„Stratus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
11. sor: 11. sor:


Sajátossága, hogy e felhő esetében a magasabb fényvisszaverő képesség jobban érvényesül, mint az [[üvegházhatás]], ezért a felhőtlen égbolthoz képest jobban lehűti a légkört.
Sajátossága, hogy e felhő esetében a magasabb fényvisszaverő képesség jobban érvényesül, mint az [[üvegházhatás]], ezért a felhőtlen égbolthoz képest jobban lehűti a légkört.

== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}

== Források ==
* [https://www.metnet.hu/felho_atlasz&id=ci_flo Felhőatlasz]


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2019. szeptember 10., 16:00-kori változata

Stratus opacus uniformis

A stratus (St, sztratusz) alacsony szintű rétegfelhő.

Általában szürkés színű, ködre emlékeztető felhő, mely viszonylag egyenletes, néha hullámos felhőalappal rendelkezik. Ha a Nap átsüt a felhőn, körvonalai felismerhetőek. Csapadéka szitáló eső, vagy szemcsés hó lehet,gyakran a felemelkedő köd hozza létre.

Itthon ősszel és télen jellemző,hetekre képes konzerválni a medencében megülő hideg levegőt,míg a magasabb csúcsokon napos enyhe az idő. Alacsony szintű, alapja néha csak 50 m magasan van.

Kialakulása

Leggyakrabban felsikló melegfront vagy az erőteljesebb kisugárzást követően a talajról felemelkedő köd (emelt köd) révén alakul ki. Felszínközeli változata tulajdonképpen a köd.

Sajátossága, hogy e felhő esetében a magasabb fényvisszaverő képesség jobban érvényesül, mint az üvegházhatás, ezért a felhőtlen égbolthoz képest jobban lehűti a légkört.

Jegyzetek

Források

Külső hivatkozások

Commons:Category:Stratus
A Wikimédia Commons tartalmaz Stratus témájú médiaállományokat.

Irodalom

  • Roth, Günter D.: Meteorológiáról mindenkinek. Általános időjárási helyzetek, időjárás-előrejelzés, időjárási jelenségek. Magyar Könyvklub, 2000. ISBN 963-547-115-7