„Délnyugat-Ázsia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Visszavontam az utolsó  változtatást (84.236.34.109), visszaállítva Csigabi szerkesztésére
12. sor: 12. sor:
== Délnyugat-ázsiai államok ==
== Délnyugat-ázsiai államok ==


Bár több csoportosítás is létezik, Délnyugat-Ázsiához az alábbi államok tar <small>(részben Európában)</small>
Bár több csoportosítás is létezik, Délnyugat-Ázsiához az alábbi államok tartoznak:


* {{Örményország}}
* {{Azerbajdzsán}} <small>(részben Európában)</small>
* {{Bahrein}}
* {{Bahrein}}
* {{Ciprus}}
* {{Ciprus}}

A lap 2019. szeptember 14., 19:30-kori változata

Délnyugat-Ázsia

Délnyugat-Ázsia Ázsia kontinens délnyugati részén elhelyezkedő földrajzi terület. A kifejezés nagyjából felcserélhetően használható Nyugat-Ázsiával. Leggyakrabban régészeti vonatkozásban használják, illetve az ENSZ alrégió beosztásaként. Mind természet-, mind társadalomföldrajzilag elkülönül a Közel-Kelet terminológiától. Közel-Kelet elsősorban politikai, társadalom-földrajzi egység, melybe több észak-afrikai állam is beletartozik, míg Délnyugat-Ázsia csak Ázsia délnyugati területeit fogja át.

A kifejezés használatát a Közel-Kelet szó helyett egyre inkább preferálják a nemzetközi szervezetek, tekintve, hogy a Közel-Kelet, Távol-Kelet kifejezések egyfajta eurocentrista világkép alapján határozhatók csak meg.

Az ENSZ meghatározása alapján a régióhoz tartozik Törökország, Ciprus, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia is, bár ezek az államok Ázsia és Európa határán helyezkednek el, és kulturálisan-politikailag mindkét kontinenshez köthetők.

Délnyugat-Ázsia felszíne három nagy tájra tagolódik. Legnagyobb részét az Arab-félsziget foglalja el. Ez a terület Ázsia egyik legrégebbi ősmasszívuma, valamikor régen még Afrikához tartozott. Az üledékes kőzetréteget táblás vidéknek is emlegetjük. Ez a hatalmas terület értékes kőolaj- és földgáztelepeket rejteget. Délnyugat-Ázsia északi területén helyezkedik el az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó fiatal lánchegységek. Mezopotámia a Tigris és az Eufrátesz között elterülő síkság. Ez a két folyó töltötte fel hordalékával, legfiatalabb területe Délnyugat-Ázsiának.

Délnyugat-ázsiai államok

Bár több csoportosítás is létezik, Délnyugat-Ázsiához az alábbi államok tartoznak: