„Karate” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 109.98.167.187 (vita) szerkesztéséről Crimea szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
3. sor: 3. sor:
{{japánátír}}
{{japánátír}}
{{magyaros|japán}}
{{magyaros|japán}}
A karate nyebu ([[japán nyelv|japánul]] 空手) szabadkezes japán harcművészet. A karate jelentése szó szerint: üres kéz, értelem szerint pedig, olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként.<ref name="karate.hu">http://www.karate.hu/Tortenete</ref> Karate - do jelentése: Kara-üres, Te-kéz, Do-út, tehát üres kéz útja. Lényege: jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat.
A '''karate''' ([[japán nyelv|japánul]] 空手) szabadkezes japán harcművészet. A karate jelentése szó szerint: üres kéz, értelem szerint pedig, olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként.<ref name="karate.hu">http://www.karate.hu/Tortenete</ref> Karate - do jelentése: Kara-üres, Te-kéz, Do-út, tehát üres kéz útja. Lényege: jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat.


== Története ==
== Története ==

A lap 2019. október 30., 16:41-kori változata

A karate (japánul 空手) szabadkezes japán harcművészet. A karate jelentése szó szerint: üres kéz, értelem szerint pedig, olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként.[1] Karate - do jelentése: Kara-üres, Te-kéz, Do-út, tehát üres kéz útja. Lényege: jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat.

Története

A modern karate megalapítója Funakosi Gichin.[1] A mester élete során már „szétszakadt” több ágra a karate és így új stílusok jöttek létre. A karate elődje a vadzsramusti volt, melyet a 6. században Bodhidharma buddhista szerzetes „vitt” magával Indiából Kínába. Ott ebből kialakult a saolin kungfu. Majd egy közeli szigeten, Okinawában ismét egy átalakuláson ment át, és megalakult az Okinawa-te, mely 3 ággal rendelkezett Shuri-te, Naha-te, Tomari-te. Funakoshi mester ezeket tanulta, majd átdolgozta, és 1917-ben meghívásra Kiotóba utazott, ahol már bemutatta a karatét.

Az öt nagy karateág

Rövid történetek a stílusokról

Shotokan

A karate do alapítója Gichin Funakoshi mester, aki 1868-ban, Okinawa Shuri tartományában született. 11 éves korában kezdett karatét tanulni Azato és Itosu mesterektől. 1924-ben Tokióba költözött és a karate fejlesztésének szentelte minden napját. 1956. április 26-án, 88 éves korában halt meg. Az általa kifejlesztett és az edzőterme után Shotokan-nak nevezett karate a mai különböző más irányzatok alapja (SHOTO = hullámzó fenyő, a mester költői álneve). A Shotokan kezdetben nem tartalmazott köríves rúgásokat, valamint edzéseken inkább csak a alapot (kihon-t) és a formagyakorlatokat (katákat) gyakorolták, a küzdelmet (kümite) Funakoshi mester kevésbé tartotta fontosnak. A köríves lábtechnikákat Funakoshi mester fia, Funakoshi Yoshitaka honosította meg, valószínűleg kínai illetve koreai mintára. „A karate do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése” - Funakoshi ezen szavai magukban hordozzák a karate lényegét, amely ma is útmutatást ad a karate-t gyakorlóknak. A stílusból kialakult egy alstílus is 1980-ban, ez a Fudokan, alapítója, Dr. Ilija Jorga.

Shito-ryu

Kenwa Mabuni idejében a Okinawai harci művészeteket aszerint különböztették meg, hogy hol gyakorolták őket. Eszerint létezett: Shuri-te (Shuri keze), Naha-te és Tomari-te. Mabuni tanult Ankoh Itosu-tól (1830-1915), akinek Sohon Matsumura (1792-1887) volt a mestere (a Shorin Ryu alapítója), valamint tanult még Kanryu Higashionna-tól (1853-1915), aki kempo tudását egy Liu Liu Kung nevű kínai mestertől szerezte meg. Mabuni tanult még számos fegyveres és fegyver nélküli formagyakorlatot Arakaki-tól (1840-1918), valamint egy okinawai kínai teakereskedőtől, Woo Yin Gue-től. Mabuni a maga idejében a formagyakorlatok géniusza volt. Több kata-t ismert, mint bárki ebben az időben.

Miután Gichin Funakoshi bemutatta karatét 1922-ben Japánban, Kenwa Mabuni jó néhányszor utazott a szigetországba, hogy Okinawa-te néven saját tudását terjessze. Végül a húszas években Osakába költözött, ahol tanítani kezdett. Ebben az időszakban kezdték a japán karate iskolákat regisztrálni. Mabuni a stílusnak először a Hanko ryu nevet adta, ami szó szerint félkemény stílust jelent. A név a harmincas években Mabuni mesterei tiszteletére a Shito ryu nevet kapta. A név a Ankoh Itosu és a Kanryu Higashionna nevek kandzsi olvasatában az első karakterekből áll össze (A kiejtés alapján Itosu „shi”-nek, a Higashionna első betűje pedig „to”-nak hangzik, a ryu szó szerint stílust, illetve „módszer”-t jelent).

Wado-ryu

1922-ben Funakoshi Tokióban tartott bemutatót, amikor egy 30 éves férfi, Hironori Otsuka szegődött tanítványául. Otsuka nem volt kezdő a harci művészetekben. Tizenhárom éves korától a Shinto Yoshin jujutsu iskola tanítványa volt, és 29 évesen mestere a menkyo kaydent (minden ismeret elsajátítását tanúsító irat) adományozta neki. Az irányzat főként az ütéseket hangsúlyozta, így amikor Funakoshinak bemutatta technikáit, Funakoshi alig akarta elhinni, hogy korábban nem tanult karatét. Otsuka szorgalmas tanítvány lett, de a szabad küzdelemnek nagyobb szerepet tulajdonított mesterénél. 1929-ben önálló iskolát szervezett, 1934-ben pedig új ágazatot a Wado-kait, a későbbi Wado-ryut alapította meg. Az új irányzat, a „harmónia útja” 9 alapkatára épült, és sok jujutsu dobáselemet és lerántást tartalmaz. A Shotokan irányzatnál mozgékonyabb, mivel több elhajlással, testcsavarodással, ellépéssel történő védés található benne. A legnagyobb szerepet a helyes távolságtartásnak és a jó időzítésnek tulajdonította az alapító. Az ütéseknél a védekezés és támadás sokszor azonos, folyamatos mozgás, ami a küzdelmi hatékonyságot növeli. Hironori Otsukát, aki a Japán Karate-szövetség alelnöke lett, 1966. április 21-én a karate előmozdításáért császári kitüntetésben részesítették.

A WADO-RYU KARATE-DO SZERVEZETÉNEK LÉTREHOZÁSA ÉS ANNAK KÖRÜLMÉNYEI

1980. november 8-án a Wado-Ryu alapító nagymestere Hironori Ohtsuka összehívta szövetségének összes tisztségviselőjét és az összes dojo vezetőt. Helyszín: 3-21-3 Miharadai, Nerima, Tokyo. A gyűlés tárgya: A nemkívánatos, becsületüket vesztett oktatók és vezetők kizárása. Ezen eltávolított oktatók árulása a Wado Kai megalakulásához vezetett.

Jelen volt a tiszteletbeli elnök Osamu Kato Sensei, hetvenhat fő meghívott és huszonkilenc megbízott képviselő.

Az alapító deklarációi és szigorú döntései:

  1. Én, a mai naptól hivatalosan elismerem azokat embereket, mint tanítványaimat, akik követik a technikáimat és elméleteimet és egyetértenek vele, melyek a Wado-Ryu Karate-Do (Wado-Ryu Jujitsu Kempo)-t képezik.
  2. Kijelentem, hogy a jövőben akik nem tudnak tovább követni vagy egyetérteni velem, mint tanítványok, azoknak semmi közük a Wado-Ryu Karate-Do (Wado-Ryu Jujitsu Kempo)-hoz.
  3. Aki nem hivatalosan elismert tanítványa a Wado-Ryu Karate-Do (Wado-Ryu Jujitsu Kempo)-nak, annak nincs joga használni a „Wado-Ryu” szavakat, az emblémáját, titulusait, rangjait, fokozatait.
  4. A jövőben a szervezet működése, annak változásai csak úgy hajthatóak végre, ha azok megegyeznek az alapító szándékával, melybe az eddigi vezetők nem szólhatnak bele. Új vezetőket kell választani az alapító Hironori Ohtsuka és a tiszteletbeli elnök Osamu Kato Sensei alapos megfontolásából.
  5. A három eddigi legfőbb vezetőt nem lehet újra kinevezni.

A fent felsoroltakat egyhangúlag megszavazták.

Ezek után számos lehetőség állt rendelkezésre a helyzet megvitatására a Wado-Kai vezetőivel, eredmény nélkül. A három legfőbb vezetőt kizárták mint tanítványokat a Wado-Ryu iskolából az alapító Hironori Ohtsuka nevében 1981. március 7-én.

Tiltakozásul, a Wado Kai oldal jogi útra terelte az ügyet és beperelte az alapító Hironori Ohtsuka Senseit és Jiro Ohtsukát (a jelenlegi Nagymester Hironori Ohtsuka II.) az elnökük Hideo Boh nevében.

Tizenhárom tárgyalás és kivizsgálási eljárás után mindkét fél elfogadta a megszületett ítéletet.

Ennek eredményeképpen a szövetséget „Wado-Ryu Karate-Do Renmei” (a Wado-Ryu Szervezet Nemzetközi Szövetsége) néven jegyezték be 1981. április 1-én. (A Wado-Ryu-ból kitiltottak megalapították a Wado Kai-t)

A „Wado-Ryu Karate-Do Renmei” (a Wado-Ryu Szervezet Nemzetközi Szövetsége) elismeri illetve kiadja a következő képesítéseket, titulusokat, fokozatokat: Hanshi Shihan, Kyoshi Shihan, Renshi Junshihan, Gijutsu Shihan és Dan fokozatokat 1. Dan-tól 10. Dan-ig.

Jelenleg a „Hanshi Shihan” címet Japánban illetve Japánon kívül a következők birtokolják:

  1. Hanshi Shihan Jiro Takahashi 9. Dan (alelnök, technikai tanácsadó)
  2. Hanshi Shihan Mamoru Furuhashi 9. Dan (alelnök, technikai tanácsadó)
  3. Hanshi Shihan Hideo Taki 9. Dan (technikai tanácsadó)
  4. Hanshi Shihan Kazuo Sakai 9. Dan (igazgató, technikai tanácsadó)
  5. Hanshi Shihan Koji Takamatsu 9. Dan (igazgatóhelyettes Japánon kívül (Brazília), technikai tanácsadó)
  6. Hanshi Shihan Masafumi Shiomitsu 9. Dan (igazgató Japánon kívül (egész Európa), technikai tanácsadó)

A „Wado-Ryu Karate-Do Renmei” (a Wado-Ryu Szervezet Nemzetközi Szövetsége) által hivatalosan elismert Japánon kívüli instruktorok:

Masafumi Shiomitsu Hanshi Shihan 9. Dan (G.B.) Európai főinstruktor

(elhunyt) Toru Takamizawa Kyoshi Shihan 7. Dan (G.B.)

Takahashi Ogata 7.Dan (Finnország)

Hidetaka Abe Kyoshi Shihan 8. Dan (U.S.A.)

Norio Osaka Kyoshi Shian 8. Dan (U.S.A.)

Shoji Nishimura Kyoshi Shihan 7. Dan (U.S.A.)

Gunji Yamashita 6. Dan (U.S.A.)

Koji Takamatsu Hanshi Shihan 8. Dan (Brazilia)

Csak a fent megnevezett nyolc személy a kizárólagosan elismert japán instruktor, akiket Japánból küldtek és akik Japánon kívül oktathatnak. Bármely más japán, aki azt állítja, hogy Wado-Ryu Karate-Do instruktor, valótlant állít és semmi köze nincs a Wado-Ryu Karate-Do -hoz.

Szintén elismertek, a fent említett nyolc oktatóhoz tartozó dojo-k illetve instruktorok.

Valamint elismert még (elhunyt) Cecil T. Patterson 8. Dan (U.S.A.) és az ő dojo-i, instruktorai.

Yoshihiko Iwasaki Kyoshi Shihan 7. Dan (Írország) és Fumio Sugasawa Renshijun Shihan 7. Dan (G.B.) egy év felfüggesztés után 2007.-ben megszüntették tagságukat. Önálló döntés alapján lemondtak a Wado-Ryu stílusról, névről, emblémáiról, titulusairól, fokozatáról. Külön utakon mennek tovább. Így a hozzájuk tartozó iskolák sem a Wado-Ryu útját járják tovább.

Hiteles forrás: Wado-Ryu Karate-Do Renmei

WADO-RYU MAGYARORSZÁG

A Magyar Wado-Ryu Akadémia hivatalosan elismert tagja és képviselője a Wado-Ryu Karate-Do Academy szervezetnek.

A Wado-Ryu Karate-Do Academy Masafumi Shiomitsu Hanshi Shihan 9. Dan (G.B.) Európai főinstruktor szervezete, mely a Wado-Ryu Karate-Do Renmei Japánon kívüli európai képviselő szervezete. Létrehozása óta világszervezetté nőtte ki magát.

A Wado-Ryu Karate-Do Academy, Masafumi Shiomitsu Hanshi Shihan 9. Dan által elismert magyar vezetője és vizsgáztatója:

Torontáli Róbert 4. Dan, a Magyar Wado-Ryu Akadémia elnöke. - Vizsgáztatói jogköre a KYU fokozatokra terjed ki.

A KYU fokozatok Masafumi Shiomitsu Hanshi Shihan 9. Dan aláírásával és Wado-Ryu Karate-Do Academy tagsággal érvényesek.

Dan fokozatokra csak a Renshi vagy annál magasabb cím viselői jogosultak vizsgáztatni. A Dan fokozatok csak és kizárólag II. Hironori Ohtsuka Saiko Shihan aláírásával és aktív Wado-Ryu Karate-Do Academy tagsággal érvényesek!

A Wado-Ryu Karate-Do Academy ezen belül a Magyar Wado-Ryu Akadémia nyitott mindenki számára aki az őszinte és egyenes utat választja a Wado-Ryu gyakorlásához.

Torontáli Róbert 4. Dan

a Magyar Wado-Ryu Akadémia elnöke

Goju-ryu

Chojun Miyagi nagy testi erejű, szelíd, szerény ember volt. Azt tartották róla, hogy egy szent lelke van bika testében. 1924-ben a Judo megalapítója, KANO professzor néhány tanítványával nagy sikerű bemutatót tartott a szigeten. Ezután többen kérték Miyagit, hogy erősítse meg a karate helyzetét és ő is mutassa be az ebben a művészetben rejlő lehetőségeket. Miyagi ragaszkodott ahhoz, hogy a meghívóra azt is írják rá: „Nem a látványosságért, hanem az okinawai karatéért.” A bemutató egész délelőtt tartott, és a nézők sok csodálatos dolgot láthattak.

Az összekötözött bambuszszálak közé Miyagi ujjheggyel beleszúrt, majd középről kihúzott egy szálat, a fa kérgét letépte puszta kézzel, egy hatalmas felfüggesztett húsdarabba szintén beleszúrta a kezét, majd kitépett egy darabot. A nézők hosszú botokkal üthették a testét, de nem mutatott semmi fájdalmat. Talpával krétaporba lépett, majd felugrott és a mennyezeten hagyta lábnyomát. Hüvelykujjával lyukat ütött egy petróleumoskannán. A bemutató után a következőket mondta: „Bárki, aki megfelelően gyakorol, meg tudja csinálni ezt. Ez egyszerűen a munka ellenértéke. A karate teljes önfeláldozás.” Miyagi élete során fáradhatatlanul tanított, elsősorban Okinawán, Japánban, sőt Hawaiin is. JAPÁN GOJU-RYU A YAMAGUCHI által tanított Goju változat több szempontból eltér az eredeti okinawai Goju-tól. A GOJU kifejezés keményet (GO) és lágyat (JU) jelent, aminek alapvető értelme, hogy a hárítások lágyan, a támadások keményen történnek. A keménységet a SANCHIN KATA szimbolizálja, ahol a test minden izma megfeszül és harci szellemmel telítődik A lágyságot a TENSHO, ami lassú, csavart mozgásokból áll. Számos formát használnak még, melyekből néhány az állatok mozgását utánozza. A GOJU irányzata a legrégibb harci hagyományokat foglalja magában, mellőzve a bonyolult technikákat, de megőrizve a harci szellemet. YAMAGUCHI változtatott a formagyakorlatokon és nagyobb hangsúlyt helyezett a szabad küzdelemre. Kisegítő gyakorlatként jógához hasonló tartásokat és légzésgyakorlatokat is beépített iskolájába. A japán szellemnek megfelelően hangsúlyozottabbak lettek a formalitások, az erő külső kifejeződése, a katák hevesebbé és hangosabbá váltak. Izometrikus gyakorlatok is helyet kaptak, az egészet pedig áthatotta a sztoikus japán szellem.

Kyokushin

Megalapítója Sosai Masutatsu Oyama, eredeti neve Hyung Yee Choi. Saját stílusát az 1950-es évektől kezdte kifejleszteni, felhasználva a tradicionális japán karaték (shotokan, gojuryu) egyenes vonalú technikáit, és a kínai kempo körkörös mozdulatait. Célja tökéletesíteni a karate technikáját, küzdelmét, törekedve a valós felkészítésre, bebizonyítani a fizikai és a szellemi tréning közti összefüggés fontosságát. A kyokushin karate mozgásrendszere a kör, az egyenes, és a pont egységére épül fel; minden technika körkörös úton egy pontba fókuszálunk, így lehetséges a test összes energiaforrását felhasználni, összpontosítani. A kyokushinkai elnevezése három szó összetételéből jött létre: kyoku = végső, legtávolabbi, shin = igazság, valóság, kai = találkozás, összekapcsolás. Tehát az irányzat nevének jelentése: találkozás a végső igazsággal. A kyokushin karate szimbóluma a kanku, mely eredetileg a Kanku Dai katában szereplő „égvizsgáló” pozíció.

Jegyzetek

Források

További információk