„Mesadi Azizbekov” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Syp (vitalap | szerkesztései)
Syp (vitalap | szerkesztései)
5. sor: 5. sor:


==Forradalomban játszott szerepe==
==Forradalomban játszott szerepe==
Az [[1905-ös forradalom]]ban harcolt. Ezután szülővárosában, Bakuban az olajipari munkások szövetségének szervezésén dolgozott. Az [[első világháború]] során Baku város kormányának tagjaként háborús menekültek és eltüntek felkutatásában, támogatásában vett részt. Az [[1917-es oroszországi forradalmak]] alatt Baku város tanácsába (szovjetébe) választották meg. Márciusban részt vett a [[tummet]]i és [[gummet]]i szerveződésekben. Ugyanezen év áprilisában az Iszlám Szocialista Párt hivatalához kerül, az év hátralevé részében továbbra is szervezőmunkákat végez. Egyike lett a [[26 bakui felügyelő]]knek. A [[Nagy Októberi Szocialista Forradalom]] után, mikor a Szovjet Kommün sorozatos vereségeket szenved, egy britek által vezetett koalíció elfogja, és az elvtársaival együtt [[sortűz]zel kivégzi.
Az [[1905-ös forradalom]]ban harcolt. Ezután szülővárosában, Bakuban az olajipari munkások szövetségének szervezésén dolgozott. Az [[első világháború]] során Baku város kormányának tagjaként háborús menekültek és eltüntek felkutatásában, támogatásában vett részt. Az [[1917-es oroszországi forradalmak]] alatt Baku város tanácsába (szovjetébe) választották meg. Márciusban részt vett a [[tummet]]i és [[gummet]]i szerveződésekben. Ugyanezen év áprilisában az Iszlám Szocialista Párt hivatalához kerül, az év hátralevé részében továbbra is szervezőmunkákat végez. Egyike lett a [[26 bakui felügyelő]]knek. A [[Nagy Októberi Szocialista Forradalom]] után, mikor a Szovjet Kommün sorozatos vereségeket szenved, egy britek által vezetett koalíció elfogja, és az elvtársaival együtt sortűzzel kivégzi.


==Emlékezete==
==Emlékezete==

A lap 2007. október 2., 08:43-kori változata

Meshadi Azimbey oghlu (Azimbekovich) Azizbekov (azeriül: Meşədi Əzim bəy oğlu Əzizbəyov, oroszul: Мешади Азим-бек оглы Азизбеков) (1876. január 6. – 1918. szeptember 20.) híres azerbajdzsáni forradalmár.

Fiatalkora

Bakuban született kőműves családba. 1896-ban ugyanitt fejezte be középfokú tanulmányait. Később Szentpétervárra ment hogy bebocsátást nyerjen a mérnöki karra. Később az Orosz Szociáldemokrata Párthoz csatlakozott, annak tanulókat tömörítő tagozatában aktív szerepet vállalt. 1899-ben a Szentpétervári Technikai Intézetbe vették fel, ahonnan 1908-ban diplomázott mint villamosmérnök.

Forradalomban játszott szerepe

Az 1905-ös forradalomban harcolt. Ezután szülővárosában, Bakuban az olajipari munkások szövetségének szervezésén dolgozott. Az első világháború során Baku város kormányának tagjaként háborús menekültek és eltüntek felkutatásában, támogatásában vett részt. Az 1917-es oroszországi forradalmak alatt Baku város tanácsába (szovjetébe) választották meg. Márciusban részt vett a tummeti és gummeti szerveződésekben. Ugyanezen év áprilisában az Iszlám Szocialista Párt hivatalához kerül, az év hátralevé részében továbbra is szervezőmunkákat végez. Egyike lett a 26 bakui felügyelőknek. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom után, mikor a Szovjet Kommün sorozatos vereségeket szenved, egy britek által vezetett koalíció elfogja, és az elvtársaival együtt sortűzzel kivégzi.

Emlékezete

Baku egyik kerülete és metróállomása az ő nevét viseli. Szülővárosában ezenfelül emlékmű is található, egy őt ábrázoló szoborral. Egy város a Nakhchivani Autonóm Köztársaságban szintén róla kapta nevét. Az Örményországban található Vayk várost 1994-ig hivatalosan szintén Azizbekovnak hívták.