„Szent Katalin-templom (Gyergyóditró)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Leírása: Baróti lászló
"a plébános feljegyései" nem ellenőrizhető
1. sor: 1. sor:
{{vitatott forrás}}
{{Templom infobox}}
{{Templom infobox}}
[[Fájl:Saint Catherine church.JPG|bélyegkép|Gyergyóditrói római katolikus Szent Katalin templom]]
[[Fájl:Saint Catherine church.JPG|bélyegkép|Gyergyóditrói római katolikus Szent Katalin templom]]

A lap 2019. november 14., 10:56-kori változata

Szent Katalin-templom
műemlék
LMI-kód
Elérhetőség
Település
Elhelyezkedése
Szent Katalin-templom (Románia)
Szent Katalin-templom
Szent Katalin-templom
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 48′ 06″, k. h. 25° 29′ 56″Koordináták: é. sz. 46° 48′ 06″, k. h. 25° 29′ 56″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Katalin-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Gyergyóditrói római katolikus Szent Katalin templom
Szobor a Szent Katalin templom előtt

A gyergyóditrói római katolikus Szent Katalin-templom valószínűleg a 16. században épülhetett. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében a HR-II-a-B-12816 sorszámon szerepel.[1]

Története

Gyergyóditrót először az 1567-es regestrumban említették. 1576-ban Ditró, 1602-ben Gitro néven szerepelt. Benkő Károly szerint az egyházközségnek már 1500 előtt is volt plébániája. Ezt igazolja a község első templomának tornyán megőrzött nagy csúcsíves ablak. A reformáció után egy ideig Gyergyószárhegy filiája volt, 1711-től ismét anyaegyház lett.

A templom tornyát 1658-ban, 1712-ben és 1756-1757-ben újították fel.

1714-ben a műemlék épületet tűzvész pusztította.

1757-ben a templom hajóját újjáépítették és kibővítették, erre utal az alábbi felirat:

„Ecclesia haec aedificate ab anno 1756 ad an. 1757.”

A falu első templomát Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelték fel.

Mivel a régi templom egy idő után kicsinek bizonyult, mindössze 600 hívő befogadására volt alkalmas, ezért 1911-ben felépítették az új kéttornyú templomot.

Leírása

Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt templom máig megőrizte a régi gótikus épület néhány építészeti elemét, amelyek beépítve napjainkban is fennmaradtak.

Az 1756-1757-es felújítás során a templomhajót kibővítették és teljesen újjáépítették, ugyanakkor a tornyot 3 öllel magasították.

A templom belseje barokk díszítésű, főbejáratának ajtókerete régi faragott kövekből van összerakva. Az egykor oltárképként használt 1600-as évszámmal ellátott Mária képen az alábbi csonka felirat olvasható:

„Gens Hungara, quid trepidas...”

A főoltáron Alexandriai Szent Katalinnak, a templom védőszentjének oltárképe található.Az oltáeképen a vértanút a kerékkel és a karddal, megkínzásának és kivégzésének eszközével ábrázolták. Fölötte Szent József a kisded Jézussal -olajfestmény. Két mellékoltára is díszíti a kistemplomot. Jobbról Szűz Mária oltárát láthatjuk a Lourdes-Mária szoborral, mely az 1858-as lourdes-i jelenések után került be a Szent Katalin templomba. A szobor fölött Szent Ágnes vértanú olajfestménye látható, akit úgy kínoztak meg, hogy élve kiszedték fogait, majd megölték. ezen az oltáron láthatjuk Ditrói Puskás Tivadar családjának a címerét is.Bal felől szent József mellékoltárát láthatjuk, Szent Józsefet a gyermek Jézussal ábrázolt szoborral, fölötte a pápai címerrel és Szent Mihály arkangyal olajfestményével. A sekrestyében látható kar nélküli keresztrefeszített korpusz Felső-Ausztria-i múvész alkotása (B.L.S)

A templom tornya 35 méter magas, amelyen befalazva egy nagy csúcsíves ablak nyomai látszanak, s valamikor három harangnak is otthont adott, melyeket valószínűleg az 1917-es rekviráláskor vittek el. Ma a toronyban csend van, nincsenek harangjai. (B.L.S.)

A műemlék épület eredetileg vártemplom volt, egyes védelmi falrészei még napjainkban is láthatók. Szent Katalin templomot kívül-belül 1996-ban restaurálták,Várfalára a déli kaput Köllő Miklós műépítész tervei alapján Mezei Ádám ditrói asztalosmester készítette 2010-ben. 2013-ban a cserepeket meghányták, a sekrestyében és a Szent Antal kápolnában a korhadt deszkapadlót agyagpadlóra cserélték, a sekrestyébe padlófűtést szereltek, a sekrestye bútorait és a templom mozgatható padjait Hompoth Péter asztalosmester, az egykori harangozó, aki 1996-ban a templom belső fabútorait is restaurálta, újrafestette. 2018-ban a tornyot máramarosi pattintott dránicával máramarosi mesterek újrafödték.

2015-től egymanuálos, hat regiszteres, pedálos orgonája is van, melyet Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő műhelyében készítettek Baróti László-Sándor plébános szolgálata idején. Az orgonát a ditrói születésű Ft. Siklódi Sándor, a clevelandi Szent Imre plébánia plébánosának hagyatékából vásárolták.A templom udvarán Kolozsi Tibor ditrói születésű szobrász alkotásai láthatók. (B.L.S.)

Hivatkozások

  1. Lista monumentelor istorice: Județul Harghita. Ministerul Culturii, 2015. (Hozzáférés: 2017. január 28.)

Források

  • Orbán Balázs: A Székelyföld leírása. Békéscsaba, 1982.
  • Dr. Endes Miklós: Csík-, Gyergyó-, Kászon-Székek (Csík megye) földjének és népének története 1918-ig. Budapest, 1994.
  • Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek: A középkori erdélyi püspökség templomai I–II. 2. bőv. kiadás. Gyulafehérvár: Római Katolikus Érsekség. 2000. ISBN 973-9203-56-6  
  • Vofkori László: Székelyföld útikönyve 2. kötet. Budapest, 1998.
  • Váradi Péter Pál: Erdély, Székelyföld, Gyergyó és vidéke. Veszprém, 2000.
  • Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. század végén. 2. kötet. Csík-, Kászon-, Gyergyószék. Budapest, 2002.
  • Baróti László Sándor ditrói plébános feljegyzései, 2019.

További információk