„Android (operációs rendszer)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
2. sor: 2. sor:
{{Operációs rendszer infobox
{{Operációs rendszer infobox
| név = Android
| név = Android
| logó = Android logo 2019.svg
| logó = Android new logo 2019.svg
| kép = Android Pie.png
| kép = Android Pie.png
| felirat = Az Android 9 kezdőképernyője [[Google Pixel 3]] telefonon
| felirat = Az Android 9 kezdőképernyője [[Google Pixel 3]] telefonon

A lap 2019. augusztus 24., 09:53-kori változata

Android
Az Android 9 kezdőképernyője Google Pixel 3 telefonon
Az Android 9 kezdőképernyője Google Pixel 3 telefonon
FejlesztőGoogle, Open Handset Alliance, Android Open Source Project
ForráskódSzabad szoftver[1] (szabadalmaztatott driverekkel)
OS-családUnix-szerű
Programozási nyelvC (mag), C++, Java (UI)
Legelső kiadás2008. szeptember 23.[2]
Stabil verzió9 (PPR1.180610.009)
(2018. augusztus 6.[3])
Fejlesztői verzióQ (10) Beta 3
HardverARM, MIPS,[4] x86[5]
CsomagkezelőGoogle Play, APK
KernelMonolitikus (módosított Linux)
Felhasználói felületGrafikus (Material)
LicencApache Licenc 2.0 és GNU GPL v2[6]
StátuszAktuális
Weboldalwww.android.com (angolul)

Az Android Linux kernelt használó mobil operációs rendszer,[7] elsősorban érintőképernyős mobil eszközökre (okostelefon, táblagép) tervezve. Fejlesztését az Android, Inc. kezdte el, amit 2005-ben a Google felvásárolt,[8] majd az Open Handset Alliance nevű szövetség folytatta.[9] A fejlesztők Java nyelven írhatnak rá menedzselt kódot, az eszközt a Google által fejlesztett Java programkönyvtárakon keresztül vezérelve.[10] Az első androidos telefon 2008 októberében jelent meg.[11]

Az Android felhasználói szemmel

Manapság leginkább mobil eszközökön találkozhatunk Android operációs rendszerrel. A platform lényeges része a Google eszköztár, amely lehetővé teszi, hogy a Google-fiókazonosítónk megadása után a névjegyzéket, az üzeneteinket, a beszélgetéseinket, a naptárunkat, illetve a webes fotóalbumunkat az operációs rendszer szinkronban tartsa. Ha levelezni kezdünk egy új partnerrel a Gmail keretein belül, akkor az Android névjegyzékében megjelenik az új név; ha egy telefonhívás után felvesszük a névjegyzékbe a hívó adatait, akkor a Gmail kapcsolataink között jelenik meg szinte azonnal, s igaz ez a naptárunkra, illetve a GTalk beszélgetéseinkre is. A mobilban lévő kamera segítségével készített fotókat meg tudjuk osztani a Picasa portálon.

Képesek vagyunk egy Chrome leszármazott böngészővel a világhálót elérni, a mobil eszköz tudása megfelel egy átlagos böngésző tudásának (2.2 verzió esetén Flash Lite 10.1 révén Flash tartalom is működik), bár az élménynek a kijelző mérete határt szab, a szöveg újratördelése és a kényelmes zoom funkciók okán mégis hasznos lehet utazás közbeni internetezésre.

A platform alapból támogat különféle multimédia formátumokat, legyen az zene vagy videó, ám a letölthető programok révén szinte alig van olyan média fájl, amelyet ne tudnánk megszólaltatni.

Google Play

Az Android további érdekessége a Google Play (vagy Play Áruház), korábbi nevén Android Market, ahol több mint 1 000 000 kategorizált alkalmazást tudunk letölteni a telefonunkra vagy táblagépünkre.[12] Vannak köztük ingyenesek és fizetősek is, illetve megtalálhatóak letölthető könyvek és zenék is. Egyes országokban filmeket és eszközöket is lehet a Google Play-en keresztül vásárolni.

A platformról bővebben

A grafikus felhasználói felület réteges sémája

Az Android platform abból a célból született, hogy egységes nyílt forrású operációs rendszere legyen a mobil eszközöknek (és itt elsősorban az okostelefon kategóriát kell érteni, mintsem egyszerű mobiltelefonokat). Az elképzelés alapja egy Linux alapú operációs rendszer volt, amelyet úgy alakítanak át, hogy képes legyen problémák nélkül kezelni a mobil eszközök integrált hardvereit (érintőképernyő, Wi-Fi, HSDPA, Bluetooth stb.). Az első lépéseknél nem volt szó Java nyelvről, azonban a Google 2005 júliusában megvásárolta az Android nevű céget, és új irányt adott a fejlesztésnek: a Linux kernel fölé egy virtuális gép került, amely a felhasználói felület kezeléséért és az alkalmazások futtatásáért felelős.

Ez nem ment egyik napról a másikra, és a Google az első évben igen csöndesen dolgozott, 2007 elején kezdtek kiszivárogni olyan hírek, hogy a Google belép a mobil piacra. Az iparági pletykák végül igaznak bizonyultak, bár sok esetben túlzó állításokat és rémhíreket lehetett olvasni a híroldalakon. 2007. november 5-én az Open Handset Alliance bejelentette az Android platformot, aminek tagjai között több tucat mobil technológiában érdekelt céget megtalálunk, akik érdekeltek egy szabad és nyílt forrású platform bevezetésében.

Napjainkra az Android platform iránt a mobiltelefon- és a tabletgyártók izgalmát leszámítva nagy érdeklődés mutatkozik a gépjárművek fedélzeti számítógépét és navigációját szállító cégek, illetve az ipari automatizálás irányából is, hiszen minden olyan helyen kényelmes az Android, ahol alapvetően kicsi a kijelző, limitáltak az erőforrások és az adatbevitel nem egérrel és/vagy billentyűzettel történik.

A platform egyszerűnek tűnik, és messziről nézve egyszerű is, vessünk egy pillantást az alábbi ábrára:

Az Android szoftver architektúrája
Az Android szoftver architektúrája

Mint láthatjuk, a platform alapját a vörös színnel jelölt Linux kernel adja, amely tartalmazza a hardver által kezelendő eszközök meghajtóprogramjait. Ezeket azon cégek készítik el, amelyek az Android platformot saját készülékükön használni kívánják, hiszen a gyártónál jobban más nem ismerheti a mobil eszközbe integrált perifériákat. Ez a kis méretű kernel adja a memória kezelését, a folyamatok ütemezését és az alacsony fogyasztást elősegítő teljesítménykezelést is.

A kernel szolgáltatásait használják a Linux rendszerekben meglévő különféle programkönyvtárak, mint a libc, az SSL vagy az SQLite; ezek C/C++ nyelven vannak megvalósítva, és a Linux kernelen futnak közvetlenül. Részben ezekre épül a Dalvik virtuális gép, amely egyáltalán nem kompatibilis a Sun virtuális gépével, teljesen más az utasításkészlete, és más bináris programot futtat. A Java programok nem egy-egy .class állományba kerülnek fordítás után, hanem egy nagyobb Dalvik Executable formátumba, amelynek kiterjesztése .dex, és általában kisebb, mint a forrásul szolgáló .class állományok mérete, mivel a több Java fájlban megtalálható konstansokat csak egyszer fordítja bele a Dalvik fordító. A virtuális gép más, mint a Java alatti megszokott virtuális gép, vagyis a Java csak mint nyelv jelenik meg!

A kék színnel jelölt részekben már csak Java forrást találunk, amelyet a virtuális gép futtat, s ez adja az Android lényegét: a látható és tapintható operációs rendszert, illetve a futó programokat. A virtuális gép akár teljesen elrejti a Linux által használt fájlrendszert, és csak az Android Runtime által biztosított fájlrendszert láthatjuk.[13]

Története

Az Android 1.0 platform 2008. október 21-én került kiadásra Apache licenc alatt, amely - egy szűk fanatikusokból álló rétegen kívül - nem nyerte el igazán az átlagfelhasználók tetszését. A platform stabilitása megfelelő volt ugyan, inkább a használhatósága volt nehézkes, sok esetben pedig a kinézete sem volt megfelelő. A HTC által gyártott G1 is inkább csak koncepciótelefon volt - elősegítendő a fejlesztők munkáját, illetve felkeltendő a cégek érdeklődését -, mint használható mobil eszköz.

2010-ben a Google bemutatta a Nexus referenciakészülék-termékcsaládját, amit külsős cégek gyártanak. A Google összeállt a HTC-vel, és bemutatták a Nexus One mobiltelefont, amin már az Android 2.1 volt elérhető.

Még ebben az évben bejelentették az utódot, amit már a Samsung gyártott, a Nexus S-t, ami már az újabb 2.3-as Androidot futtatja.

2011 év végén jött az újabb Galaxy Nexus, szintén a Samsung műhelyéből. Ezen már az Android 4.0 Ice Cream Sandwich futott.

2012 júniusában megjelent az első Nexus tablet, a Nexus 7, majd ezt követte a Nexus 10. Mindkét tableten az Android 4.1 volt megtalálható.

2012 novemberében jelent meg a Nexus 4, amit az LG gyártott, Android 4.2-vel.

2013-ban jött az újabb Nexus 5, szintén LG-gyártmány. Ezen az akkor legújabb, Android 4.4 KitKat futott.

2014 októberében mutatták be a jelenleg legújabb Nexus-t, a Nexus 6-ot (Motorola) és a Nexus 9-et (HTC), amiken az Android 5.0 Lollipop található

2015 szeptemberében 2 új modell mutatkozott be: az LG által gyártott Nexus 5X és a Huawei által gyártott Nexus 6P, amelyek Android 6.0 Marshmallow-al érkeztek. Ezek után már nem mutattak be újabb Nexus telefonokat, helyüket a Pixel telefonok vették át.

2016 októberében jelentette be a Google a Pixel és Pixel XL telefonokat, amelyeket a HTC gyártott.

2017-ben szintén októberben mutatta be a Google a Pixel 2-t, amit újra a HTC gyártott és a Pixel 2 XL-t, amelyet az LG készített.

2018-ban az eddigiek alapján újra októberben mutatta be a Google a Pixel 3-at és a Pixel 3 XL-t.

Az összes verzió: Android-verziók

Verzió Elnevezés Kiadás dátuma API-szint DVM/ART Eloszlás[14]
9.0 Pie 2018. augusztus 6. 28 ART 10,4%
8.1 Oreo 2017. december 5. 27 ART 15,4%
8.0 2017. augusztus 21. 26 ART 12,9%
7.1 Nougat 2016. október 4. 25 ART 7,8%
7.0 2016. augusztus 22. 24 ART 11,4%
6.0 Marshmallow 2015. október 5. 23 ART 16,9%
5.1-5.1.1 Lollipop 2015. március 9. 22 ART 11,5%
5.0.0-5.0.2 2014. november 3. 21 ART 2.1.0 3,0%
4.4 KitKat 2013. október 31. 19 DVM (és ART 1.6.0) 6,9%
4.3 Jelly Bean 2013. július 24. 18 DVM 0,5%
4.2.x 2012. november 13. 17 DVM 1,5%
4.1.x 2012. július 9. 16 DVM 1,2%
4.0.3-4.0.4 Ice Cream Sandwich 2011. december 16. 15 DVM 0,3%
2.3.3-2.3.7 Gingerbread 2011. február 9. 10 DVM 0,3%
2.2 Froyo 2010. május 20. 8 DVM <0,1%

Az összes verzió: Android-verziók

„Custom ROM”

A gyártó által kiadott, eredeti operációs rendszeren kívül lehetőségünk van ún. „Custom ROM”-ok – egyedi ill. sorozaton kívüli ROM-ok – használatára, mely egy módosított Android operációs rendszert jelent (néha magasabb verziószámú, mint a gyári). Ezek a ROM-ok új funkciókat tehetnek elérhetővé, gyakran gyorsabbak, mint a gyári operációs rendszer. Telepítése saját felelősségre hajtható végre, a telefon garanciája érvényét veszíti. A legelterjedtebb Custom ROM a CyanogenMod.

Rendszerkövetelmények

Az operációs rendszer minimum rendszerkövetelménye kiadásról kiadásra változott. Az első rendszerkövetelmény 32 MB RAM, 32 MB ROM és 200 MHz-es ARM architektúrájú (ARMv5) processzor volt.[15][16] 2013 novemberében az Android 4.4 KitKatnek minimum 512 MB RAM, ARMv7 vagy MIPS vagy x86-os architektúrájú processzor szükségeltetik és OpenGL ES 2.0 kompatibilis GPU.

Jegyzetek

  1. Philosophy and Goals. Android Open Source Project. Google. (Hozzáférés: 2012. április 21.)
  2. Announcing the Android 1.0 SDK, release 1, 2008. szeptember 9. (Hozzáférés: 2012. szeptember 21.)
  3. https://www.android.com/versions/pie-9-0/
  4. MIPS gets sweet with Honeycomb. Eetimes.com. (Hozzáférés: 2012. február 20.)
  5. Shah, Agam: Google's Android 4.0 ported to x86 processors. Computerworld. International Data Group, 2011. december 1. (Hozzáférés: 2012. február 20.)
  6. Licenses. Android Open Source Project. Open Handset Alliance. (Hozzáférés: 2008. október 22.)
  7. Android Overview. Open Handset Alliance. (Hozzáférés: 2012. február 15.)
  8. Elgin, Ben: Google Buys Android for Its Mobile Arsenal. Bloomberg Businessweek. Bloomberg, 2005. augusztus 17. [2011. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 20.) „In what could be a key move in its nascent wireless strategy, Google (GOOG) has quietly acquired startup Android, Inc., ...”
  9. Open Handset Alliance (2007-11-05). "Industry Leaders Announce Open Platform for Mobile Devices". Sajtóközlemény. Elérés: 2007-11-05.
  10. Shankland, Stephen. „Google's Android parts ways with Java industry group”, CNET News, 2007. november 12. 
  11. T-Mobile G1 Spec. Infosite and comparisons. GSM Arena. (Hozzáférés: 2012. szeptember 12.)
  12. Google Play Hits 1 Million Apps. mashable.com, 2013. július 24. (Hozzáférés: 2014. január 2.)
  13. Android fejlesztés”, 2010. május 31. (Hozzáférés ideje: 2010. május 31.) 
  14. Android Version Overview. Android. (Hozzáférés: 2014. november 5.)
  15. Minimal hardware requirements for Android. stackexchange.com, 2011. október 17. (Hozzáférés: 2013. november 1.)
  16. Google Android System Requirements. mycomputeraid.com, 2009. március 3. (Hozzáférés: 2013. november 1.)

További információk

Commons:Category:Android (operating system)
A Wikimédia Commons tartalmaz Android (operációs rendszer) témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek