„Juan Diego” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Atti (vitalap | szerkesztései)
a kép jav
Atti (vitalap | szerkesztései)
13. sor: 13. sor:


==A tepeyaci jelenés==
==A tepeyaci jelenés==
{{csonk-szakasz}}


==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==

A lap 2007. szeptember 29., 08:05-kori változata

Szent Juan Diego

Juan Diego vagy Juan Diego Cuauhtlatoatzin (14741548. május 30.) mexikói indián volt, akinek a feljegyzések szerint 1531-ben megjelent a Guadalupei Szűzanya a Tepeyac dombon, amely ma a világ leglátogatottabb zarándokhelye. 2002. július 31-én Juan Diegót szentté avatta a Római Katolikus Egyház és ezzel az első amerikai indián szent lett.

Életéről a legtöbbet a Nican Mopohua című 1649-ben kiadott nahuatl nyelvű traktátusból tudunk. (Ezt Luis Laso de la Vega tepeyaci vikárius adta ki, egyházi kutatók szerint forrása az indián Antonio Valeriano jóval korábbi műve volt, de sok történész ezt vitatja.)

Élete

A Nican Mopohua szerint Juan Diego 1474-ben született a cuauhtitláni [Tlayacac calpulliban, egy kis faluban az azték főváros Tenochtitlántól (ma Mexikóváros 20 kilométernyire északra. Eredeti indián neve Cuauhtlatoatzin (más írásmódokkal Quauhtatoatzin, Guauhtlatoatzin, vagy Cuatliztactzin) volt, ami nahuatl nyelven azt jelenti: "Beszélő Sas". Juan Diego földművelő volt.

Már 47 éves volt, amikor 1521-ben Hernando Cortez elfoglalta az azték fővárost. 1524-ben megérkezett Tenochtitlánba az első 12, ferencesrendi, misszionárius. Cuauhtlatoatzin és felesége az elsők között lehettek, akik az indiánok közül a keresztény hitre tértek, 1524-ben, illetve 1525-ben. Ő maga a Juan Diego, felesége a Maria Lucia keresztény nevet kapta. Családi életülről alig lehet valamit tudni. A források szerint Juan Diego apa volt, de az nem ismert, hány gyermekük volt.

Áttérésük után Tolpetlacba, a tenochtitláni keresztény misszióhoz közelebb költöztek. 1529-ben Maria Lucia egy betegségben meghalt.

A tepeyaci jelenés

Külső hivatkozások

Angol nyelven: