„Françoise de Châlus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nem másolmány ez?
a 1734-ben született személyek kategória hozzáadva (a HotCattel)
7. sor: 7. sor:
|forma=igen
|forma=igen
}}
}}
'''Françoise de Châlus''' 1734. február 24-én, [[Châlus]] városában, arisztokrata szülőktől. Édesapja Gabriel de Châlus, Sansac lordja volt, anyját pedig Claire Gérault de Solages-nak hívták. 1749. július 10-én hozzáadták őt a spanyol nemesi felmenőkkel rendelkező Don Jean François-hoz, Narbonne-Lara 1. hercegéhez, aki 16 évvel volt idősebb nála. [[XV. Lajos francia király|XV. Lajos]] legidősebb leányának, [[Lujza Erzsébet francia királyi hercegnő|Lujza Erzsébet hercegnőnek]] lett az udvarhölgye, 1749 és 1759 között. Úgy ismerkedett meg hitvesével, hogy a herceg is tagja volt hercegnő kíséretének, amikor az látogatóba érkezett szüleihez, XV. Lajos királyhoz és [[Leszczyńska Mária francia királyné|Leszczyńska Mária királynéhoz]] Pármából, ugyanis Lujza volt Párma hercegnéje. (Férje [[V. Fülöp spanyol király]] fia, [[I. Fülöp parmai herceg|Fülöp herceg]] volt.) Amikor Lujza visszaindult Pármába, az újdonsült házaspár követte őt, s tíz évig szolgálták a hercegnét.


[[Kategória:1734-ben született személyek]]
1734. február 24-én, Châlus városában, arisztokrata szülőktől. Édesapja Gabriel de Châlus, Sansac lordja volt, anyját pedig Claire Gérault de Solages-nak hívták. 1749. július 10-én hozzáadták őt a spanyol nemesi felmenőkkel rendelkező Don Jean François-hoz, Narbonne-Lara 1. hercegéhez, aki 16 évvel volt idősebb nála. XV. Lajos legidősebb leányának, Lujza Erzsébet hercegnőnek lett az udvarhölgye, 1749 és 1759 között. Úgy ismerkedett meg hitvesével, hogy a herceg is tagja volt hercegnő kíséretének, amikor az látogatóba érkezett szüleihez, XV. Lajos királyhoz és Leszcsinszka Mária királynéhoz Pármából, ugyanis Lujza volt Párma hercegnéje. (Férje V. Fülöp spanyol király fia, Fülöp herceg volt.) Amikor Lujza visszaindult Pármába, az újdonsült házaspár követte őt, s tíz évig szolgálták a hercegnét.

A lap 2019. szeptember 5., 19:06-kori változata

Françoise de Châlus 1734. február 24-én, Châlus városában, arisztokrata szülőktől. Édesapja Gabriel de Châlus, Sansac lordja volt, anyját pedig Claire Gérault de Solages-nak hívták. 1749. július 10-én hozzáadták őt a spanyol nemesi felmenőkkel rendelkező Don Jean François-hoz, Narbonne-Lara 1. hercegéhez, aki 16 évvel volt idősebb nála. XV. Lajos legidősebb leányának, Lujza Erzsébet hercegnőnek lett az udvarhölgye, 1749 és 1759 között. Úgy ismerkedett meg hitvesével, hogy a herceg is tagja volt hercegnő kíséretének, amikor az látogatóba érkezett szüleihez, XV. Lajos királyhoz és Leszczyńska Mária királynéhoz Pármából, ugyanis Lujza volt Párma hercegnéje. (Férje V. Fülöp spanyol király fia, Fülöp herceg volt.) Amikor Lujza visszaindult Pármába, az újdonsült házaspár követte őt, s tíz évig szolgálták a hercegnét.