„Pteranodon” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DenesFeri (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
48. sor: 48. sor:


== A populáris kultúrában ==
== A populáris kultúrában ==
[[Fájl:Pterosauria1.jpg|bélyegkép|250px|balra|A ''Pteranodon longiceps'' rekonstrukciója a [[Natural History Museum|londoni Természettudományi Múzeum]]ban]]
[[Fájl:Pteranodon longiceps - 1.jpg|bélyegkép|250px|balra|A ''Pteranodon longiceps'' rekonstrukciója a [[Natural History Museum|londoni Természettudományi Múzeum]]ban]]


A ''Pteranodon'' látható egy pillanatra az [[Az elveszett világ: Jurassic Park|Elveszett világ: Jurassic Park]] utolsó jelenetében, és jelentős szerep jut neki a [[Jurassic Park III]]-ban, bár itt – a valósággal ellentétben – fogakkal ábrázolják. A [[Dinotópia (televíziós sorozat)|Dinotópia]] filmekben a ''Pteranodon'' ragadozóként tűnik fel, ami képes elejteni akár egy [[Chasmosaurus]]t is.
A ''Pteranodon'' látható egy pillanatra az [[Az elveszett világ: Jurassic Park|Elveszett világ: Jurassic Park]] utolsó jelenetében, és jelentős szerep jut neki a [[Jurassic Park III]]-ban, bár itt – a valósággal ellentétben – fogakkal ábrázolják. A [[Dinotópia (televíziós sorozat)|Dinotópia]] filmekben a ''Pteranodon'' ragadozóként tűnik fel, ami képes elejteni akár egy [[Chasmosaurus]]t is.

A lap 2019. szeptember 18., 13:26-kori változata

Pteranodon
Evolúciós időszak: késő kréta
Pteranodon sternbergi
Pteranodon sternbergi
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Archosauria
Rend: Pteroszauruszok (Pterosauria)
Alrend: Pterodactyloidea
Öregcsalád: Ornithocheiroidea
Család: Pteranodontidae
Nem: Pteranodon
Marsh, 1876
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pteranodon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pteranodon témájú médiaállományokat és Pteranodon témájú kategóriát.

A Pteranodon (görög πτερ- „szárny” és αν-οδων „fogatlan”) az egyik legismertebb őshüllő fajta, repülő hüllő nem, amely a késő kréta kor coniaci, santoni és campaniai korszakaiban élt (89-70 millió évvel ezelőtt) Észak-Amerikában (a mai Kansasban, Alabamában, Nebraskában, Wyomingban és Dél-Dakotában).

Megjelenése

A Pteranodon és az ember méretének összehasonlítása

A Pteranodon az egyik legnagyobb testméretű nem volt a pteroszauruszok rendjében: szárnyainak fesztávolsága átlagosan 3,8 méter volt nőstényeknél és 5,6 méter (a legnagyobb példányoknál 6,25–7,25 méter) hímeknél,[1] testtömege 20 kilogramm, fejének hossza a csőre hegyétől a fej végén lévő csonttarajig 1,8 méter. Az üreges, levegővel telt csontok csökkentették a testtömeget és megkönnyítették a repülést; könnyű szerkezetű csontváza volt. Szárnya a denevéréhez hasonlóan bőrből volt, amelyet a kéz- és karcsontok feszítenek; ám a Pteranodon szárnyvégét csak egyetlenegy ujj feszítette. A fej végén lévő csonttaraj az állat csőrének súlyát ellensúlyozta. Az állat testét szőr borította. A tüdő mellett légzsákjai is voltak. Az állat meleg vérű volt, ami minden repülő állat létszükséglete, mert energiájukat a táplálékból a lehető leggyorsabban ki kell nyerniük. A Pteranodon agya jól fejlett volt, különösen azok a részek, amelyek a mozgást, látást és egyensúlyozást irányították.

Más pteroszauruszoktól, mint a Rhamphorhynchustól és a Pterodactylustól eltérően a Pteranodonoknak fogatlan állkapcsa volt, a mai madarakhoz hasonlóan.

Pteranodonok

Életmódja

A Pteranodon a sziklás partvidékeket részesítette előnyben. Az állat talán tartós párkapcsolatban élhetett. Tápláléka halakból állt. A Pteranodon a hullámok fölött vitorlázva kutatott a felszín közelében úszkáló halak után; majd lesiklott és hosszú, hegyes csőrével elkapta zsákmányát. Az állat a felszálló légáramlat segítségével szállt fel.

Feltételezik, hogy a Pteranodon gondozta kicsinyeit, meleggel és táplálékkal látta el őket.

Közkeletű tévedés, hogy a pteranodon repülő dinoszaurusz volt: a pteroszauruszok nem tartoztak a dinoszauruszok öregrendjéhez.

A populáris kultúrában

A Pteranodon longiceps rekonstrukciója a londoni Természettudományi Múzeumban

A Pteranodon látható egy pillanatra az Elveszett világ: Jurassic Park utolsó jelenetében, és jelentős szerep jut neki a Jurassic Park III-ban, bár itt – a valósággal ellentétben – fogakkal ábrázolják. A Dinotópia filmekben a Pteranodon ragadozóként tűnik fel, ami képes elejteni akár egy Chasmosaurust is.

Jegyzetek

  1. Bennett, S.C. (1994). "The Pterosaurs of the Niobrara Chalk." The Earth Scientist, 11(1): 22-25.

Forrás

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester Kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 

További információk