web |url=https://www.metacritic.com/movie/overboard-2018 | title=OVERBOARD | accessdate=2019-01-17 | work=[[Metacritic]]}}</ref> A [[Rotten Tomatoes]]on az ''Átejtve'' 25%-os minősítést kapott, 84 értékelés alapján.<ref name="rottentomatoes">{{Cite web | url=https://www.rottentomatoes.com/m/overboard_2018 | title=ÁtEjTvE | accessdate=2019-01-17 | work=[[Rotten Tomatoes]]}}</ref> A film világszerte összesen több mint 91 millió dollárt tudott gyűjteni, ami a 12 milliós költségvetésével szemben jó teljesítmény.
A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik dicsérik a Faris komikus teljesítményét, de a történetet középszerűnek ítélték, amely az eredetit nem múlta felül. A [[Metacritic]] oldalán a film értékelése 42% a 100-ból, ami 27 véleményen alapul.<ref name="metacritic">{{Cite web |url=https://www.metacritic.com/movie/overboard-2018 | title=OVERBOARD | accessdate=2019-01-17 | work=[[Metacritic]]}}</ref> A [[Rotten Tomatoes]]on az ''Átejtve'' 25%-os minősítést kapott, 84 értékelés alapján.<ref name="rottentomatoes">{{Cite web | url=https://www.rottentomatoes.com/m/overboard_2018 | title=ÁtEjTvE | accessdate=2019-01-17 | work=[[Rotten Tomatoes]]}}</ref> A film világszerte összesen több mint 91 millió dollárt tudott gyűjteni, ami a 12 milliós költségvetésével szemben jó teljesítmény.

A lap 2020. január 4., 23:43-kori változata

Átejtve
(Overboard)
2018-as amerikai–mexikói film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőRob Greenberg
ProducerEugenio Derbez, Benjamin Odell, Bob Fisher
AlapműLeslie Dixon: Overboard
Műfaj
ForgatókönyvíróBob Fisher, Rob Greenberg, Leslie Dixon
FőszerepbenEugenio Derbez, Anna Faris, Eva Longoria, John Hannah
ZeneLyle Workman
OperatőrMichael Barrett
VágóLee Haxall
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
OrszágUSA
Nyelvangol, spanyol + magyar (szinkron)
Játékidő112 perc
Költségvetés12 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóMagyarország 2018. május 31.
USA 2018. május 4.
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel91,2 millió dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Átejtve (eredeti cím: Overboard) 2018-as amerikai romantikus-vígjáték, melyet Rob Greenberg rendezett. A forgatókönyvet Greenberg, Bob Fisher és Leslie Dixon írta. A főszereplők Eugenio Derbez, Anna Faris, Eva Longoria, John Hannah és Swoosie Kurtz. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2018. május 4-én mutatták be, míg Magyarországon négy héttel később szinkronizálva, május 31-én a Fórum Hungary jóvoltából. A cselekmény az 1987-ben bemutatott A vasmacska kölykei című film cselekményén alapszik.

A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik dicsérik a Faris komikus teljesítményét, de a történetet középszerűnek ítélték, amely az eredetit nem múlta felül. A Metacritic oldalán a film értékelése 42% a 100-ból, ami 27 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson az Átejtve 25%-os minősítést kapott, 84 értékelés alapján.[4] A film világszerte összesen több mint 91 millió dollárt tudott gyűjteni, ami a 12 milliós költségvetésével szemben jó teljesítmény.

Cselekmény

Kate Sullivan (Anna Faris) háromgyerekes egyedülálló anyuka, aki két munkát is végez, miközben nővérként keresi kenyerét. Hamarosan kap egy ajánlatot, miszerint egy szőnyeget kell kitisztítani, ami az arrogáns playboy milliomos Leonardo 'Leo' Montenegro (Eugenio Derbez) tulajdonában van egy jachton. Leo durva megjegyzéseket tesz Kate felé, és fizetés nélkül elküldi őt, mert parancsra nem volt hajlandó étellel kiszolgálni. Ahogy Kate szól neki a viselkedéséért, Leo a tisztítógépével együtt belöki a vízbe.

Eközben Mexikóban Leo nővérei, Magdalena és Sofia gondozza a nehéz helyzetben lévő beteg apjukat. Feldühödnek, amikor az apa Leót jelenti be egyedüli utódjának, hogy vezesse tovább a családi vállalatot, ekkor Magdalena meglátogatja bátyát. Még azon az éjszakán Leo elcsúszik a jachton és észrevétlenül beleesik az óceánba. Amnéziával ébred fel a parton, nem emlékezve az identitására. A város központjában sétálva végül eléri a kórházat. Magda megkeresi, majd végül otthagyja miután megtudja, hogy amnéziája van. Hazatér és azt hazudja, hogy Leo meghalt. Sofia gyanítja a nővére hazugságát.

Kate és barátnője, Theresa (Eva Longoria) látnak egy médiatájékoztatást Leo helyzetéről. A nő ennek kompenzálására Leo korábbi gaztetteire gondol, ekkor kihasználják az amnézia előnyeit és meggyőzik a férfit, hogy Kate-tel házasságban áll. Elmennek a kórházba és meggyőzik Leót; Kate pontosan beazonosítja a hátsó testtájékán lévő tetoválását, amit a jachton figyelt meg. Kate hazaér, és bemutatja a férfit a lányainak, majd részletezik az állítólagos életüket. Kate felveteti Leót egy fárasztó építési munkára, ahol Therese férje, Bobby is dolgozik.

Leonál végül kialakul a kötődés a lányok felé. Kate kezdi bűnösnek érezni magát, és úgy véli, elmondja Leo-nak az igazságot, de végül meggondolja magát, ahogy látja a lányait jól érezni magukat vele. Ehelyett együtt töltik az estét, amely Kate új kinyilatkoztatása; az évfordulójuk. Másnap Leo felfedezi az óvszereket. A legrosszabbat feltételezi, de miután Kate-tel szembesült, Theresa magára vállalja a dolgot. Leo és Kate úgy döntenek, hogy megújítják fogadalmukat.

Eközben Leo családja gyászszertartást tart, amin egy csirke harcot ábrázoló képet mutatnak be róla. Mr. Montenegró rájön, hogy hazudtak neki, ahogy meglátja fiát. Amikor Kate házához ér, Leo emléke visszatér, amint meglátja édesapját. Csalódottan és dühösen visszatér a jachtra, miközben a lányok könnyes szemmel futnak utána a marasztalásáért.

Kate úgy dönt, hogy Leo után megy, míg a lányok elszaladnak a pizzázóhoz, hogy kölcsönkérjék Bobby hajóját és a jacht után eredjenek. Időközben Leo rádöbben, hogy önző és őrült az élete, mielőtt találkozott Kate-tel és a lányokkal. Rájön, hogy velük akar lenni, ekkor a kapitány megfordítja a hajót. Montenegro megpróbálja megállítani, de Sofia megszakítja a vitatkozást, és megtudják, hogy Magda megtévesztett mindenkit Leo halálának hamisításával, hogy ő legyen a vállalat irányítója. Három kürt szólama hallható, amelyre Leo kirohan a fedélzetre, hogy megtalálja Kate-et és a lányokat a közelben. Kate "Arturo! Arturo!" és Leo a "Catalina! Catalina!" kiabálással válaszol utalva egy történetre, amit Leo mesélt Kate-nek. Miután rájön, hogy az apja nem folytatja a vállalat vezetését, Leo a vízbe ugrik. Kate ugyanezt teszi és odaúsznak egymáshoz, majd csókolózni kezdenek. Az apja fenyegetéssel utasítja Leo-t, hogy a vállalatnak új utódja lesz, aki nem más, mint Sofia.

Leo visszatér Kate és a lányok életéhez. Leo korábbi alkalmazottja, Colin megérkezik, hogy felajánlja a szolgáltatásait, mint dada. Miután elmondják neki, hogy ezt nem engedhetik meg maguknak, a férfi elmondja, hogy Leo jogilag még mindig a 60 millió dollárt érő jacht tulajdonosa. Leo feleségül veszi Kate-et a hajó fedélzetén, miközben a családok és a barátok boldogan figyelik őket.

Szereplők

Szereplő Színész Magyar hang[5]
Leonardo Montenegro Eugenio Derbez Görög László
Kate Sullivan Anna Faris Ruttkay Laura
Theresa Eva Longoria Peller Anna
Bobby Mel Rodriguez Hannus Zoltán
Emily Sullivan Hannah Nordberg Szabó Blanka
Olivia Sullivan Alyvia Alyn Lind Stern Hanna
Molly Sullivan Payton Lepinski Tóth Mira
Papi Montenegro Fernando Luján Cs. Németh Lajos
Magdalena Montenegro Cecilia Suárez Bertalan Ágnes
Sofia Montenegro Mariana Trevino Pálfi Kata
Colin John Hannah Fazekas István

Jegyzetek

  1. Átejtve. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. január 17.)
  2. A Hunter Killer küldetés. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. január 17.)
  3. OVERBOARD. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. január 17.)
  4. ÁtEjTvE. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. január 17.)
  5. ISzDb – Átejtve (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. január 17.)

További információk