„Portál:Lengyelország” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „__NOTOC__ __NOEDITSECTION__ {| width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="background:#ff0000;" |- valign="middle" | width="100%" valign="top" | <div st...”
(Nincs különbség)

A lap 2007. szeptember 30., 17:21-kori változata

Witaj –
Isten hozott!

Lengyelország- -portál
Krakkó Tátra Varsó Bölény


Lengyelország (lengyelül Rzeczpospolita Polska) köztársaság Közép-Európában a Balti-tenger partján, amely a szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal (a Kalinyingrádi terület nevű exklávé révén) határos. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól. Területe 312 685 km², népessége 38 626 349 fő. Fővárosa Varsó (Warszawa). Hivatalos nyelve a lengyel.

A lengyel állam több mint 1000 éves. A 16. században, a Jagelló-dinasztia uralkodása idején, Lengyelország Európa egyik leggazdagabb és legerősebb országa volt. 1791. május 3-án a Lengyel–Litván Unió elfogadta Lengyelország májusi alkotmányát, amely Európa első és a világ második írott alkotmánya volt. Röviddel később Lengyelországot felosztották szomszédai (Oroszország, Ausztria és Poroszország). Lengyelország 123 év után, 1918-ban nyerte vissza államiságát az első világháború lezárultával és a győztes lengyel–bolsevik háborút követően. A második világháború után a Szovjetunió befolyási övezetéhez tartozott. 1989-ben az ország második világháború utáni történetének első részlegesen szabad választásai zárták le a Szolidaritás (Solidarność) mozgalom szabadság iránti törekvéseit. Lengyelország 1999-től a NATO, 2004-től az Európai Unió tagja.

A hónap szócikkeszerkesztés 
Marcelina Czartoryska 1850-ben

Marcelina Czartoryska hercegnő (Podłużne, 1817. május 18.Krakkó, 1894. június 5.) lengyel zongoraművész, közéleti személyiség és zenei mecénás.

A Radziwiłł hercegi családba született, házassága révén került a Czartoryski családba. Élete jó részét emigrációban élte le. Bécsben nevelték, ahol korán felfigyeltek kivételes képességeire. Kezdetben Carl Czerny tanította zongorázni, később Párizsba költözött és Chopin tanítványa lett. Mestere halála után Európa szerte koncertezett, fellépett Liszt Ferenccel is, aki Chopinről szóló könyvében meleg szavakkal szólt róla.

Élete delén Krakkóban telepedett le. Hetente adott koncerteket és a Krakkói Zenetársaság (a mai Krakkói Zeneakadémia) alapítója lett.

Ő az egyik főalak a Fryderyk Chopin haldoklása című képen.

A hónap képeszerkesztés 


Jan Matejkoː 1791. május 3-i alkotmány. A lengyel felvilágosodás csúcspontjaként 1791-ben a nagy szejm megalkotta Európa első írott, kartális alkotmányát. Matejko a győzelmes pillanatot ragadja meg, amikor a Május 3-i alkotmány hívei jogalkotói munkájuk végeztével bevonulnak a templomba felesküdni az új törvényre.
Tudtad-e?szerkesztés 

…hogy Lengyelország 2018-ban ünnepelte függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját, és ehhez a győzeleméhez a Polónia hadisegély révén Magyarország is hozzájárult, továbbgazdagítva a lengyel-magyar kapcsolatok ezeréves történelmét?

…hogy az Anjou-korban nemcsak Visegrádon, de Krakkóban is volt fontos királytalálkozó, s ennek emlékét őrzi a Ryneken a híres Wierzynek étterem?

…hogy a világ első oktatási minisztériumát a XVIII. századi Lengyelországban hozták létre, többek közt Hugo Kołłątaj vezetésével?

…hogy a Szolidaritás (Solidarność) egykori vezetőjének, Lech Wałęsának a vezetékneve a wałęsać się igéből származik, amelynek jelentése „csavarogni, tekeregni, lófrálni”, és ezt a korabeli lengyel és szovjet állami propaganda ki is használta?

…hogy Európa sokáig legnagyobb mértékű kivándorlása az 1830-1831-es novemberi felkelést követő nagy emigráció volt, amikor csaknem 50 000 ember menekült el a Lengyelországot megszállva tartó oroszok elől?

…hogy 2014 óta a lengyel-magyar barátságra a Két tölgy című budapesti tűzfalfestmény is emlékeztet? A mű Stanisław Worcell lengyel író, politikus egy gondolatát dolgozza fel, aki Londonban Kossuth Lajos barátja volt.

…hogy Mieczysław Woroniecki herceg, az 1848–49-es szabadságharcunk kivégzett mártírja mindössze 24 évet élt?

…hogy a Mazurek Dąbrowskiego, amely ma Lengyelország hivatalos himnusza, eredetileg a Pieśń Legionów Polskich we Włoszech (Az olaszországi lengyel légiók dala) címet viselte? Eredeti szövegét Józef Wybicki írta 1797-ben, dallamát pedig Michał Ogiński komponálta. A Napóleon oldalán harcoló légiók parancsnoka Jan Henryk Dąbrowski volt.

…hogy Európa első kartális alkotmánya, a Május 3-i alkotmány a felvilágosodás kori Lengyelországban született?

...hogy Balassi Bálint sok versét lengyel dallamokra írta?

Feröeri hírekszerkesztés 

Frissítve: 2008. 09. 13.


Feröeri kifejezésekszerkesztés 

Néhány alapvető kifejezés

  • Nazywam się XY. – XY vagyok.
  • Dzień dobry! – Jó reggelt! Jó napot!
  • Dobry wieczór! – Jó estét!
  • Dobranoc! – Jó éjszakát!
  • Dziękuję (bardzo)! – Köszönöm (szépen)!
  • Proszę! – Kérem! Szívesen!
  • Tak. – Igen.
  • Nie. – Nem.
  • (Nie) rozumiem. – (Nem) értem.
  • Przepraszam! – Elnézést!
  • Na zdrowie! – Egészségedre!
  • Smacznego – Jó étvágyat!
Feröerrel kapcsolatos szócikkekszerkesztés 
További portálokszerkesztés