„Iványi Pál” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
22. sor: 22. sor:


==Élete==
==Élete==
Iványi Pál 1942. augusztus 25-én született Budapesten, Iványi Mátyás kereskedősegéd és Pelyva Margit varrónő gyermekeként. Apja 1945-ben elhunyt, 1948-tól anyjával és nevelőapjával Nagykanizsán élt, ahol általános iskolába járt, majd a soproni Erdészeti Technikumban leérettségizett, egyúttal technikusi oklevelet szerzett. Elhelyezkedett segédmunkásnak, 1967-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán. 1969. decembertől a Kísérleti és Kutatási Főosztály Motorkutató Laboratóriuma vezetőjeként dolgozott. 1969-ben belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba és az MSZMP Központi Bizottsága Politikai Főiskoláját is elvégezte. Aktív pártpolitikai életet élt, megfordult a MALÉV-nél, mint a pártbizottsági titkár, majd 1980-tól MSZMP Budapesti Bizottsága Gazdaságpolitikai Osztályának vezetője lett, 1984. decemberben felkérték a pártközpontba gazdaságpolitikai osztályvezető-helyettesnek, amit el is fogadott, később a Központi Bizottságnak és a Politikai Bizottságának is tagja lett. 1986. decemberében megválasztották a Budapest Fővárosi Tanács elnökévé és ezt a posztot két éven keresztül betöltötte. Utóda [[Bielek József]] lett. Németh Miklós kormányában Gazdaságstratégiai Munkabizottságot vezette. Az MSZMP 1989-ews megszűnése után felhagyott a politikával és visszavonult a közélettől.
Iványi Pál 1942. augusztus 25-én született Budapesten, Iványi Mátyás kereskedősegéd és Pelyva Margit varrónő gyermekeként. Apja 1945-ben elhunyt, 1948-tól anyjával és nevelőapjával Nagykanizsán élt, ahol általános iskolába járt, majd a soproni Erdészeti Technikumban leérettségizett, egyúttal technikusi oklevelet szerzett. Elhelyezkedett segédmunkásnak, 1967-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán. 1969. decembertől a Kísérleti és Kutatási Főosztály Motorkutató Laboratóriuma vezetőjeként dolgozott. 1969-ben belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba és az MSZMP Központi Bizottsága Politikai Főiskoláját is elvégezte. Aktív pártpolitikai életet élt, megfordult a MALÉV-nél, mint a pártbizottsági titkár, majd 1980-tól MSZMP Budapesti Bizottsága Gazdaságpolitikai Osztályának vezetője lett, 1984. decemberben felkérték a pártközpontba gazdaságpolitikai osztályvezető-helyettesnek, amit el is fogadott, később a Központi Bizottságnak és a Politikai Bizottságának is tagja lett. 1986. decemberében megválasztották a Budapest Fővárosi Tanács elnökévé és ezt a posztot két éven keresztül betöltötte. Utóda [[Bielek József]] lett. Németh Miklós kormányában Gazdaságstratégiai Munkabizottságot vezette. Az MSZMP 1989-es megszűnése után felhagyott a politikával és visszavonult a közélettől.


==Lásd még==
==Lásd még==

A lap 2019. október 15., 17:49-kori változata

Iványi Pál
Fővárosi Tanács elnöke
Hivatali idő
1986. december 17. – 1988. december 20.
ElődSzépvölgyi Zoltán
UtódBielek József

Született1942. augusztus 25. (81 éves)
Budapest[1]
PártMagyar Szocialista Munkáspárt (1969 – 1989. október)

Foglalkozáspolitikus

Iványi Pál (Budapest, 1942. augusztus 25. –), gépészmérnök, magas rangú kommunista politikus, Budapest fővárosi tanácsának elnöke 1986 és 1988 között.

Élete

Iványi Pál 1942. augusztus 25-én született Budapesten, Iványi Mátyás kereskedősegéd és Pelyva Margit varrónő gyermekeként. Apja 1945-ben elhunyt, 1948-tól anyjával és nevelőapjával Nagykanizsán élt, ahol általános iskolába járt, majd a soproni Erdészeti Technikumban leérettségizett, egyúttal technikusi oklevelet szerzett. Elhelyezkedett segédmunkásnak, 1967-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán. 1969. decembertől a Kísérleti és Kutatási Főosztály Motorkutató Laboratóriuma vezetőjeként dolgozott. 1969-ben belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba és az MSZMP Központi Bizottsága Politikai Főiskoláját is elvégezte. Aktív pártpolitikai életet élt, megfordult a MALÉV-nél, mint a pártbizottsági titkár, majd 1980-tól MSZMP Budapesti Bizottsága Gazdaságpolitikai Osztályának vezetője lett, 1984. decemberben felkérték a pártközpontba gazdaságpolitikai osztályvezető-helyettesnek, amit el is fogadott, később a Központi Bizottságnak és a Politikai Bizottságának is tagja lett. 1986. decemberében megválasztották a Budapest Fővárosi Tanács elnökévé és ezt a posztot két éven keresztül betöltötte. Utóda Bielek József lett. Németh Miklós kormányában Gazdaságstratégiai Munkabizottságot vezette. Az MSZMP 1989-es megszűnése után felhagyott a politikával és visszavonult a közélettől.

Lásd még

Források

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 5.)