„Hawaii” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Sokkal régebben tartozik oda.
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
36. sor: 36. sor:
}}
}}


'''Hawaii''' ([[hawaii nyelv]]en: ''Moku{{okina}}āina o Hawai{{okina}}i'')<ref>A név autentikus kiejtésében az {{okina}} jellel elkülönített hangokat nem szabad összeolvasztva kimondani, hanem kissé külön, így: moku-áina o hauaj-i</ref> az [[Amerikai Egyesült Államok]] egyik [[enklávé és exklávé|exklávé]] [[Az Amerikai Egyesült Államok államai|tagállama]]. (A másik [[Alaszka]].) Az 50. tagállam, amely [[1959]]. augusztus 21-e óta az ország része. Földrajzilag elkülönül az [[ország]] törzsterületétől, de még az [[Amerika (szuperkontinens)|amerikai]] [[kontinens]]től is, és lényegében egy [[Polinézia|Polinéziához]] ([[Óceánia]]) tartozó [[szigetcsoport]] a [[Csendes-óceán]]on. Fővárosa és egyben legnagyobb települése [[Honolulu]].
'''Hawaii''' ([[hawaii nyelv]]en: ''Moku{{okina}}āina o Hawai{{okina}}i'')<ref>A név autentikus kiejtésében az {{okina}} jellel elkülönített hangokat nem szabad összeolvasztva kimondani, hanem kissé külön, így: moku-áina o hauaj-i</ref> az [[Amerikai Egyesült Államok]] egyik [[enklávé és exklávé|exklávé]] [[Az Amerikai Egyesült Államok államai|tagállama]]. (A másik [[Alaszka]].) Az 50. tagállam, [[1959]]. augusztus 21-e óta. Földrajzilag elkülönül az [[ország]] törzsterületétől, de még az [[Amerika (szuperkontinens)|amerikai]] [[kontinens]]től is, és lényegében egy [[Polinézia|Polinéziához]] ([[Óceánia]]) tartozó [[szigetcsoport]] a [[Csendes-óceán]]on. Fővárosa és egyben legnagyobb települése [[Honolulu]].


Változatos természeti környezete, meleg trópusi [[éghajlat]]a, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.
Változatos természeti környezete, meleg trópusi [[éghajlat]]a, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A lap 2019. december 18., 08:25-kori változata

Hawaii-i Állam
(Mokuʻāina o Hawaiʻi)
Hawaii-i Állam (Mokuʻāina o Hawaiʻi) zászlaja
Hawaii-i Állam
(Mokuʻāina o Hawaiʻi) zászlaja
Hawaii-i Állam (Mokuʻāina o Hawaiʻi) pecsétje
Hawaii-i Állam
(Mokuʻāina o Hawaiʻi) pecsétje
Közkedvelt elnevezés: The Aloha State
Mottó: Ua mau ke ea o ka aina I ka pono (hawaii) – Az élet a földön örökös igazságban van
NévadóHawaii
Közigazgatás
FővárosaHonolulu
Legnagyobb városHonolulu
KormányzóDavid Ige (D)
Hivatalos nyelvangol és hawaii
Postai rövidítésHI
ISO 3166-2US-HI
Felvétel az Unióba
sorrendben50.
dátuma1959. augusztus 21.
Rangsor
terület szerint43.
népesség szerint42.
népsűrűség szerint13.
Népesség
Népesség1 455 271 fő (2020. ápr. 1.)[1]
Népsűrűség72,83 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
összesen29 311 km²
ebből víz41,2 %
IdőzónaHawaii: UTC-10
(nincs nyári időszámítás)
Szélességé. 18°55′ – é. 28°27′
Hosszúságny. 154°40′ – ny. 178°22′
Kiterjedés
észak-déli2450 km
Domborzat
legmagasabb pont4205 m
átlagmagasság925 m
legalacsonyabb pont0 m
Hawaii-i Állam
(Mokuʻāina o Hawaiʻi) weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hawaii-i Állam
(Mokuʻāina o Hawaiʻi)
témájú médiaállományokat.

Hawaii (hawaii nyelven: Mokuʻāina o Hawaiʻi)[2] az Amerikai Egyesült Államok egyik exklávé tagállama. (A másik Alaszka.) Az 50. tagállam, 1959. augusztus 21-e óta. Földrajzilag elkülönül az ország törzsterületétől, de még az amerikai kontinenstől is, és lényegében egy Polinéziához (Óceánia) tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon. Fővárosa és egyben legnagyobb települése Honolulu.

Változatos természeti környezete, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A szó etimológiája

A Hawaii szót a proto-polinéziai Sawaiki szóból származtatják, melynek jelentése „anyaföld”. A szó más polinéziai nyelvekben is megtalálható, úgymint a maori Hawaiki, a rarotongai Avaiki, és a szamoai Savaii. Polinézia más területein Hawaii az alvilág vagy az őshaza neve, de Hawaiion nincs jelentése.

Történelme

Hawaii kezdeti benépesülése még mindig nem teljesen tisztázott. Valószínűleg a legkorábbi telepesek polinézek voltak, akiket menehunénak neveztek, a Marquises-szigetekről érkeztek nagy kéttörzsű kenukkal, valamint hoztak magukkal sertést, kutyát, baromfit, tarót, édesburgonyát, kókuszdiót, banánt és cukornádat a harmadik században. Őket követték a tahiti telepesek 1300-ban, akik meghódították az őslakosokat. Erről a későbbi betelepülésről a népmesékben lehet olvasni részletesen.

A szigeteket (pontosabban a főszigetet) James Cook fedezte fel 1773-ban és megbízójának, Lord Sandwichnek a tiszteletére nevezte el Sandwich-szigeteknek. A bennszülöttek először Lono isten reinkarnációjaként tisztelték a felfedezőt, de később, egy lopott dereglye miatt támadt félreértést követő összetűzésben megölték és feldarabolták a brit kapitányt. Az 1900-as évek közepén sok lepratelepet létesítettek a szigeten. Mára szinte mindegyiket felszámolták.

1893-ban amerikai telepesek és üzletemberek puccsal megdöntötték a Hawaii Királyságot, és a fehér betelepülők vezetésével köztársaságot kiáltottak ki. Az Egyesült Államok végül 1898-ban annektálta a szigetcsoportot.

Pearl Harbor volt a célpontja az 1941. december 7-i japán támadásnak, mely után az Amerikai Egyesült Államok belépett a második világháborúba.

Földrajz

Mintegy 3200 km-re fekszik délnyugatra Észak-Amerika partvidékétől, délkeletre Japántól, és északkeletre Ausztráliától. Az állam magában foglalja szinte az egész vulkanikus Hawaii-szigeteki hegyláncot, ami szigetek százaiból áll, 2400 km hosszan elterülve. A Hawaii-szigetek egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsai. A Hawaii sziget („nagy sziget”) és egyben a szigetcsoport legmagasabb pontja a Mauna Kea.

Szigetek

A Hawaii-szigetek mindegyike vulkáni tevékenység során alakult ki.

Fekvés Kép Név Terület Megye Becenév
Niihau fekvése Niihau Niihau 178 km²
Kauai megye
The Forbidden Isle
A tiltott sziget
Kauai fekvése Kauai Kauai 1 433 km²
Kauai megye
The Garden Isle
A kert-sziget
Oahu fekvése Oahu Oahu 1 557 km²
Honolulu megye
The Gathering Place
A gyülekezőhely
Molokai fekvése Molokai 676 km²
Kalawao megye /
Maui megye
The Friendly Isle
A barátságos sziget
Lanai fekvése Lanai Lanai 364 km²
Maui megye
The Pineapple Isle
Az ananász-sziget
Kahoolawe fekvése Kahoolawe Kahoolawe 117 km²
Maui megye
The Target Isle
A célsziget
Maui fekvése Maui Maui 1 883 km²
Maui megye
The Valley Isle
A völgy-sziget
Hawaii sziget fekvése Hawaii sziget Hawaii 10 450 km²
Hawaii megye
The Big Island
A nagy sziget

Kaala egy kisebb sziget Niihau mellett, amit gyakran figyelmen kívül hagynak.

Az államhoz tartoznak még az Északnyugati Hawaii-szigetek is.

Éghajlat

A Hawaii-szigetek éghajlata kellemes trópusi. Két évszak van: a száraz évszak májustól októberig, és az esős évszak októbertől áprilisig. A Csendes-óceán kiegyenlítő hatással van a szigetek évi átlaghőmérsékletére. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A csapadékeloszlásra a szigetek magashegységeinek elhelyezkedése, valamint a Csendes-óceáni passzátszél északkeleti iránya van hatással. A szigetek nyugati és déli oldalai szélárnyékoltak, itt az évi csapadékmennyiség 500–1000 mm. Az északi és keleti oldalakra szabadon juthat be csapadék, itt az évi csapadékmennyiség 3000–4000 mm. Hó nem jellemző a trópusokon, de 4205 méter felett esik a Mauna Keán és a Mauna Loán néhány téli hónapban. A Hawaii-szigeteken nincs hőmérsékleti eltérés, így a természetes növényzet a csapadékmennyiségtől függően alakult ki. A szigetek nyugati és déli oldalain szavannák helyezkednek el, az északi és keleti oldalak növényzetét a kedvező csapadékmennyiségnek köszönhetően trópusi esőerdők alkotják.

Élővilág

A Hawaii-szigeteken rengetegféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található. Megtalálható a kókuszdió, a bambusz, valamint számos más trópusi égövi fa. A sokféle gyümölcs között gyakori a banán, az ananász, a mangó, ezenkívül is több száz fajta gyümölcs- és zöldségféle. A szigeteken számos különböző virágfajta található meg természetes környezetben, például: hibiszkusz, orchideafélék.

Jelentős városok

A Waikiki beach Honolulu mellett

Kultúra

A polinéziai háromszögön belül rengeteg sziget hasonló kultúrával rendelkezik, vallás, társadalmi felépítés és mítoszok tekintetében is. Antropológusok úgy vélik, hogy az összes polinéziai egy ausztronéz proto-kultúrából ered. Az eredeti hawaii kultúra polinéz eredetű, azonban mára már csak nyomokban lelhető fel. Az őshonos hawaii kultúrát sok észak-amerikai és ázsiai hatás érte. Az ősi Hawaii-n kasztrendszer működött, hasonlóan Indiához.
Az emberáldozat nem volt ritka.
A legismertebb hawaii tánc a hula.
A Hooponopono egy ősi hawaii gyógymód, a megbocsátás művészete, terápia a negatív gondolatok, érzelmek semlegesítésére. Hagyományosan gyógyító papok végezték a beteg személy családtagjai között.
A hawaii vallás politeista, többistenhívő, valamint animista, mely úgy tartja, hogy lelke van az állatoknak, a hullámoknak és az égnek is. Ezen felül minden családnak védelmezője van, amelyet aumakuának neveznek. A kahuna megfelelője a sámánnak, aki médiumként közvetített az istenek és szellemek felé. A kahunák gyógyítottak is az istenek útmutatása alapján.
Az ima lényeges részét képezte a hawaii életnek, házépítéskor, kenuépítéskor alkalmazták. Az imák, felajánlások, áldozatok bemutatása templomokban történt.

Érdekességek

A Humuhumunukunukuapua’a hal
  • Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Azt szokták viccesen mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal.”[3][4]
  • Hawaii egyike azon államoknak, ahol nincs nyári időszámítás.
  • Hawaii az egyetlen állama az Amerikai Egyesült Államoknak, amely:
    • földrajzilag nem Észak-Amerikában van
    • teljesen vízzel határolt
    • szigetvilág
    • van királyi palotája

Jegyzetek

  1. 2020. évi népszámlálás az Egyesült Államokban. (Hozzáférés: 2022. március 20.)
  2. A név autentikus kiejtésében az ʻ jellel elkülönített hangokat nem szabad összeolvasztva kimondani, hanem kissé külön, így: moku-áina o hauaj-i
  3. A picasso halak Archiválva 2007. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. [www.botany.hawaii.edu/basch/uhnpscesu/htms/kahofish/fish_pops/balistid/trigger07.htm botany.hawaii.edu] Rhinecanthus rectangulus. humuhumu nukunuku apua'a. wedge triggerfish - Fishes of Kaloko-Honokohau National Historical Park

További információk

Kapcsolódó szócikkek