„Feketefejű rozella” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
31. sor: 31. sor:


==Élőhelye==
==Élőhelye==
Észak-Ausztália,a Kimberley-övezettől Queensland határáig,Bathurst,Melville,Milingimbi szigetek.
[[Ausztrália (kontinens)|Észak-Ausztrália]],a Kimberley-övezettől [[Queensland]] határáig, Bathurst, Melville, Milingimbi szigetek.
[[File:Northern Rosella ssp hilli.jpg|thumb|right|alfaja a ''hillii'',]]
[[File:Northern Rosella ssp hilli.jpg|thumb|right|alfaja a ''hillii'',]]

==Életmódja==
==Életmódja==
Nyílt-eukaliptusz szavannákon,part menti mangrove erdőkben,párban vagy kis csoportokban élnek.Kissé félénk.A nyári hónapokban költ, a fészekalja kettő-négy tojást rak amelyek kb: 2,5 centiméteresek.
Nyílt-eukaliptusz szavannákon,part menti mangrove erdőkben,párban vagy kis csoportokban élnek.Kissé félénk.A nyári hónapokban költ, a fészekalja kettő-négy tojást rak amelyek kb: 2,5 centiméteresek.

A lap 2019. november 16., 20:15-kori változata

Feketefejű rozellapapagáj
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Laposfarkúpapagáj-formák (Platycercinae)
Nem: Platycercus
Faj: P. venustus
Tudományos név
Platycercus venustus
(Kuhl, 1820)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Feketefejű rozellapapagáj témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Feketefejű rozellapapagáj témájú médiaállományokat és Feketefejű rozellapapagáj témájú kategóriát.

A Feketefejű rozellapapagáj (Platycercus venustus) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Rendszertana

A feketefejű rozellapapagájt először Heinrich Kuhl német természettudós írta le 1820-ban Psittacus venustus néven(a venustus latinul szépségest,gyönyörűt jelent). A leírása egy Robert Brown 1803 februárjában gyűjtött példányáról festette Ferdinand Bauer festő (erről történt a leírása).

Megjelenése

Nagyon hasonlít a rozellapapagájra, hossza 31 centiméter, homloka, feje teteje és tarkója fekete, hátán a szegélyek szélesebbek, halványsárgák, farkcsíkja és hasa halványsárga, külső szárnyfedői és szárnya kék. A tojót nehéz megkülönböztetni, színei kissé haloványabbak, a szárnyszalag sincs minden esetben jelen. A fiatalok színei halványabbak, fejükön és begyükön vörös áttűnés lehetséges, egyéves korukban színesednek ki.

Ferdinand Bauer festménye 1811–1813

Élőhelye

Észak-Ausztrália,a Kimberley-övezettől Queensland határáig, Bathurst, Melville, Milingimbi szigetek.

alfaja a hillii,

Életmódja

Nyílt-eukaliptusz szavannákon,part menti mangrove erdőkben,párban vagy kis csoportokban élnek.Kissé félénk.A nyári hónapokban költ, a fészekalja kettő-négy tojást rak amelyek kb: 2,5 centiméteresek. Kotlási ideje 20 nap,a kirepülési ideje négy-öt hét.

Tenyésztése

Nem mondható könnyűnek, már a párok összeállítása is nehéz(nálunk télen költ).Az első sikeres költetés Bedford hercegnél volt 1920-ban.

Természetes ellenségei,parazitái

Fő ragadozója a rozsdás héjabagoly,parazitája pedig a Forficuloecus wilsoni rágó tetü amely csak a feketefejű rozellapapagájon élősködik.

Táplákozása

A Callitris columellaris magvával a Eucalyptus miniata gyümölcsével ezenkívül Eucalyptus alba,Corymbia polycarpa,Melaleuca nervosa,Grevillea pteridifolia magvával és nektárjával táplálkozik.

Források

  • Romhányi Attila:A föld papagájai

Hivatkozások