„Lízing” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
(Nincs különbség)

A lap 2005. augusztus 19., 04:54-kori változata

A lízing az angol leasing szóból ered. A lízing olyan üzleti megállapodás, mely szerint a lízingbe adó megvásárolja a lízingbe vevő által kiválasztott jószágot azért, hogy annak használatát a lízingbe vevőnek díjfizetés ellenében átengedje.

A lízing két fajtája:

  • pénzügyi lízing
  • operatív lízing

Pénzügyi lízing

Pénzügyi lízingnél a vevő által megjelölt jószágot a lízingbe adó megvásárolja, és díjfizetés ellenében azt határozott időre használatba adja a lízingbe vevőnek. A szerződéskötéskor pontosan rendelkezni kell a jószág futamidőt követő tulajdonjogáról, ez általában egy opció, mely lehetőséget teremt a lízingbe vevőnek a jószág megvásárlására. Ennek értéke általában az eredeti értékhez képest jelképes. Jellemző a teljes amortizációs lízing, melynél a futamidőt úgy választják meg, hogy a lízingelt jószág könyv szerinti értéke a futamidő végére nullára csökkenjen.

Operatív lízing

Az operatív lízingnél a tulajdonos a tulajdonában lévő jószágot a vevőnek emghatározott időtartamra díjfizetés ellenében átadja. A tulajdonos a használatot korlátozhatja, de az üzemeltetés kockázatait és költségeit a lízingbe adó és a lízingbe vevő megosztja egymás között. A lízingbe adó egyéb szolgáltatásokat is vállalhat a lízingbe adáson kívűl. Az előre meghatározott futamidő végén a jószág vissza kerül a tulajdonoshoz, aki azt újra lízingbe adhatja, vagy továbbértékesítheti. Az operatív lízingnél a lízingtárgy értéke nagyobb a pénzügyi lízingnél a lízingbe adó számára, hiszen a használat után újra visszakerül hozzá a lízing tárgya.