„De Havilland Mosquito” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Vikidrama (vitalap | szerkesztései)
Stílus
Vikidrama (vitalap | szerkesztései)
kis kieg
36. sor: 36. sor:
}}
}}


A '''Mosquito''' (szúnyog) a [[Brit Királyi Légierő]] megrendelésére a [[de Havilland]] által kifejlesztett többcélú katonai repülőgép, melyet a [[második világháború]] idején használtak. A típust eredetileg vadászbombázóként használták, majd később megépítették vadász-, éjszakai vadász- és felderítő változatát is. A Mosquito volt a második világháború egyik legsokoldalúbb repülőgépe.
A '''Mosquito''' (szúnyog) a [[Brit Királyi Légierő]] megrendelésére a [[de Havilland]] által kifejlesztett többcélú katonai repülőgép, melyet a [[második világháború]] idején használtak. A típust eredetileg vadászbombázóként használták, majd később megépítették vadász-, éjszakai vadász- és felderítő változatát is. A Mosquito volt a második világháború egyik legsokoldalúbb repülőgépe. Mivel nagyrészt fából készült a beceneve ''The Wooden Wonder'',<ref>Price 2009, p. 3.</ref> (Facsoda) vagy "Mossie".<ref>Hanson, Dave. [http://www.warbirdalley.com/mossie.htm "deHavilland DH 98 Mosquito."] ''warbirdalley.com''.</ref> volt.


== Tervezése ==
== Tervezése ==

A lap 2019. szeptember 20., 19:02-kori változata

de Havilland Mosquito
FB.XVIII 'Cecelégy' 57 mm-es Molins-ágyúval épp elfordul a kamerától. A 248. RAF-század különítménye
FB.XVIII 'Cecelégy' 57 mm-es Molins-ágyúval épp elfordul a kamerától. A 248. RAF-század különítménye

Funkcióvadászbombázó
Gyártóde Havilland
Gyártási darabszám7781

Személyzet2 fő
TípusváltozatokMosquito FB Mk VI. és FB Mk XVIII (vadászbombázó)
PR Mk I. (felderítő),
B MK IV. (bombázó),
F Mk II. (vadászrepülő),
NF Mk II. (éjjeli vadász)
T Mk III. (gyakorlógép)
Első felszállás1940. november 25.
Szolgálatba állítás1941.
Méretek
Hossz12,18 m
Fesztáv16,42 m
Magasság4,62 m
Szárnyfelület42,18 m²
Tömegadatok
Szerkezeti tömeg6479 kg
Tömeg üzemanyaggal9478 kg
Hajtómű
Hajtóműkét Merlin 21 motor
Teljesítmény1103 kW
Repülési jellemzők
Max. sebesség612 km/h
Hatósugár2400 km
Hatótávolság2400 km
Legnagyobb repülési magasság11 000 m
Emelkedőképesség14,5 m/s
Szárny felületi terhelése195 kg/m2
Fegyverzet
Beépített fegyverzet
  • 4 db 20 mm-es gépágyú
  • 4 db 7,69 mm-es géppuska
  • 1814 kg bomba
Háromnézeti rajz
A Wikimédia Commons tartalmaz De Havilland Mosquito témájú médiaállományokat.

A Mosquito (szúnyog) a Brit Királyi Légierő megrendelésére a de Havilland által kifejlesztett többcélú katonai repülőgép, melyet a második világháború idején használtak. A típust eredetileg vadászbombázóként használták, majd később megépítették vadász-, éjszakai vadász- és felderítő változatát is. A Mosquito volt a második világháború egyik legsokoldalúbb repülőgépe. Mivel nagyrészt fából készült a beceneve The Wooden Wonder,[1] (Facsoda) vagy "Mossie".[2] volt.

Tervezése

A 105. század B.IV változatú, DK336 oldalszámot viselő Mosquitóját előkészítik a Hollandiai Eindhovenben található Philips rádiócsőgyár elleni nappali rajtaütésre a norfolki Marham repterén. A Kagyló hadműveletet 1942 december 6-án hajtották végre.

1936-ban a brit hadügyminisztérium megbízta a De Havilland repülőgépgyárat egy olyan kétmotoros könnyűbombázó előállításával, amely képes legalább 450 kg bomba hordozására és hatósugara legalább 1600 km.

A mérnökök az 1937-es év folyamán hozzáláttak a gép megtervezéséhez. A Mosquitót szinte teljesen fából építették, így a könnyű szerkezet nagy sebességet és hatótávolságot biztosított, szintén ennek köszönhetően megnőtt a gép manőverező és emelkedőképessége is, valamint képes lett legfeljebb 1814 kg-nyi bombateher szállítására. A gépbe szerelt 4 db 20 mm-es gépágyú és szintén 4 db 7,69 mm-es géppuska jelentős tűzerőt biztosított.

Alkalmazási története

Ezen a gyönyörű képen a 256. század egy NF.XIII változatú éjszakai vadászgépe, miközben egy Chance-fény csóvája épp megvilágítja, Foggia repülőterének kifutópályályán gurul felszálláshoz. Küldetése: ellenséges terület feletti behatoló repülés

A prototípus először 1940. november 25-én szállt fel, majd miután sikeresen tesztelték, elkezdődött a gép sorozatgyártása. 1941-ben állították hadrendbe és – miután bevált – 1942-től fokozatosan felváltotta a Bristol Blenheim könnyűbombázót.

A Mosquito kezdetben csak a Nagy Britannia légterében vívott harcokban vett részt, majd legelőször 1942. szeptember 25-én hagyta el a brit légteret négy Mosquito és bombatámadást hajtott végre a német megszállás alatt levő Oslo ellen. A támadás sikerrel járt, a német légvédelem csak egy Mosquitót tudott lelőni.

A Mosquitókat később bevetették a Csendes-óceán térségében vívott harcokban, az észak-afrikai hadjárat idején és számos bombatámadást hajtottak végre németországi célpontok ellen.

A második világháború után még egy rövid ideig szolgálatban maradt, de 1950-re fokozatosan kivonták a hadrendből.

Típusváltozatok

A koppenhágai Gestapo-főhadiszállás bombázása, 1945 márciusa. A gép a kép bal oldalán látható, a háztetők magasságában repül nagy sebességgel, bedöntve a gépet fordulózáshoz.
  • Mosquito FB MK VI. – A legelső változat, vadászbombázó. A legtöbb példány ebből a típusból épült, összesen 2 298 darab.
  • Mosquito FB MK XVIII – Vadászbombázó változat, mindössze 18 darab épült a típusból.
  • Mosquito T MK III. – Gyakorló és kiképző változat, 348 darab épült belőle,
  • Mosquito F MK II. – Vadászrepülőgép, prototípusa 1941. május 15-én szállt fel először. Fegyverzetét 4 db 20 mm-es Hispano gépágyú és 4 db 7,7 mm-es M 1919 Browning géppuska képezte.
  • Mosquito NF MK II. – Éjszakai vadászrepülőgép.
  • Mosquito B MK IV – Bombázó, összesen 273 darab épült belőle.
  • Mosquito PR MK I – Felderítő repülőgép.

Üzemeltetők

További információk

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a de Havilland Mosquito című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. Price 2009, p. 3.
  2. Hanson, Dave. "deHavilland DH 98 Mosquito." warbirdalley.com.