„2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság (selejtező)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
382. sor: 382. sor:


== Összesített rangsor ==
== Összesített rangsor ==
Az összesített rangsor alapján történik a [[2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság|2020-as Európa-bajnokság]] csoportjainak sorsolásához a csapatok [[kiemelés]]e.
Az összesített rangsor alapján történik a [[2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság|2020-as Európa-bajnokság]] csoportjainak sorsolásához a csapatok [[kiemelés]]e. A csoporthatodikok elleni eredményeket nem vették figyelembe.
{{#invoke:Sports table|main|style=WDL
{{#invoke:Sports table|main|style=WDL
|postitle={{Eszközleírás|Hely.|Összesített helyezés}}
|postitle={{Eszközleírás|Hely.|Összesített helyezés}}

A lap 2019. október 16., 01:37-kori változata

A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjét 2019 márciusától 2020 márciusáig játsszák le. A selejtező során dől el, hogy mely 24 csapat jut ki a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra.[1] A selejtező kapcsolódik a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligájával, amely egy másodlagos kijutási lehetőséget ad. 1976 óta először nincs házigazdája az Eb-nek, így minden UEFA-tagállam selejtezőt játszik.

A selejtezőben az UEFA 55 tagállama vehet részt. Koszovó első alkalommal vesz részt.

Lebonyolítás

Az Európa-bajnokságra automatikusan egyik csapat sem jut ki, beleértve azt a 12 országot is, amelyek az Eb-mérkőzések helyszínei közé tartozik. Összesen 24 csapat jut ki az Európa-bajnokságra.[2][3] A rendező városokat 2014 szeptemberében döntötte el az UEFA, még a selejtező megkezdése előtt, emiatt előfordulhat, hogy lesz olyan rendező ország, amelynek csapata nem jut ki az Eb-re.[4][5]

Az UEFA Nemzetek Ligája 2018-as indulásával[4][5][6][7][8][9] a selejtező, valamint a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összekapcsolásával, a csapatoknak egy másodlagos kijutási lehetőségük lesz az Eb-re.

Selejtező

A selejtező 2019 márciusában kezdődik és 2019 novemberében ér véget. A lebonyolítás a 2016-oshoz hasonló, de csak 20 csapat szerez részvételi jogot a selejtezőből, további 4 hely szabad marad. A 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája csoportköreinek befejezése után az 55 csapatot 10 csoportba sorsolják, melyből 5 darab ötcsapatos, 5 darab hatcsapatos lesz. Továbbá az UEFA Nemzetek Ligája négyes döntőjébe jutó csapatok ötcsapatos csoportba fognak kerülni. A sorsoláshoz a kiemelés a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása szerint történik.[10] A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjainak sorsolását 2018. december 2-án tartják Dublinban, Írországban.[11] A mérkőzéseket 2019 márciusában, júniusában, szeptemberében, októberében és novemberében játsszák, mindegyik hónapban 2 játéknap van, 3 nap különbséggel.[7] A 10 csoport első két helyezettje kijut az Európa-bajnokságra.

Rangsorolás a csoportban

Ha két vagy több csapat azonos pontszámmal áll egy csoportban, a sorrendet a következő pontok alapján határozzák meg:[1]

  1. több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
  2. jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
  3. több szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
  4. több idegenben szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
  5. Ha az 1–4. pontok alapján a csapatok továbbra is azonosan állnak, akkor az 1–4. pontokat újra alkalmazni kell ameddig a sorrend nem dönthető el.[a 1] Ha ez sem dönt, akkor a 6–10. pontok döntenek a sorrendről;
  6. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen;
  7. több szerzett gól az összes mérkőzésen;
  8. több idegenben szerzett gól az összes mérkőzésen;
  9. több győzelem az összes mérkőzésen;
  10. több idegenben szerzett győzelem az összes mérkőzésen;
  11. alacsonyabb Fair Play pontszám (1 pont egy sárga lap, 3 pont a két sárga lap utáni piros lap, 3 pont egy azonnali piros lap, 4 pont egy sárga lap utáni azonnali piros lap);
  12. jobb helyezés az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorában.
Megjegyzés
  1. Ha két vagy több csapat azonos pontszámmal áll, akkor az 1–4. pontokat alkalmazzák. Ezt követően több csapatnak eldönthető a sorrendje, de nem biztos, hogy mindegyiknek. Ha például három csapat áll azonos pontszámmal, és az első négy pont alapján csak az egyik csapat helyezését lehet eldönteni, akkor a másik kettő még azonosan áll. Ebben az esetben a maradék két csapatra nézve újra az 1. ponttól kezdve kell eldönteni a helyezésüket.

Pótselejtező

A pótselejtezőben összesen 16 csapat vesz részt, amelyet 2020 márciusában játszanak. Ez másodlagos kijutási lehetőséget ad a csapatok számára. A 16 csapat kilétét a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása dönti el. A 16 csapat négy ágra kerül, mindegyik ágon négy csapattal, mindegyik ágról egy csapat jut ki az Eb-re. A Nemzetek Ligája mindegyik ligájának saját ága van, ha az adott ligából legalább négy csapat nem jutott ki az Eb-re a selejtezőn át. A Nemzetek Ligája csoportgyőztesei automatikusan pótselejtezős kvótát kapnak a saját ligájuk ágára. Egy csoportgyőztes nem játszhat egy magasabb ligában lévő csapattal.

A D ligától az A ligáig, alulról felfelé töltik fel a 16 csapatot. Először a csoportgyőztesek kapnak kvótát a pótselejtezőre. Ha a csoportgyőztes már kijutott az Eb-re, akkor helyette az ugyanabban a ligában legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát. Ha már nincs elég csapat a ligában, akkor a következő ligában lévő, a Nemzetek Ligája összesített rangsorában soron következő legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát.

A D ligától az A ligáig, alulról felfelé töltik fel a négy ágat is. Egy ág az azonos ligából érkező négy csapatból áll. Egy csoportgyőztes nem játszhat egy magasabb ligában lévő csapattal. Ha több mint négy csapat jutott kvótához ugyanabból a ligából, akkor sorsolás dönt arról, hogy mely csapatok maradnak az adott liga ágán. A maradék csapatokat a feljebb lévő ligák ágaira sorsolják. A sorsolást 2019. november 22-én tartják azok között, akik nem csoportgyőztesek.[12][13]

A pótselejtező négy ága egyenként két elődöntőből és egy döntőből áll (a két elődöntő győztese között). Az 1. helyen rangsorolt csapat a 4. helyen rangsorolt csapattal, a 2. helyen rangsorolt csapat a 3. helyen rangsorolt csapattal mérkőzik, a magasabban rangsorolt csapat játszik hazai pályán. A döntők helyszíneit a két elődöntő párosításából sorsolják. A pótselejtező négy ágának négy győztese kijut az Európa-bajnokságra.[8][9]

Összesített rangsorolás

Az összesített rangsorolást a hatodik helyezett csapatok elleni eredmény figyelembe vétele nélkül és a következő pontok alapján határozzák meg:[1]

  1. helyezés a csoportban;
  2. magasabb pontszám;
  3. jobb gólkülönbség;
  4. több szerzett gól;
  5. több idegenben szerzett gól;
  6. több győzelem;
  7. több idegenben szerzett győzelem;
  8. alacsonyabb Fair Play pontszám (1 pont egy sárga lap, 3 pont a két sárga lap utáni piros lap, 3 pont egy azonnali piros lap, 4 pont egy sárga lap utáni azonnali piros lap);
  9. jobb helyezés az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorában.

Naptár

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek naptára:[10]

Szakasz Játéknap Dátum
Selejtező 1. játéknap 2019. március 21–23.
2. játéknap 2019. március 24–26.
3. játéknap 2019. június 7–8.
4. játéknap 2019. június 10–11.
5. játéknap 2019. szeptember 5–7.
6. játéknap 2019. szeptember 8–10.
7. játéknap 2019. október 10–12.
8. játéknap 2019. október 13–15.
9. játéknap 2019. november 14–16.
10. játéknap 2019. november 17–19.
Pótselejtezők Elődöntők 2020. március 26–28.
Döntők 2020. március 29–31.

Sorsolás

A csoportok sorsolását 2018. december 2-án tartották Dublinban, Írországban.[14][15] Az 55 csapatot 10 csoportba sorsolják: öt darab ötcsapatos (A–E) és öt darab hatcsapatos (F–J) csoportba.[16]

A kiemelés a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása szerint történt.[10] Az UEFA Nemzetek Ligája egyenes kieséses szakaszának négy résztvevője külön kalapba került, amelyekben öt csapat szerepelt. Ezeknek a csapatoknak 8 mérkőzésük lesz, az UEFA Nemzetek Ligája egyenes kieséses szakaszának idején pihenőnaposak lesznek.[1]

A sorsolást az UNL kalappal kezdték. Ezek a csapatok az A–D csoportokba kerültek. A sorsolást ezután az 1–6. kalappal folytatták. A 6. kalapban lévő csapatok az F–J csoportokba kerültek. A sorsolás során a következő kritériumok voltak, amelyeket számítógép is segített betartani:

  • Rendező országok: annak érdekében, hogy a 12 rendező ország mindegyike kijuthasson csoportgyőztesként vagy csoportmásodikként, a rendező országok közül legfeljebb kettő csapat kerülhet azonos csoportba. A rendező országok: Anglia, Azerbajdzsán, Dánia, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Skócia, Spanyolország.
  • Politikai okok: a következő csapatok politikai okok miatt nem kerülhetnek azonos csoportba: Örményország és Azerbajdzsán; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Bosznia-Hercegovina; Koszovó és Szerbia; Ukrajna és Oroszország.
  • Téli helyszínek: a téli hideg időjárás magasabb kockázata miatt legfeljebb kettő csapat kerülhet azonos csoportba a következő csapatokból: Észtország, Fehéroroszország, Feröer, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna.
  • Túlzott utazás: a földrajzi távolság és az ebből következő hosszú utazás miatt legfeljebb egy párosítás lehet a következőkből:
    • Azerbajdzsán: Gibraltárral, Izlanddal, Portugáliával.
    • Izland: Ciprussal, Grúziával, Izraellel, Örményországgal.
    • Kazahsztán: Andorrával, Angliával, Észak-Írországgal, Franciaországgal, Feröerrel, Gibraltárral, Írországgal, Izlanddal, Máltával, Portugáliával, Skóciával, Spanyolországgal, Walesszel.

Ha a sorsolás folyamán egy csapatot akkor sorolnak ki vagy olyan csoportba kerülne, ahová a kritériumok szerint nem kerülhet, akkor a betűrendben következő első lehetséges csoportba kerül.

Kiemelés

A kiemelés a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása szerint történt.

  • UNL kalap: Az UEFA Nemzetek Ligája egyenes kieséses szakaszának négy résztvevője
  • 1. kalap: az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorának 5–10. helyezettjei
  • 2. kalap: az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorának 11–20. helyezettjei
  • 3. kalap: az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorának 21–30. helyezettjei
  • 4. kalap: az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorának 31–40. helyezettjei
  • 5. kalap: az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorának 41–50. helyezettjei
  • 6. kalap: az UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorának 51–55. helyezettjei
UNL kalap
Team Hely.
 Svájc 1.
 Portugália 2.
 Hollandia 3.
 Anglia 4.
1. kalap
Csapat Hely.
 Belgium 5.
 Franciaország 6.
 Spanyolország 7.
 Olaszország 8.
 Horvátország 9.
 Lengyelország 10.
2. kalap
Csapat Hely.
 Németország 11.
 Izland 12.
 Bosznia-Hercegovina 13.
 Ukrajna 14.
 Dánia 15.
 Svédország 16.
 Oroszország 17.
 Ausztria 18.
 Wales 19.
 Csehország 20.
3. kalap
Csapat Hely.
 Szlovákia 21.
 Törökország 22.
 Írország 23.
 Észak-Írország 24.
 Skócia 25.
 Norvégia 26.
 Szerbia 27.
 Finnország 28.
 Bulgária 29.
 Izrael 30.
4. kalap
Csapat Hely.
 Magyarország 31.
 Románia 32.
 Görögország 33.
 Albánia 34.
 Montenegró 35.
 Ciprus 36.
 Észtország 37.
 Szlovénia 38.
 Litvánia 39.
 Grúzia 40.
5. kalap
Csapat Hely.
 Észak-Macedónia 41.
 Koszovó 42.
 Fehéroroszország 43.
 Luxemburg 44.
 Örményország 45.
 Azerbajdzsán 46.
 Kazahsztán 47.
 Moldova 48.
 Gibraltár 49.
 Feröer 50.
6. kalap
Csapat Hely.
 Lettország 51.
 Liechtenstein 52.
 Andorra 53.
 Málta 54.
 San Marino 55.

Csoportok

A csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás ENG CZE KVX BUL MNE
1.  Anglia 8 7 0 1 37 6 +31 21 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 5–0 5–3 4–0 7–0
2.  Csehország 8 5 0 3 13 11 +2 15 2–1 2–1 2–1 3–0
3.  Koszovó 8 3 2 3 13 16 −3 11 Pótselejtezőre került 0–4 2–1 1–1 2–0
4.  Bulgária 8 1 3 4 6 17 −11 6 0–6 1–0 2–3 1–1
5.  Montenegró 8 0 3 5 3 22 −19 3 1–5 0–3 1–1 0–0
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

B csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás UKR POR SRB LUX LTU
1.  Ukrajna 8 6 2 0 17 4 +13 20 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 2–1 5–0 1–0 2–0
2.  Portugália 8 5 2 1 22 6 +16 17 0–0 1–1 3–0 6–0
3.  Szerbia 8 4 2 2 17 17 0 14 Pótselejtezőre került 2–2 2–4 3–2 4–1
4.  Luxemburg 8 1 1 6 7 16 −9 4 1–2 0–2 1–3 2–1
5.  Litvánia 8 0 1 7 5 25 −20 1 0–3 1–5 1–2 1–1
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

C csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás GER NED NIR BLR EST
1.  Németország 8 7 0 1 30 7 +23 21 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 2–4 6–1 4–0 8–0
2.  Hollandia 8 6 1 1 24 7 +17 19 2–3 3–1 4–0 5–0
3.  Észak-Írország 8 4 1 3 9 13 −4 13 Pótselejtezőre került 0–2 0–0 2–1 2–0
4.  Fehéroroszország 8 1 1 6 4 16 −12 4 0–2 1–2 0–1 0–0
5.  Észtország 8 0 1 7 2 26 −24 1 0–3 0–4 1–2 1–2
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

D csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás SUI DEN IRL GEO GIB
1.  Svájc 8 5 2 1 19 6 +13 17 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 3–3 2–0 1–0 4–0
2.  Dánia 8 4 4 0 23 6 +17 16 1–0 1–1 5–1 6–0
3.  Írország 8 3 4 1 7 5 +2 13 Pótselejtezőre került 1–1 1–1 1–0 2–0
4.  Grúzia 8 2 2 4 7 11 −4 8 0–2 0–0 0–0 3–0
5.  Gibraltár 8 0 0 8 3 31 −28 0 1–6 0–6 0–1 2–3
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

E csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás CRO WAL SVK HUN AZE
1.  Horvátország 8 5 2 1 17 7 +10 17 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 2–1 3–1 3–0 2–1
2.  Wales 8 4 2 2 10 6 +4 14 1–1 1–0 2–0 2–1
3.  Szlovákia 8 4 1 3 13 11 +2 13 Pótselejtezőre került 0–4 1–1 2–0 2–0
4.  Magyarország 8 4 0 4 8 11 −3 12 2–1 1–0 1–2 1–0
5.  Azerbajdzsán 8 0 1 7 5 18 −13 1 1–1 0–2 1–5 1–3
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

F csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás ESP SWE NOR ROU FRO MLT
1.  Spanyolország 10 8 2 0 31 5 +26 26 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 3–0 2–1 5–0 4–0 7–0
2.  Svédország 10 6 3 1 23 9 +14 21 1–1 1–1 2–1 3–0 3–0
3.  Norvégia 10 4 5 1 19 11 +8 17 Pótselejtezőre került 1–1 3–3 2–2 4–0 2–0
4.  Románia 10 4 2 4 17 15 +2 14 1–2 0–2 1–1 4–1 1–0
5.  Feröer 10 1 0 9 4 30 −26 3 1–4 0–4 0–2 0–3 1–0
6.  Málta 10 1 0 9 3 27 −24 3 0–2 0–4 1–2 0–4 2–1
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

G csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás POL AUT MKD SVN ISR LVA
1.  Lengyelország 10 8 1 1 18 5 +13 25 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 0–0 2–0 3–2 4–0 2–0
2.  Ausztria 10 6 1 3 19 9 +10 19 0–1 2–1 1–0 3–1 6–0
3.  Észak-Macedónia 10 4 2 4 12 13 −1 14[m 1] Pótselejtezőre került 0–1 1–4 2–1 1–0 3–1
4.  Szlovénia 10 4 2 4 16 11 +5 14[m 1] 2–0 0–1 1–1 3–2 1–0
5.  Izrael 10 3 2 5 16 18 −2 11 Pótselejtezőre került 1–2 4–2 1–1 1–1 3–1
6.  Lettország 10 1 0 9 3 28 −25 3 0–3 1–0 0–2 0–5 0–3
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás
Jegyzetek:
  1. a b Egymás elleni eredmény: Észak-Macedónia 4 pont, Szlovénia 1 pont.

H csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás FRA TUR ISL ALB AND MDA
1.  Franciaország 10 8 1 1 25 6 +19 25 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 1–1 4–0 4–1 3–0 2–1
2.  Törökország 10 7 2 1 18 3 +15 23 2–0 0–0 1–0 1–0 4–0
3.  Izland 10 6 1 3 14 11 +3 19 Pótselejtezőre került 0–1 2–1 1–0 2–0 3–0
4.  Albánia 10 4 1 5 16 14 +2 13 0–2 0–2 4–2 2–2 2–0
5.  Andorra 10 1 1 8 3 20 −17 4 0–4 0–2 0–2 0–3 1–0
6.  Moldova 10 1 0 9 4 26 −22 3 1–4 0–4 1–2 0–4 1–0
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

I csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás BEL RUS SCO CYP KAZ SMR
1.  Belgium 10 10 0 0 40 3 +37 30 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 3–1 3–0 6–1 3–0 9–0
2.  Oroszország 10 8 0 2 33 8 +25 24 1–4 4–0 1–0 1–0 9–0
3.  Skócia 10 5 0 5 16 19 −3 15 Pótselejtezőre került 0–4 1–2 2–1 3–1 6–0
4.  Ciprus 10 3 1 6 15 20 −5 10[m 1] 0–2 0–5 1–2 1–1 5–0
5.  Kazahsztán 10 3 1 6 13 17 −4 10[m 1] 0–2 0–4 3–0 1–2 4–0
6.  San Marino 10 0 0 10 1 51 −50 0 0–4 0–5 0–2 0–4 1–3
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás
Jegyzetek:
  1. a b Egymás elleni eredmény: Ciprus 4 pont, Kazahsztán 1 pont.

J csoport

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás ITA FIN GRE BIH ARM LIE
1.  Olaszország 10 10 0 0 37 4 +33 30 Kijutott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra 2–0 2–0 2–1 9–1 6–0
2.  Finnország 10 6 0 4 16 10 +6 18 1–2 1–0 2–0 3–0 3–0
3.  Görögország 10 4 2 4 12 14 −2 14 0–3 2–1 2–1 2–3 1–1
4.  Bosznia-Hercegovina 10 4 1 5 20 17 +3 13 Pótselejtezőre került 0–3 4–1 2–2 2–1 5–0
5.  Örményország 10 3 1 6 14 25 −11 10 1–3 0–2 0–1 4–2 3–0
6.  Liechtenstein 10 0 2 8 2 31 −29 2 0–5 0–2 0–2 0–3 1–1
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: Rangsorolás

Pótselejtezők

Azok a csapatok, amelyek az Európa-bajnokság selejtezőjéből nem jutnak ki az Eb-re, pótselejtezőn szerezhetnek részvételi jogot. A Nemzetek Ligája mindegyik ligája egy helyet biztosít a maradék négy kiadó helyre. Mindegyik ligából az a legjobb négy csapat, amely nem jutott ki az Európa-bajnokságra részt vehet a pótselejtezőn, melyeket 2020 márciusában játszanak. Elsősorban a ligák csoportgyőztesei játszhatnak pótselejtezőt, de ha egy csoportgyőztes már a Eb-selejtezőből kijutott, akkor az adott liga következő legjobb helyezettje kap helyet a pótselejtezőben. Ha valamelyik ligából kevesebb mint négy csapat nem jutott ki a selejtezőből, akkor a pótselejtezős helyeket a Nemzetek Ligája következő legjobb helyezettjei kapják.

Csapatok kiválasztása

Sorsolás

A pótselejtező sorsolását 2019. november 22-én, 12 órától tartották az UEFA székházában, Nyonban.[17] A sorsolás döntött arról, hogy az ágakra mely, nem csoportgyőztes csapatok kerültek.[18][19] Négy külön sorsolás döntött a két elődöntő győztese között arról, hogy az ágak döntőit hol játsszák.[20]

A speciális sorsolás miatt a sorsolás menetét a selejtezők befejezése után véglegesítették. A következő általános elveket alkalmazták, de további feltételeket is jóváhagyhattak, ha bármilyen különleges feltétel fennállt:[21][22]

  • A tornával kapcsolatos ok: annak érdekében, hogy a rendező országok csapatainak legyen lehetőségük kijutni az Eb-re, a rendezők lehetőség szerint külön ágakra kerültek.
  • Tiltott párosítások: politikai okok miatt a következő párosítások nem voltak lehetségesek: Örményország és Azerbajdzsán; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Bosznia-Hercegovina; Koszovó és Szerbia; Ukrajna és Oroszország. Ha nem lehetséges, hogy a csapatok külön ágra kerüljenek (pl. mindkét csapat csoportgyőztes ugyanazon az ágon), akkor a mérkőzés feltételeit külön meghatározták (pl. semleges helyszínen és/vagy zárt kapuk mögött kell lejátszani).
  • Lehetséges kiemelés: kiemelés szükséges lehetett, ha a csapatok speciális kombinációi kerültek a pótselejtezőre.

Az alábbi csapatok pótselejtezőre jutottak, az egyik csapatot a C ágra, a C4 pozícióra sorsolták. A többi csapat az A ágra került, a Nemzetek Ligájában elért eredményeik sorrendjében.[22]

Jegyzetek
  • [R] – rendező

A pótselejtező ágai:

A ág
Hely. Csapat
1.  Izland
2.  Bulgária
3.  Magyarország[R]
4.  Románia[R]
B ág
Hely. Csapat
1.  Bosznia-Hercegovina
2.  Szlovákia
3.  Írország
4.  Észak-Írország
C ág
Hely. Csapat
1.  Skócia[R]
2.  Norvégia
3.  Szerbia
4.  Izrael
D ág
Hely. Csapat
1.  Grúzia
2.  Észak-Macedónia
3.  Koszovó
4.  Fehéroroszország
Jegyzetek
  • [R] – rendező

Az alábbi elődöntők győztesei játszhattak otthon hazai pályán a döntőben:

  • A ág: 2. elődöntő győztese (Bulgária–Magyarország)
  • B ág: 1. elődöntő győztese (Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország)
  • C ág: 2. elődöntő győztese (Norvégia–Szerbia)
  • D ág: 1. elődöntő győztese (Grúzia–Fehéroroszország)

Összesített rangsor

Az összesített rangsor alapján történik a 2020-as Európa-bajnokság csoportjainak sorsolásához a csapatok kiemelése. A csoporthatodikok elleni eredményeket nem vették figyelembe.

Hely. Cs Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
1. B  Ukrajna 7 6 1 0 15 2 +13 19
2. I  Belgium 6 6 0 0 17 1 +16 18
3. J  Olaszország 6 6 0 0 14 3 +11 18
4. F  Spanyolország 7 5 2 0 17 5 +12 17
5. A  Anglia 6 5 0 1 26 6 +20 15
6. C  Hollandia 6 5 0 1 19 7 +12 15
7. E  Horvátország 7 4 2 1 14 6 +8 14
8. G  Lengyelország 6 4 1 1 8 2 +6 13
9. H  Törökország 6 4 1 1 8 3 +5 13
10. D  Írország 7 3 3 1 6 4 +2 12
11. I  Oroszország 7 6 0 1 18 4 +14 18
12. H  Franciaország 7 5 1 1 17 4 +13 16
13. C  Németország 6 5 0 1 20 6 +14 15
14. G  Ausztria 7 4 1 2 11 7 +4 13
15. D  Dánia 6 3 3 0 16 5 +11 12
16. A  Csehország 6 4 0 2 11 9 +2 12
17. J  Finnország 7 4 0 3 10 8 +2 12
18. E  Magyarország 7 4 0 3 8 9 −1 12
19. B  Portugália 6 3 2 1 14 6 +8 11
20. F  Svédország 6 2 3 1 11 9 +2 9
21. C  Észak-Írország 6 4 0 2 8 6 +2 12
22. H  Izland 7 4 0 3 9 10 −1 12
23. D  Svájc 6 3 2 1 12 5 +7 11
24. A  Koszovó 6 3 2 1 12 10 +2 11
25. E  Szlovákia 6 3 1 2 10 8 +2 10
26. B  Szerbia 6 3 1 2 12 13 −1 10
27. F  Románia 6 2 2 2 12 8 +4 8
28. J  Örményország 6 2 0 4 9 14 −5 6
29. G  Észak-Macedónia 6 1 2 3 5 10 −5 5
30. I  Ciprus 6 1 1 4 4 12 −8 4
31. F  Norvégia 7 1 5 1 11 10 +1 8
32. G  Szlovénia 6 2 2 2 8 7 +1 8
33. E  Wales 6 2 2 2 6 6 0 8
34. D  Grúzia 7 2 2 3 7 10 −3 8
35. J  Bosznia-Hercegovina 7 2 1 4 12 14 −2 7
36. H  Albánia 6 2 0 4 8 10 −2 6
37. B  Luxemburg 6 1 1 4 5 11 −6 4
38. C  Fehéroroszország 7 1 1 5 4 12 −8 4
39. A  Montenegró 7 0 3 4 3 15 −12 3
40. I  Skócia 6 1 0 5 3 17 −14 3
41. G  Izrael 6 1 2 3 9 14 −5 5
42. J  Görögország 6 1 1 4 6 12 −6 4
43. I  Kazahsztán 7 1 1 5 5 13 −8 4
44. A  Bulgária 7 0 3 4 5 17 −12 3
45. E  Azerbajdzsán 6 0 1 5 5 14 −9 1
46. B  Litvánia 7 0 1 6 5 19 −14 1
47. C  Észtország 6 0 1 5 2 18 −16 1
48. H  Andorra 6 0 0 6 0 15 −15 0
49. D  Gibraltár 6 0 0 6 2 19 −17 0
50. F  Feröer 6 0 0 6 2 21 −19 0
51. F  Málta 8 1 0 7 2 18 −16 3
52. H  Moldova 8 1 0 7 2 22 −20 3
53. J  Liechtenstein 8 0 2 6 2 25 −23 2
54. G  Lettország 8 0 0 8 2 27 −25 0
55. I  San Marino 8 0 0 8 0 43 −43 0
Forrás: UEFA
Sorrend szabályai: A rangsorolás szabályai

Jegyzetek

  1. a b c d Regulations of the UEFA European Football Championship 2018–20 (PDF). UEFA.com . Union of European Football Associations, 2018. március 9. (Hozzáférés: 2018. március 13.)
  2. UEFA Euro 2020 Tournament Requirements (PDF). UEFA.com
  3. Bids for Euro 2020 due today; tournament to be held all across Europe. NBC Sports, 2013. szeptember 12.
  4. a b UEFA Nations League: all you need to know. UEFA.com, 2016. szeptember 21. (Hozzáférés: 2016. november 13.)
  5. a b UEFA Nations League/UEFA EURO 2020 qualifying (PDF). UEFA.com
  6. UEFA Nations League receives associations' green light. UEFA.org, 2014. március 27.
  7. a b UEFA Nations League: all you need to know. UEFA.com, 2014. március 27.
  8. a b UEFA Nations League format and schedule approved. UEFA.com, 2014. december 4.
  9. a b UEFA Nations League format and schedule confirmed. UEFA.org, 2014. december 4.
  10. a b c Regulations of the UEFA Nations League 2018/19 (PDF). UEFA.com . Union of European Football Associations, 2017. szeptember 28. (Hozzáférés: 2017. október 5.)
  11. Dublin to stage European Qualifiers draw on 2 December 2018. UEFA.com, 2017. szeptember 28.
  12. European Qualifiers: How the play-offs for UEFA EURO 2020 work. youtube.com . UEFA.tv, 2017. október 14.
  13. UNL media briefing PDF version. files.footballseeding.com . UEFA, 2017. szeptember 20.
  14. Dublin to stage European Qualifiers draw on 2 December 2018. UEFA.com, 2017. szeptember 28.
  15. UEFA EURO 2020 qualifying draw: 2 December. UEFA.com
  16. UEFA Euro 2020: Qualifying Draw Procedure (PDF). UEFA.com . Union of European Football Associations, 2018. szeptember 27. (Hozzáférés: 2018. szeptember 27.)
  17. UEFA EURO 2020 play-off draw: All you need to know”, Union of European Football Associations, 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. október 2.) 
  18. UEFA EURO 2020 play-off draw. UEFA.com
  19. UEFA EURO 2020 play-off draw. UEFA.com
  20. European Qualifiers for UEFA EURO 2020: how it works”, Union of European Football Associations, 2017. szeptember 25. (Hozzáférés: 2018. január 24.) 
  21. European Qualifiers 2018–20 – Play-off Draw Procedure (PDF). UEFA.com . Union of European Football Associations, 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
  22. a b European Qualifiers 2018-20 – Play-off Draw Procedure (PDF). UEFA.com . Union of European Football Associations, 2019. november 21. (Hozzáférés: 2019. november 21.)

Források