„Nagyőr” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Bajor kifli (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Kép:Nagyőri kastély.jpg|bélyegkép|280px|A nagyőri kastély, [[Myskovszky Viktor]] rajza, Hazánk s a külföld 3. évf. 22. sz. (1867. május 30.)]]
'''Nagyőr''' ([[szlovák nyelv|szlovákul]] ''Strážky,'' [[német nyelv|németül]] ''Nehrer'') [[Szepesbéla]] településrésze [[Szlovákia|Szlovákiában]] az [[Eperjesi kerület]] [[Késmárki járás]]ában. [[Szepesbéla]] délkeleti városrészeként a [[Poprád (folyó)|Poprád-folyó]] bal partján fekszik.
'''Nagyőr''' ([[szlovák nyelv|szlovákul]] ''Strážky,'' [[német nyelv|németül]] ''Nehrer'') [[Szepesbéla]] településrésze [[Szlovákia|Szlovákiában]] az [[Eperjesi kerület]] [[Késmárki járás]]ában. [[Szepesbéla]] délkeleti városrészeként a [[Poprád (folyó)|Poprád-folyó]] bal partján fekszik.



A lap 2019. szeptember 26., 11:21-kori változata

A nagyőri kastély, Myskovszky Viktor rajza, Hazánk s a külföld 3. évf. 22. sz. (1867. május 30.)

Nagyőr (szlovákul Strážky, németül Nehrer) Szepesbéla településrésze Szlovákiában az Eperjesi kerület Késmárki járásában. Szepesbéla délkeleti városrészeként a Poprád-folyó bal partján fekszik.

Története

A települést már az Árpád-korban határőrök lakták és erődítménye volt, mely a hagyomány szerint a 12. században a templomosok kolostora lett. A falu első ismert birtokosa a Berzeviczy család volt, akik a 14. század elején kapták a birtokot Károly Róbert királytól. A kolostor romjaira a 15. században a sziléziai Warkoktsch család építtetett gótikus várat. 1556-ban új birtokosa a Horváth-Stancsics család lett. A vár helyére 1570 és 1580 között épült a ma is látható pompás reneszánsz várkastély. Építtetője Horváth-Stancsics Gergely a kor egyik neves humanistája volt, aki főiskolát létesített benne, amely 1711-ig üzemelt. Később a Thökölyek átalakították. 1708-ban tűzvész pusztította, ezután a kastélyt négyszárnyúra bővítették. 1801-ben a település a Szirmay család birtoka lett, majd a század második felében a Mednyánszky, majd a Czóbel családé.

Vályi András szerint "STRASZKA. Tót falu Szepes Várm. földes Ura Horvát 285Stansics Uraság, lakosai katolikusok, ’s másfélék, fekszik Poprád vize mellett, Bélának szomszédságában, mellynek filiája; határja középszerű, piatza Kézsmárkon."[1]

Fényes Elek szerint "Sztráska, Nehrer, tót falu, Szepes vmegyében a Poprád mellett, Késmárkhoz északra 1 órányira, gyönyörű s termékeny vidéken: 172 kath., 196 evang. lak. Az urasági várkastély igen régi épület. A kert ritka növényeire nézve ezelőtt hires volt. Volt itt továbbá hajdan egy apácza zárda, és nevezetes gymnasium, mellyet Horváth Stansith György alapitott, ki Wittenbergában tanult, s fia vala azon Gradeczi Horváth Stansith Márkusnak ki 1557-ben, Szigethvárát Ali basa ellen derekasan megvédelmezvén, jutalmul Sztráska falu kapta. Kihalván férfi ágban a Horváth nemzetség, praefectio által minden jószágok a Szirmay nemzetségre estek."[2]

1910-ben 491, többségben német lakosa volt, jelentős szlovák kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Szepes vármegye Késmárki járásához tartozott. A kastély utolsó birtokosa Czóbel Margit volt.

Nevezetességei

Híres emberek

  • A kastélyban töltötte gyermekkora nagy részét Mednyánszky László, aki édesanyja halála után, 1883-ban a nagyőri kastélyba vonult vissza. A festőművész képeinek egy része itt látható.

Külső hivatkozások

Források