„YouTube” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
cég infobox vissza + egyéb apróságok
A Gold Record Music Kft. is rendelkezik saját CMS rendszerrel (a cég alkalmazottja vagyok, és a rendszer kezelője.)
41. sor: 41. sor:
A Multichannel Network-ök, vagy röviden MCN-ek YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok, akik a YouTube CMS használatához jogot kapnak, ezáltal könnyen tudnak tiltani videókat. Jelenleg a következő vállalatok rendelkeznek Magyarországon YouTube tanúsítvánnyal:
A Multichannel Network-ök, vagy röviden MCN-ek YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok, akik a YouTube CMS használatához jogot kapnak, ezáltal könnyen tudnak tiltani videókat. Jelenleg a következő vállalatok rendelkeznek Magyarországon YouTube tanúsítvánnyal:
* 4Kids Network
* 4Kids Network
* Gold Record Music Kft.
* Special Effects Media
* Special Effects Media
* Star Network/HD Marketing
* Star Network/HD Marketing

A lap 2019. november 11., 11:46-kori változata

YouTube, LLC
JelmondatBroadcast Yourself
Típusleányvállalat (Google LLC)
Alapítva2005. február 14.
SzékhelyUSA, Kalifornia, San Bruno
Irányítószám94043
VezetőkSteve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim
Alapító
  • Steve Chen
  • Jawed Karim
  • Chad Hurley
IparágInternet
Tulajdonos
TermékekVideómegosztás
Alkalmazottak száma2000 (2019)[2]
AnyavállalataGoogle Inc.
Nyelvek76

A YouTube, LLC weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz YouTube, LLC témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A YouTube nyilvános videómegosztó webhely, ahol a felhasználók videóklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg. A YouTube székhelye a kaliforniai San Brunóban található. A Time magazin a 2006-os év találmányának választotta a honlapot.[3]

Története

A YouTube-ot 2005 februárjában alapította három korábbi PayPal-alkalmazott.[4] 2006 novemberében a céget 1,65 milliárd dollárért (akkori árfolyamon számolva 318 milliárd forintért) vásárolta meg a Google LLC, és azóta annak leányvállalataként működik. Magát a Youtube-ot is részlegesen integrálták a Google+ nevű közösségi oldallal – bizonyos korábban elérhető funkciók, például a kommentelés csak Google+ regisztráció után lehetséges.[5]

Működése

Üzletpolitika

A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videófelvételek is. A YouTube ugyan tiltja a jogvédett felvételek feltöltését, de 2010-ben már percenként 24 óra videót töltöttek fel a felhasználók, így jóval nehezebbé vált elkerülni, hogy jogvédett anyagok kerüljenek ki az oldalra.[6]

A feltöltött videók nagy részét magánszemélyek szolgáltatják, de a feltöltők között vannak nagy, profitorientált tartalomszolgáltató cégek is. Manapság több nagyobb médiavállalatnak is van saját csatornája a YouTube rendszerében, ilyenek például a CBS, a BBC, vagy az UMG.[7] Ugyanakkor a film-, valamint a zeneipar is jelen van az oldalon: 2009 végén prémium szekciót indított a YouTube, ahol a filmeket, sorozatokat már teljes hosszukban lehet végignézni, valamint ingyenesen nézhető pl. a Sony Music, UMG és más nagy vállalatok által közösen fenntartott, VEVO nevű online zenetévé csatornája is.[8] Habár hatalmas pénzforrás lehetne, az oldal máig nem termel profitot. Azonban a tulajdonosok szerint a Google keresőmotorjánál bevált hirdetési megoldás a videómegosztót is nyereségessé tehetné.[9]

Jogvédelem

Kezdetben a feltölthető videók hossza nem volt korlátozva. Mivel azonban a hosszabb videók többségében illegálisan megosztott jogvédett tartalmak voltak, 10 perces időlimitet állapítottak meg, majd 2010 nyarán – a jogvédett tartalmak kiszűrését végző algoritmusok fejlődésére hivatkozva – ezt megemelték 15 percre, 2010 decemberében pedig eltörölték az időkorlátot azon felhasználók számára, akik nem követtek el korábban szerzőijog-sértést, és más téren sem sértették meg a honlap szabályzatát. Ezenkívül már nem feltétlenül törlik az illegális forrásból származó jogvédett anyagokat, hanem csupán regisztrálják ezeket, hogy a melléjük társított hirdetések bevételeiből részesedhessenek a jogtulajdonosok.[10]

Multichannel Network partnercégek

A Multichannel Network-ök, vagy röviden MCN-ek YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok, akik a YouTube CMS használatához jogot kapnak, ezáltal könnyen tudnak tiltani videókat. Jelenleg a következő vállalatok rendelkeznek Magyarországon YouTube tanúsítvánnyal:

  • 4Kids Network
  • Gold Record Music Kft.
  • Special Effects Media
  • Star Network/HD Marketing
  • Post For Rent
  • WMM Music Distribution
  • Nagyobb kereskedelmi tévék is meg szokták kapni a YouTube teljes CMS-hez való jogosultságot

Jellemzői

HD videók

A Google először egy kis csellel lehetővé tette a videók jobb minőségben való megtekintését (ez nagyobb sávszélességet igényel). Az &fmt=6 sztring URL-hez való hozzáadásával 448 × 336 pixelre nőtt a felbontás a szokványos 320 × 240-ről, míg a &fmt=18 hozzáadásával 480 × 360 felbontású, mp4 formátumú verziót kapott a néző. Egy Mozilla Firefoxhoz készült kiterjesztéssel is növelhető volt a videók felbontása.

A lejátszóablak később 16:9-es képarányúra változott, és a HD minőségre váltás is kényelmesen elérhető innen.

WEB 2.0 kompatibilitás

A lejátszószolgáltatás az Adobe Flash technológiát lecserélte saját fejlesztésű HTML5 lejátszójára. Az oldal az úgynevezett Web 2.0 forradalom egy zászlóvivője, ennek megfelelően a megjelenő tartalmak döntő többségét a felhasználók szolgáltatják.

Időzített lejátszás

2008 ősze óta az URL végén meg lehet adni, honnan kezdje lejátszani a videót, a #t=1m49s formában.[11]

AudioSwap

A YouTube küzd a zenekalózkodás ellen. Ezért ellenőrzi a videó alatt a zenét. Ha kiderül, hogy nem a zenelicencelő által azonosított változata a zenének (kivéve, ha koncertfelvétel), leszedi. Az AudioSwap a YouTube zenekönyvtára azonosított zenékkel, ezek szabadon felhasználhatók a videókban.

YouTube Partner-díjak

A YouTube Partner-díjak olyan elismerések, melyekkel a leglátogatottabb csatornákat díjazzák. A díjazás alapja kizárólag a csatornára feliratkozók száma. Négy szintje van:[12]

  1. Red Diamond Play Button (Vörös Gyémánt): a csatorna elérte a 100 millió feliratkozót.
  2. Ruby Play Button (Rubint): a csatorna elérte az 50 millió feliratkozót.
  3. Diamond Play Button (Gyémánt): a csatorna elérte a 10 millió feliratkozót.
  4. Gold Play Button (Arany): a csatorna elérte az 1 millió feliratkozót.
  5. Silver Play Button (Ezüst): a csatorna elérte a 100 000 feliratkozót.

A Ruby-díj egy különleges szintű díj és a Creators Award oldal nem tesz említést róla, mert egyedileg készül minden díjazott csatornának.

További felhasználói funkciók

  • Gyorslista: ha valamelyik videó tetszik, felrakható a gyorslistára.
  • Értékelés: itt értékelhető a videó.
  • Listák készítése.
  • Kifogásolás: ha egy felhasználó talál egy videót, amit kifogásolni kéne, akkor a kifogásoló gombra kattint. Ott beírja, hogy milyen ok miatt lett ez a döntése (pl.: túl sok trágár szó, pornográf tartalom). A kifogásolás után a videó vendégek és kiskorúak számára elérhetetlen lesz.

Statisztikák

Jellemző számadatok, tények

  • Havonta egymilliárd ember nézi a megosztott videókat.[13]
  • Hatmilliárd óra videót nézünk meg a szolgáltatásban havonta.
  • Percenként 400 óra - több mint 16 nap - videót töltenek fel világszerte a YouTube-ra.
  • Egy hónapban több videót töltenek fel a YouTube-ra, mint amennyi időt a három legnagyobb egyesült államokbeli televíziós csatorna az elmúlt öt évben összesen sugárzott.
  • Naponta több millióan iratkoznak fel egy-egy csatornára.[14][15]
  • Az első videó a "Me at the zoo" volt.

Nézettségi rekord

A YouTube-on a legnézettebb videó Luis Fonsi Despacito c. száma, amit már több mint 5,5 milliárd alkalommal tekintettek meg. Ez a videó megelőzte az előbbi csúcstartót, Wiz Khalifa -t a See You Again számát (Charlie Puth közreműködésével), 3,8 milliárd fölötti nézettséggel. A legtöbb feliratkozóval jelenleg az indiai származású T-Series csatorna rendelkezik, amely 2019-ben előzte le a korábbi első helyezettet, PewDiePie-t. Az eseményt széleskörű ellenállás próbálta megállítani, sikertelenül.

Megnevezése

Nevében a You (=te) arra utal, hogy a tartalmát a felhasználók töltik fel, a Tube (=cső) pedig főhajtás a televíziózás gyermekkorához tartozó katódsugárcső előtt. A szó szerinti magyar fordításból keletkezett a Tecső interszleng megnevezés.

Jegyzetek

  1. https://www.youtube.com/t/terms, 2023. augusztus 16.
  2. 2019. március 31., https://www.omnicoreagency.com/youtube-statistics/, https://web.archive.org/web/20190331065227/https://www.omnicoreagency.com/youtube-statistics/
  3. A YouTube lett az év találmánya. ITcafé. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  4. Hopkins, Jim: Surprise! There's a third YouTube co-founder. USA Today. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  5. Milliárdosok lettek a YouTube alapítói. ITcafé. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  6. Percenként 24 órányi videó kerül fel a YouTube-ra. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  7. Weber, Tim: BBC strikes Google-YouTube deal. BBC. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  8. Ötéves a YouTube. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  9. Öt éve jelent meg az első YouTube-videó. SG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
  10. A YouTube eltörölte az időkorlátot. Index. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
  11. Jason Kincaid: YouTube Enables Deep Linking Within Videos. TechCrunch, 2008. október 25. (Hozzáférés: 2009. március 4.)
  12. YouTube Creator Awards. YouTube. (Hozzáférés: 2017. január 6.)
  13. Átlépte a kétmilliárdot a YouTube napi forgalma. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. május 17.)
  14. PC World 2014. januári szám, 16. oldal
  15. PC World 2014. februári szám, 96. oldal

További információk

Kapcsolódó szócikkek

Sablon:Videómegosztó oldalak